Αθήνα.- Το φαινόμενο του Brain Drain (διαρροή εγκεφάλων) είναι μια από τις κληρονομιές που αφήνει πίσω της η περίοδος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία και μέλλον σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Έλληνες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, σε αντίθεση με παλαιότερα μεταναστευτικά κύματα ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού.

Μπορεί αυτή η τάση να αντιστραφεί; Στο ερώτημα έρχεται να απαντήσει μια νέα πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες», για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού που παρουσιάστηκε σήμερα, το «BRAIN REGAIΝ».

Η πρωτοβουλία «BRAIN REGAIΝ» απευθύνεται σε Έλληνες και Ελληνίδες που, λόγω της οικονομικής κρίσης, οδηγήθηκαν στο εξωτερικό, με στόχο την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Όραμα της νέας πρωτοβουλίας είναι ο επαναπατρισμός στελεχών για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας. Η αποστολή της πρωτοβουλίας είναι να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία των συνθηκών που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η υλοποίηση του έργου της πρωτοβουλίας «BRAIN REGAIN» ξεκινά με την συμμαχία 16 εταιρειών, οι οποίες δεσμεύονται να διαθέσουν συγκεκριμένο αριθμό ανωτάτων στελεχών (μέντορες) που θα αναλάβουν την καθοδήγηση στελεχών που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Παράλληλα η πρωτοβουλία θα επικοινωνηθεί με στοχευμένες ενέργειες στα στελέχη που εργάζονται στο εξωτερικό, με σκοπό τη συγκέντρωση αιτημάτων από ενδιαφερόμενους για ένταξη στο κάθε σχήμα καθοδήγησης. Οι Μέντορες αναλαμβάνουν το καθοριστικό έργο της καθοδήγησης των Ελλήνων του εξωτερικού μέσα από απευθείας συζητήσεις μαζί τους και αναδεικνύουν τις δυνατότητες της χώρας και τις προοπτικές που ανοίγονται για τον επαναπατρισμό των στελεχών.

Τη συμμαχία εταιρειών και στελεχών απαρτίζουν οι εταιρείες: Aegean Airlines, Ελληνικά Πετρέλαια, COSMOTE, Τράπεζα της Ελλάδος, Coca-Cola Τρία Έψιλον, ΤΙΤΑΝ, Τράπεζα Πειραιώς,  Όμιλος FOURLIS, INTERAMERICAN,  T.E.MES,  ΜΕΤRΟ, CHIPITΑ, Sani Ikos, Upstream, Kyklades Maritime Corporation και Ogilvy.

Την έναρξη των δραστηριοτήτων της πρωτοβουλίας ανακοίνωσαν σήμερα οι κ.κ Κωνσταντίνος Κεσεντές πρόεδρος ΔΣ ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ,  Ευάγγελος Μαρνέρης διευθύνων σύμβουλος AIMS International Hellas AE, Γιάννης Παπαχρήστου γενικός διευθυντής Ελλάδας-Κύπρου, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Θεόδωρος Κοτιώνης διευθύνων σύμβουλος, Ogilvy Greece και Στάθης Ποταμίτης διευθύνων εταίρος, PotamitisVekris Law Partnership.

«Σήμερα ωριμάζουν οι συνθήκες που μπορούν να μετατρέψουν το καταστροφικό για τη χώρα μας brain drain σε BRAIN REGAIN. Αυτές τις συνθήκες επιδιώκει να αξιοποιήσει η πρωτοβουλία μας» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κεσεντές.

Το «BRAIN REGAIN}, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κοτιώνη «ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα πρωτοβουλίας. Σήμερα με ενθουσιασμό καλωσορίζουμε οργανισμούς, επιχειρήσεις και τα στελέχη τους που υποστήριξαν την πρωτοβουλία και προσβλέπουμε σε συνεχή επέκταση της συμμαχίας μας. Γιατί, χρειαζόμαστε πολλούς για να φέρουν πίσω περισσότερους».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παπαχρήστου τόνισε: «Το BRAIN REGAIN είναι μια συμμαχία εταιρειών και στελεχών που οραματιστήκαμε, για να δώσουμε ευκαιρίες και τη δυνατότητα σε Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν, να εργαστούν και να φτιάξουν το μέλλον τους στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την επόμενη μέρα της χώρας μας και είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε καταλυτικό ρόλο στον επαναπατρισμό τους».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «BRAIN REGAIN» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα: www.brainregain.gr.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.