ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Την Μεγάλη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, το Πόρισμα στο οποίο κατέληξε η ειδική Επιτροπή που συστήθηκε στο Υπουργείο, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Πουλάκη, για την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού, όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, (ΠΣΗΕ) κ. Χρυσόστομου Δήμου.

Όπως ήδη έχει διαρρεύσει από πλευράς υπουργείου, η πρόταση της Επιτροπής  θα δίνει την δυνατότητα στους απόδημους του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από τον τόπο κατοικίας τους, πλην, όμως, θα χρειασθεί διαβούλευση της κυβέρνησης με τα κόμματα και την Ομογένεια δεδομένου ότι το Πόρισμα της Επιτροπής -στην οποία, όπως πληροφορείται η Panhellenic Post, κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις από τα μέλη της- θα πρέπει να μετουσιωθεί σε Σχέδιο Νόμου το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 200 ψήφους στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι Σχέδια Νόμων έχουν κατατεθεί τρεις ακόμη φορές, το πρώτο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και πάλι από την ΝΔ (ως αξιωματική αντιπολίτευση)  επί Προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη το 2016 και 2018. Το πρώτο Σχέδιο Νόμου δεν ψηφίστηκε από την τότε αντιπολίτευση (και τον ΣΥΡΙΖΑ) ενω το Σχέδιο Νόμου του 2016 -και τροπολογία το  2018) παραμένουν πάντα κλειδωμένα στα συρτάρια του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Η Νέα Δημοκρατία

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, αναφερόμενη στις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας γύρω από το Πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής, αναφέρει τα ακόλουθα:

Να μην διανοηθεί να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου καλεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο προωθείται ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, οι ψήφοι των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετρώνται, όχι στο σύνολο της Επικράτειας, όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα τροπολογία με μία πλήρη, συγκεκριμένη, και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση, σημειώνει και προσθέτει ότι η «κυβέρνηση αντί να εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης οφείλει να τους δώσει λόγο υπερψηφίζοντας την πρόταση της ΝΔ, και όχι να εφευρίσκει τρόπους για να αποφύγει την κρίση τους».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σύμφωνα με  δημοσίευμα της Καθημερινής, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει μια εξόφθαλμα αντισυνταγματική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αν ισχύει το συγκεκριμένο σχέδιο της Κυβέρνησης, οι ψήφοι των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετρώνται, όχι στο σύνολο της Επικράτειας, όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών.

Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Καλούμε την Κυβέρνηση να μην διανοηθεί να καταθέσει στη βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου.

Η Νέα Δημοκρατία έχει φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα τροπολογία με μία πλήρη, συγκεκριμένη, και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους -ισότιμα με όλους τους Έλληνες- το κόμμα της επιλογής τους. Η ΝΔ θα καταθέσει και τέταρτη φορά την ίδια πρόταση η οποία μπορεί κάλλιστα να εφαρμοσθεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές.

Η κυβέρνηση αντί να εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης οφείλει να τους δώσει λόγο υπερψηφίζοντας την πρόταση της ΝΔ, και όχι να εφευρίσκει τρόπους για να αποφύγει την κρίση τους».

Οι απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι

Αλλά και από πλευράς αποδήμων έχουν εκφρασθεί αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες κυβερνητικές μεθοδεύσεις που θα περιορίζουν το δικαίωμα των Αποδήμων ψηφοφόρων να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα ακριβώς όπως και οι ετεροδημότες, που ψηφίζουν κόμματα και βουλευτές της εκλογικής τους Περιφέρειας, από τον δήμο όπου κατοικούν.

Μάλιστα, με αφορμή δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ότι μελετάται η δυνατότητα να ψηφίζουν μόνον τα παιδιά του brain drain,  Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Παναγιώτης Κατσαμπάνης έχει δηλώσει στην Panhellenic Post,  ότι το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, είναι συνταγματικό δικαίωμα το οποίο, μάλιστα, ισχύει και ” για κάθε πολίτη σε οποιοδήποτε δημοκρατικό έθνος».

Ο κ. Κατσαμπάνης εξήγησε ότι “οι απόδημοι δεν διεκδικούν την δημιουργία περιφερειών εξωτερικού και την ανάδειξη ομογενών βουλευτών, αλλά την ψήφο –για όσους απόδημους πληρούν τις προϋποθέσεις γι αυτό- στις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδος όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και η ψήφος τους να προσμετράται στο σύνολο της Επικράτειας. Προσφέρουν, μάλιστα, την επί του θέματος τεχνογνωσία των πολιτικών- μελών τους, στη διάθεση της πατρίδας”.

Print Friendly, PDF & Email