Ο Πατριάρχης αποφασίζει για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Αναδημοσίευση neoskosmos.com

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νέου Κόσμου», στο διάστημα 9-11 Μαΐου πρόκειται να συνεδριάσει η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εκεί αναμένεται να τεθεί το ζήτημα για τις Αρχιεπισκοπές Αυστραλίας, Αμερικής και Θυατείρων.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτό έχουν κληθεί στο Φανάρι και πέντε εκπρόσωποι της Αυστραλίας (ένας από κάθε πολιτεία) για διαβουλεύσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο.

Πρόκειται για λαϊκούς εκπρόσωπους της Αρχιεπισκοπής, όπως επιβεβαίωσε στον «Νέο Κόσμο» και ο Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ο οποίος, πάντως, τόνισε ότι δεν έχει καμιά ενημέρωση για την «διάδοχη κατάσταση».

Από τηνΒικτώρια την Αρχιεπισκοπή θα εκπροσωπήσει στο Φανάρι ο κ. Ανδρέας Γεωργίου.
Η συνάντησή τους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα γίνει στο Φανάρι στις 9 Μαΐου.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ζητήσει από τους Επισκόπους της Αυστραλίας να συναντηθούν και να συζητήσουν το όλο θέμα και να του στείλουν τις απόψεις τους.

Πρέπει να πούμε ότι ήταν η πρώτη φορά που συνήλθαν οι Επίσκοποι σε μία μικρή άτυπη Σύνοδο στην Αυστραλία και απέστειλαν προτάσεις στον Πατριάρχη. Είναι βέβαιο ότι πολλά από τα πορίσματα αυτά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από το Φανάρι.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο καθεστώς που θα διέπει στο μέλλον την Αρχιεπισκοπή Αυστραλία και το οποίο θα διαφέρει από αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Έτσι, φαίνεται ότι κατέληξε στη δημιουργία τριών αυτόνομων διοικητικών οργάνων τα οποία θα είναι αυτόνομα και αυτοτελή αλλά αυτό που εδρεύει στο Σίδνεϊ θα εξακολουθήσει να έχει τα προνόμια και την μορφή που είχε μέχρι τώρα η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Ο ιεράρχης που θα εκλεγεί στο Σίδνεϊ θα φέρει τίτλο Αρχιεπισκόπου και οι άλλοι δύο θα είναι Μητροπολίτες αλλά θα είναι ισότιμοι και θα έχουν από κοινού την ευθύνη της διοίκησης της πάλαι ποτέ ενιαίας Αρχιεπισκοπής.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είχε πει ότι έπειτα από το Πάσχα η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου θα προβεί σε εκλογές νέων ποιμεναρχών στις Αρχιεπισκοπές Αμερικής, Αγγλίας και Αυστραλίας.

Βεβαίως, είναι πολύ πιθανόν ο Πατριάρχης να αλλάξει απόφαση όπως το έχει ξανακάνει το τελευταίο διάστημα.

& Στην Αμερική που αποτελεί τη μεγαλύτερη επαρχία του Θρόνου, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Αναμένεται ότι θα παραιτηθεί ο αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος και θα λάβει τίτλο μίας πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Γεροντικής Μητροπόλεως και το Πατριαρχείο θα προχωρήσει στην εκλογή διαδόχου του. Προφανώς, ακόμη και αν δεν παραιτηθεί, η απόφαση αυτή τη φορά είναι ειλημμένη από τον Πατριάρχη.

Οι υποψηφιότητες για την επόμενη μέρα είναι πολλές, αλλά το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό, αφού ο Πατριάρχης κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

& Για την Αγγλία τα πράγματα θα εξελιχθούν κατά το σχέδιο που θα εισηγηθεί ο Πατριάρχης στη Σύνοδο. Ο Σεβ. Θυατείρων Γρηγόριος, θα παραιτηθεί, αφού πλέον δεν δύναται λόγω γήρατος να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Το έχει συζητήσει με τον Πατριάρχη και έχει καταλήξει στην απόφαση αυτή.

Το θέμα είναι αν θα εξακολουθήσει να υφίσταται το παρόν διοικητικό σχήμα με εκλογή Αρχιεπισκόπου Θυατείρων όπως το ξέραμε μέχρι τώρα ή θα έχουμε εκλογή δύο ισοτίμων Μητροπολιτών οι οποίοι θα διαποιμάνουν την Αρχιεπισκοπή η οποία θα χωριστεί σε δύο μέρη. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια ένδειξη των προθέσεων του Πατριάρχη ως προς τα πρόσωπα αλλά οι πληροφορίες λένε ότι στα πιθανά σενάρια που μέλλει να υλοποιηθούν σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει Μητροπολίτης που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου αλλά και ένας Επίσκοπος ανήκων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

& Για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ο Πατριάρχης φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα σχήμα το οποίο θα ικανοποιήσει όλες τις υπάρχουσες τάσεις στην Αυστραλία και θα δώσει με αυτό τον τρόπο την δυνατότητα της ανάπτυξης σε μία επαρχία του Θρόνου που έχει αφήσει πολλές δυνατότητες ανεκμετάλλευτες.

Ως προς την ανάδειξη των προσώπων που λέγεται ότι ο Πατριάρχης θέλει να προωθήσει όλα δείχνουν ότι ο επόμενος Ιεράρχης που θα αναλάβει τη διαποίμανση των Ορθοδόξων Ελλήνων στην Αυστραλία θα είναι Κρής Επίσκοπος -η παράδοση συνεχίζεται- ο οποίος είναι ιδιαίτερα μορφωμένος και αποτελεσματικός αφού ό,τι του ανατέθηκε από το Φανάρι το έφερε επιτυχώς εις πέρας.

Για την Αδελαΐδα τα πράγματα είναι απλά αφού ο Επίσκοπος Νίκανδρος θεωρείται ότι εργάζεται αόκνως και με σημαντικό πνευματικό έργο έχει δώσει τις εξετάσεις του στο Πατριαρχείο.