Συνεργάτης Γουαϊδό στον ΣΚΑΪ: Ζητάμε αναγνώριση από την Ελλάδα

Ξεκάθαρη αναγνώριση του Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας ζήτησε από την Ελλάδα, μέσω του ΣΚΑΪ, ο συνεργάτης του Εδουάρδο Παρέδες.

Σημείωσε με νόημα πως τον ανησυχεί η στάση οιασδήποτε χώρας επιλέγει να μην αναγνωρίσει τον κ. Γουαϊδό και συνδιαλέγεται με ένα καθεστώς που – όπως είπε – δεν απολαμβάνει δημοκρατική νομιμοποίηση.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα λιγοστά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξακολουθούν να αναγνωρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο ως εκλεγμένο πρόεδρο. Περισσότερα από 50 κράτη, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν αναγνωρίσει τον κ. Γουαϊδό.

Στον αντίποδα, το καθεστώς των «τσαβίστας» στηρίζεται πρωτίστως από την Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία και την Κούβα. Η Αθήνα πάντως υποστηρίζει την πρωτοβουλία ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών χωρών για Διεθνή Ομάδα Επαφής, η οποία έχει ως κύρια αποστολή την δρομολόγηση πρόωρων εκλογών.

Ερωτηθείς εάν είχε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για αναγνώριση του κ. Γουαϊδό ο κ. Παρέδες παρέπεμψε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων του βενεζουελανού κοινοβουλίου με τον έλληνα ομόλογό του, Κωνσταντίνο Δουζίνα.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην νοτιοαμερικανική χώρα, είπε ο κ. Παρέδες.

Στην Βενεζουέλα εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι οδομαχίες ανάμεσα σε υποστηρικτές του κ. Γουαϊδό και στα σώματα ασφαλείας.

Τουλάχιστον μία νεαρή διαδηλώτρια έχασε την ζωή της τις προηγούμενες ώρες. Ο κ. Γουαϊδό έχει ζητήσει γενική απεργία και συνέχιση των κινητοποιήσεων στους δρόμους ώστε να κλιμακωθεί η πίεση στο καθεστώς.

Πηγή: skai.gr