Το 26ο Επιστημονικό Συνέδριο ΔΟΕ – ΠΟΕΔ στα Γιάννενα

Το 26ο  Επιστημονικό Συνέδριο ΔΟΕ – ΠΟΕΔ στα Γιάννενα (30 Απριλίου – 2 Μαΐου 2019)

  • Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος
  • Φωτογραφία: Βασίλης Φουρτούνης

 Ιωάννινα: Με τους καλύτερους οιωνούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο αδελφές συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησαν  την Τρίτη 30 Απριλίου 2019 το απόγευμα οι εργασίες του 26ου  Επιστημονικού Συνέδριου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) στα Γιάννενα με κεντρικό θέμα «Δημόσιο σχολείο με υποστηρικτικές δομές πραγμάτωσης της ένταξης και όχι του αποκλεισμού».

Από δεξιά: Δήμαρχος Ιωαννιτών Θ. Μπέγκας, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Στέφ. Σίντος, Περιφ. Διευθυντής Π.Ε. & Δ.Ε. Κ. Καμπουράκης, Καθ. Ειδ. Αγωγής Σπ. Σούλης και πίσω: Υποψ. Περιφ. Σύμβουλος Λεων. Ευθυμίου και τ. Σχολ. Σύμβουλος Ειδ. Αγωγής Μηνάς Ευσταθίου.

.
Τις εργασίες συνεδρίου άνοιξε o Αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Σταύρος Πετράκης κάνοντας εκτενή αναφορά στους σκοπούς και στόχους του συνεδρίου.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ο οποίος αναφέρθηκε στο γενικότερο ρόλο του δημοσίου σχολείου και τόνισε ότι «είναι ανάγκη να υπάρχει ορθή λειτουργία στην εκπαίδευση για ένα καλύτερο αύριο της κοινωνίας». Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ρόλο της ένταξης, είτε των παιδιών που έχουν κάποια μειονεκτήματα, είτε των υπόλοιπων παιδιών όπως προσφυγόπουλων κ.λ.π.                                           .
Ακολούθησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτερο-βάθμιας Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Καμπουράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει το υπουργείο Παιδείας για την επίλυση των προβλημάτων της αγωγής. Μάλιστα αναφέρθηκε ενδεικτικά στην έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού στο συγκεκριμένο χώρο και τόνισε ότι το 2019 θα γίνουν 4500 μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή.

Αναμνηστική φωτό με τα Προεδρεία ΔΟΕ και ΠΟΕΔ

.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος την ΑΔΕΔΥ και πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης οποίος αρχικά αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία αυτών των συνεδρίων και ευχήθηκε σύντομα να υπάρξει επίλυση του κυπριακού στην κατεύθυνση μιας Ενιαίας και Ελεύθερης Κύπρου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ύπαρξη ενός σχολείου  που να απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και το οποίο θα πρέπει να αποδέχεται τη διαφορετικότητα. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας ένταξης πλήρως σχεδιασμένης, ώστε να καλύπτονται πλήρως όλες οι μαθησιακές και ψυχοπαιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών.

Από δεξιά: Αιρ. ΚΥΣΠΕ Ν. Φασφαλής, τ. Πρόεδρος ΔΟΕ Δ. Μπράτης και Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Στέφ. Σίντος

Ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του καταγγέλλοντας την αλλαγή της φυσιογνωμίας που μπορεί να υποστεί το ΠΤΔΕ Πατρών με τη συνένωσή του με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Πάτρας και τόνισε ότι αυτή η διαδικασία εγκυμονεί πολλά προβλήματα για το μέλλον. Επίσης κατήγγειλε την έλλειψη διαλόγου από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας  για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Τον κ. Μπράτη διαδέχτηκε το μέλος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος ο οποίος στάθηκε περισσότερο στην έλλειψη διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας και στηλίτευσε την διαδικασία που το νομοσχέδιο πέρασε  από τη Βουλή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μείωση των μισθών των Εκπαιδευτικών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στα μνημονιακά χρόνια οι μισθοί των εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί κατά 40%. Επιπλέον αναφέρθηκε στην έλλειψη συντήρησης των κτιριακών υποδομών λέγοντας χαρακτηριστικά «ό,τι χαλάει δεν διορθώνεται» και τέλος ανέφερε ότι όσοι ασχολούνται με την ειδική αγωγή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι όλοι αναπληρωτές και τόνισε ότι υπάρχει παντελής έλλειψη κτιριακών υποδομών.                              .
Μετά το μέλος της ΟΛΜΕ το λόγο πήρα για χαιρετισμό ο Πρόεδρος των εκπαιδευτικών των Ιωαννίνων Στέφανος Σίντος ο οποίος αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και τόνισε ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να δέχονται τα αγαθά της εκπαίδευσης στην ίδια αίθουσα χωρίς αποκλεισμούς. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη η ειδική αγωγή να ασκείται στο σχολείο της γειτονιάς με βάση την νοητική ηλικία και σε μια πλουραλιστική εκπαιδευτική διαδικασία. Έκλεισε καλωσορίζοντας του συνέδρους στον «Πόλη των γραμμάτων και των τεχνών», όπως αποκάλεσε τα Γιάννενα.                                                .
Ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ Μενέλαος Παπαχρήστος ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον τα παιδαγωγικά τμήματα αλλά και στον αγώνα που να δοθεί ώστε να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να είναι σε εγρήγορση και να αγωνιστούν ώστε να προασπίσουν τις κατακτήσεις του παρελθόντος.
Τον Μενέλαο Παπαχρήστου διαδέχτηκε ο πρόεδρος του ΙΠΕΜ Κώστας Λολίτσας για ένα πολύ σύντομο χαιρετισμό στο οποίο αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία που περιέχει η ένταξη των μαθητών στο Ελληνικό δημοτικό σχολείο.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι δύο πρόεδροι των διοργανωτριών ομοσπονδιών με πρώτον τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) Φίλιο Φυλακτού. Ο κ. Φυλακτού στάθηκε ιδιαίτερα στην επανέναρξη των συνεδρίων ΔΟΕ-ΠΟΕΔ που έγινε το 2017 στην Κύπρο, δεδομένου ότι αυτά είχαν σταματήσει από το 2010 και αφού έκανε αναφορά στους στόχους που επιτυγχάνουν ευχήθηκε το επόμενο συνέδριο του χρόνου που θα γίνει στην Κύπρο να διοργανωθεί στην πόλη της Κερύνειας, με ότι αυτό σημαίνει.

Κοινό Προεδρείο ΔΟΕ και ΠΟΕΔ στην 1η Συνεδρία του Συνεδρίου.

Ακολούθησε ο Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) Θανάσης Κικινής ο οποίος στάθηκε και αυτός στο ρόλο των συνεδρίων και μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι αυτά τα συνέδρια όλα αυτά τα χρόνια έχουν οπλίσει το συνδικαλιστικό κίνημα με πολύτιμα όπλα. «Να θυμίσω χαρακτηριστικά» είπε ο κ. Κικινής ότι «από αυτά τα συνέδρια αναδείχθηκε ο ρόλος και η αναγκαιότητα του Ολοήμερου Σχολείου το οποίο σήμερα έχει διαλυθεί κυριολεκτικά.                                            .
Τέλος, αναφέρθηκε σε κάποιους εκπαιδευτικούς, που έκαναν άδικη επίθεση στο συνέδριο και τόνισε ότι αυτές οι τακτικές υπονομεύουν την διαδικασία των συνεδρίων που όπως προαναφέρθηκε είναι σημαντικά γιατί δίνουν όπλα στα χέρια του συνδικαλιστικού κινήματος ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει από καλύτερες θέσεις τα δίκαια αιτήματα του.

Ανταλλαγή δώρων εθιμοτυπίας μεταξύ Αθ. Κικινή (Πρόεδρο ΔΟΕ) και Φίλιο Φυλακτού (Πρόεδρο ΠΟΕΔ).

Όσον αφορά τις εισηγήσεις στη συνεδρία στις 1 Μαΐου 2019 για τη «Σχεδιαστική Σκέψη σε Ενταξιακά Περιβάλλοντα Μάθησης: Δημιουργικές και Καινοτόμες Προσεγγίσεις για όλους τους μαθητές» μίλησε ο Θωμάς Μπαμπάλης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής Ε.Κ.Π.Α.  και η Αιμιλία Πολυδώρου, Δασκάλα Ειδικής Εκπαίδευσης, Υποψ. Δρ Ειδικής κι Ενιαίας Εκπαίδευσης παρουσίασε τη «συνδιδασκαλία ως μέσο για στήριξη του εκπαιδευτικού έργου».

Επίσης στις «Στρεβλώσεις και ολισθήσεις όρων και πρακτικών της ένταξης» αναφέρθηκε η Παναγιώτα Καραγιάννη, Αναπλ. Καθηγήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ., ενώ για την «Κοινωνική αναπαραγωγή με όρους «εξαίρεσης». Οι αμφίσημες λειτουργίες της Ειδικής Αγωγής» μίλησε ο Θανάσης Αλεξίου, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου – και Δρ του Τμήματος Κοινωνιολογίας (Πανεπιστήμιο Münster/Γερμανίας).

Το επιστημονικό συνέδριο συνεχίστηκε και έληξε την επόμενη μέρα 2 Μαΐου 2019.

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Aφίσα του 26ου Επιστημονικού Συνεδρίου ΔΟΕ-ΠΟΕΔ στα Γιάννενα

Print Friendly, PDF & Email