ΕΝΦΙΑ: Αλλαγές στον υπολογισμό ακίνητης περιουσίας άνω των 60.000

Αλλαγές στον υπολογισμό της συνολικής ακίνητης περιουσίας για τη μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ, επιφέρει τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται αύριο.

Δείτε την τροπολογία εδώ

Πιο αναλυτικά, η τροπολογία προβλέπει τον επαναπροσδιορισμό του ύψους της μείωσης κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, για ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων άνω των 60.000 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Στόχος της εν λόγω ρύθμισης, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση είναι αφενός όταν  η μείωση 30% είναι μικρότερη ή ίση των 100 ευρώ να λαμβάνεται ολόκληρη, αφετέρου να διευρυνθεί ο αριθμός των φορολογουμένων, οι οποίοι θα τύχουν της μείωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης αναμένεται να προκαλέσει απώλειες στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία όμως δεν μπορούν να προσδιοριστούν, καθώς εξαρτώνται από τον αριθμό των επιπλέον φορολογουμένων που θα ενταχθούν σε αυτή.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο εισάγεται ήμερα το πρωί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και άμεση ψήφιση.

Αν κρίνει πάντως κανείς από τη χρονική στιγμή που κατατέθηκε η εν λόγω τροπολογία, 11 μόλις ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, και σε συνδυασμό με την κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση τις τελευταίες 3 ημέρες για τον ΦΠΑ και το επίδομα σύνταξης, το κλίμα μάλλον δεν προδιαγράφεται ανέφελο στην συζήτηση, παρότι είναι βέβαιο πως άπαντες θα την κρίνουν αναγκαία.

Πηγή: skai.gr