Αναίρεση άσκησε η εισαγγελέας του Αρειου Πάγου για Κουφοντίνα

Αναίρεση άσκησε αργά το βράδυ της Παρασκευής η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στο ομόφωνο βούλευμα του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν χορηγήθηκε η 7ης άδεια στον πολυισοβίτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η εξέλιξη φαίνεται να έχει σχέση με την εισαγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα το μεσημέρι της Παρασκευής στη ΜΕΘ του  «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ – χωρίς να διατρέχει κάποιο κίνδυνο προς το παρόν η ζωή του – επειδή παρουσίασαν προβλήματα αρρυθμίας οι ηλεκτρολύτες του οργανισμού του, μετά από την πολυήμερη απεργία πείνας που εξακολουθεί να τηρεί.

Το σκεπτικό της εισαγγελέως Αρείου Πάγου

Μετά από αυτή την εξέλιξη η τύχη του αιτήματος του πολυισοβίτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, βρίσκεται στα χέρια των δικαστών του Αρείου Πάγου που θα κρίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα την αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλείται στο έγγραφο της για αναίρεση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, 3 παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011  καθώς και μια πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Παράλληλα η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αναφέρει, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την περίπτωση Κουφοντίνα.

Επιπλέον προσθέτει, ότι εφόσον δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, δεν έπρεπε να εξετάσει τις ουσιαστικές προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από τις 15 του μηνός είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση, όμως το πρωί της Παρασκευής ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε ότι η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέραν από τα νομικά θέματα  το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων».