Brexit: Ολα στον αέρα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών κυβέρνησης – εργατικών

Οι συνομιλίες μεταξύ της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατέρρευσαν μετά από 6 εδβομάδες διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο σίριαλ του Brexit.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος απέστειλε επιστολή στην  Τερέζα Μέι προκειμένου να δηλώσει ότι οι συνομιλίες για την άρση του αδιεξόδου «προχώρησαν όσο μακριά μπορούσαν» λόγω της αστάθειας της κυβέρνησης.

Ο Κόρμπιν τόνισε πως οι κινήσεις του Συντηρητικού κόμματος προς την επιλογή νέου ηγέτη σημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει γίνει «ακόμα πιο ασταθής και η εξουσία της έχει διαβρωθεί» υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην «ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει την όποια συμφωνία συμβιβασμού».

Από την πλευρά της, η Μέι απέδωσε την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών στην ενδοκομματική παράταξη του Εργατικού κόμματος, που επιζητά και στηρίζει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Σε ομιλία της στο Μπρίστολ, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, η Τερέζα Μέι, συμφώνησε με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, στο ότι επρόκειτο για εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαν σημειώσει πρόοδο και εξήγησε ότι υπήρχαν σημεία όπου υπήρξε κοινό έδαφος των δύο πλευρών, και άλλα που αποδείχτηκαν δυσκολότερα. «Συγκεκριμένα», είπε, «δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή θέση στο κόμμα των Εργατικών για το κατά πόσο θέλουν την ολοκλήρωση του Brexit ή τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, που μπορεί να το ανατρέψει».

Η πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά την ανάγνωση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης στο κοινοβούλιο, όταν οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την σκληρή επιλογή: να ψηφίσουν για αυτό που αποφασίστηκε στο δημοψήφισμα και ολοκλήρωση του Brexit ή να αποφύγουν το Brexit με κάθε αβεβαιότητα που αυτό συνεπάγεται.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το Συντηρητικό κόμμα γιατί είναι το μόνο που μπορεί να φέρει σε πέρας το Brexit και να οδηγήσει τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό, τόνισε, δεν μπορεί να το κάνει κανείς άλλος, αφού το Εργατικό κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό κόμμα Σκοτίας καταψήφισαν επανειλημμένα την ολοκλήρωση του Brexit, ενώ ο Νάιτζελ Φαράτζ δεν εργάζεται εποικοδομητικά για το εθνικό συμφέρον.

Η τελευταία ψηφοφορία είναι η πιο κρίσιμη

Συντηρητικοί και Εργατικοί θα επικεντρωθούν τώρα στη διαδικασία των «ενδεικτικών ψηφοφοριών», με στόχο την επίτευξη συναίνεσης στο κοινοβούλιο.

Η κατάρρευση αυτή έρχεται σε λιγότερο από 24 ώρες, αφότου η Τερέζα Μέι συμφώνησε στον ορισμό χρονοδιαγράμματος για την παραίτησή της

Κοντά σε χαμηλό τετραμήνου η στερλίνα

Στο μεταξύ, η στερλίνα κινείται κάτω από το 1,28 δολάριο, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του τετραμήνου, μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας.

Την Παρασκευή, η στερλίνα κατέγραψε πτώση 0,1% στο 1,2785 δολάριο, κοντά στο χαμηλό του 1,2773 δολαρίου του Φεβρουαρίου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υποχώρησε σε χαμηλό τριμήνου και την Πέμπτη έπεσε κάτω από το 1,28 δολάριο.

Η μάχη για την ηγεσία των Συντηρητικών μοιάζει αναπόφευκτη και ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία – ή και καθόλου Brexit – αυξάνεται παράλληλα με την πιθανότητα βουλευτικών εκλογών και ενδεχομένως τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης Εργατικών.

(Με πληροφορίες από HuffPost UK, ΑΠΕ)

.

Η Μέι θα κάνει μια τελευταία προσπάθεια να διασώσει το σχέδιό της για το Brexit, πριν από την αποχώρησή της φέρνοντας το σχετικό νομοσχέδιο ενώπιον του κοινοβουλίου την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Τις τελευταίες εξελίξεις δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει και ο περίφημος γάτος της Ντάουνινγκ Στριτ, Λάρι. «Ενα πλήρες χάσιμο του χρόνου για όλους. Οι συνομιλίες. Το Brexit. Η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου γενικά  τα τελευταία τρία χρόνια …» γράφει ο λογαριασμός του στο twitter.