Παρά τις αντιδράσεις: Ο Τσίπρας ορίζει νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο

Αθήνα.- Ο πρωθυπουργός συγκαλεί εκτάκτως στις 13:00 υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει και να αποφασίσει τον ορισμό ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Το γεγονός ότι η σύγκληση γίνεται μία ημέρα μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συναίνεση στην επιλογή των νέων προσώπων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και την άρνηση της Ν.Δ., επιβεβαιώνει όσους έλεγαν ότι θα χρησιμοποιήσει την άρνηση της Ν.Δ. να συναινέσει, θα προχωρήσει στο σχέδιό του και δεν θα κάνει πίσω.

Μετά τις έντονες δηλώσεις και τα επιχειρήματα κατά του ορισμού νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου έστειλε επιστολή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας τη συναίνεση της Ν.Δ. στους υποψηφίους που έχει ήδη επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντιλαμβανόμενος το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και επειδή θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά ”δέσμευση” οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η επιστολή Καλογήρου.

Μετά την αρνητική απάντηση της Πειραιώς και παρά το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος φέρεται να έχει διαμηνύσει πως δεν υπογράφει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, εκτός αν οι επιλογές έχουν τη συναίνεση της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής, πηγές της κυβέρνησης έλεγαν από χθες πως αφού η κυβέρνηση έκανε την κίνησή της προς τη Ν.Δ. και εισέπραξε άρνηση, τότε έχει όλο το δικαίωμα να φέρει την πρόταση προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο.

Είναι ωστόσο γνωστό ότι η επιστολή Καλογήρου συντάχθηκε εφόσον στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου είχαν κατανοήσει πως οι αντιδράσεις -ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ- ήταν ισχυρές και πως το θέμα δύσκολα θα προχωρούσε χωρίς συνέπειες. Υπουργοί όπως η κ. Παπακώστα, βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνταγματολόγοι και καθηγητές όπως οι κ.κ. Μανιτάκης, Αλιβιζάτος και Σταθόπουλος είχαν ήδη διαφωνήσει με την πρωθυπουργική πρόθεση να αλλάξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου στο «παρά πέντε» των εθνικών εκλογών.

Τόσο για θεσμικούς λόγους, καθώς μιλούσαν για σαφή παραποίηση του πνεύματος του Συντάγματος, όσο και για πολιτικούς, καθώς έλεγαν ότι αν επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τόσο πολύ την ηγεσία του Αρείου Πάγου λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές που ο ίδιος έχει προκηρύξει, σημαίνει ότι έχει κάτι να φοβάται στην επόμενη περίοδο.

Πληροφορίες ωστόσο δεν αποκλείουν ο ΣΥΡΙΖΑ να συνδέσει τον ορισμό της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και να τα φέρει μαζί προς ψήφιση στη Βουλή, με το ερωτηματικό για το τι θα κάνει σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Παυλόπουλος -χθες η Προεδρία της Δημοκρατίας διέψευσε ότι είχε επαφές με οποιαδήποτε πλευρά για το θέμα- να παραμένει.

 

πηγή:naftemporiki.gr