Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού έρχονται να ψηφίσουν στην Ελλάδα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η κρισιμότητα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις των Ελλήνων ψηφοφόρων του Εξωτερικού –ιδιαίτερα των κατοικούντων σε κοντινές ευρωπαϊκές χώρες- οι οποίοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. «Ελπίζουμε να έρθουμε με τη γυναίκα μου να ψηφίσουμε» γράφει χαρακτηριστικά, στην Panhellenic Post, αναγνώστης από την Κύπρο.

Παρά το ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι προωθούν το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων Ψηφοφόρων από το εξωτερικό, εντούτοις, υπό το πρόσχημα της σύστασης «ειδικής Επιτροπής» για την διερεύνηση του θέματος, φθάνουμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, χωρίς, πάλι, την υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής.

Έτσι, πολλοί ομογενείς, οι οποίοι μας στέλνουν σχετικά e mails, όπως ο συγκεκριμένος αναγνώστης της Panhellenic Post, (που δεν δημοσιεύουμε το όνομά του για την προστασία του απορρήτου της ψήφου», ζυγίζοντας τα πράγματα αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην γενέτειρα προκειμένου να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα: «για μένα είναι σημαντικό να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Έτσι αποφασίσαμε να έρθουμε στην πατρίδα και να ψηφίσουμε…), μας λέει.

Για να δώσει, μάλιστα, το στίγμα της σπουδαιότητας που αποδίδει στην ενέργειά του αυτή, ο αναγνώστης μας επισημαίνει πως «είναι μόλις η δεύτερη φορά στη ζωή μου που επιχειρώ ένα τέτοιο εγχείρημα…».

Έτσι, μπορεί η Κυβέρνηση  να άφησε στα χαρτιά την διακήρυξη του πρωθυπουργού  -από το βήμα της Βουλής- ότι θα επέλυε στην παρούσα θητεία το ζήτημα αυτό, οι ίδιοι οι ομογενείς, όμως, παίρνουν πλέον την κατάσταση στα χέρια τους.

Υπενθυμίζεται ότι «προσκλητήριο» στους Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού έχει απευθύνει  πρόσφατα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας προς τους απόδημους, με ευκαιρία τις ευρωεκλογές του Μαϊου: «Όσοι δεν έχετε τη βεβαιότητα ότι θα έρθετε να ψηφίσετε, να εγγραφείτε στους εκλογικούς καταλόγους εδώ, δεν είναι μόνο οι ευρωεκλογές, στις περιφερειακές έχουμε δώσει πολιτικό χρώμα. Μακάρι να έρθουν οι εθνικές εκλογές να έρθουν ακόμη και σε ένα μήνα, να κάνετε τον κόπο και να έρθετε, γιατί είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να έρθετε στην Ελλάδα για να ψηφίσετε στις εθνικές εκλογές και να στείλετε μια απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που στα λόγια μιλά για ψήφο Ελλήνων εξωτερικού, αλλά στην πράξη δεν κάνει τίποτε».

Υπενθυμίζεται ότι πρόταση για ψήφο Αποδήμων έχει καταθέσει η Ν.Δ. δύο φορές στη Βουλή, ήδη από το 2016, και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης δεν το έφερε στην Ολομέλεια. Σχέδιο Νόμου δε, για την ψήφο των Αποδήμων, είχε κατατεθεί στη Βουλή πάλι από τη ΝΔ το 2007 και δεν ψηφίστηκε από την τότε αντιπολίτευση.

Να σημειωθεί ότι το Πόρισμα-εισήγηση που συνέταξε η Επιτροπή «εμπειρογνωμόνων» επιδόθηκε πρόσφατα στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και επιτελικών στελεχών των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή προτείνει το δικαίωμα του εκλέγειν να το έχουν όλοι όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στου εκλογικούς καταλόγους, ανεξαιρέτως του πόσα χρόνια απουσιάζουν από την Ελλάδα. Το εκλογικό δικαίωμα προτείνεται να το ασκούν με φυσική παρουσία στα προξενεία ή στα ειδικά εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν γι’ αυτόν τον σκοπό, ενώ η επιτροπή εισηγείται οι απόδημοι να ψηφίζουν με βάση τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων.

Και ενώ ο κ. Χαρίτσης  επρόκειτο –όπως είχε ανακοινώσει- να καλέσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να τους παρουσιάσει την εισήγηση, η πρόωρη προκήρυξη των εκλογών από τον Πρωθυπουργό, μετά την τριπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, Περιφερειακές και Δημοτικές, έστειλε πάλι το θέμα στις ελληνικές καλένδες.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τόσο στη Γερμανία (αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες),  στις ευωροεκλογές η ΝΔ ήλθε πρώτο κόμμα με ποσοστό 30,25% ο  δε ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα με 13,24%. Δεύτερο κόμμα εξελέγη το ΚΚΕ.