Στοχασμοί: Πνευματικότητα

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΟΜΙΚΟΥ

-Δάσκαλε, τι είναι η πνευματικότητα;
-Να ξυπνάς το πρωί και να είσαι συγκεντρωμένος στις πράξεις της πρωινής σου προετοιμασίας. Στην τουαλέτα σου, στο φαγητό σου, στην καθαριότητά σου, στο ντύσιμό σου. Να εκτελείς τις εργασίες του σπιτιού σου με αφοσίωση και χαρά, λες και πρόκειται να το επισκεφτεί ο πολυτιμότερος καλεσμένος σου.
Να πηγαίνεις στη δουλειά σου με τη συναίσθηση ότι είσαι ο πολυτιμότερος κρίκος μιας αλυσίδας και να την πράττεις με τη γνώση ότι ο πελάτης σου είναιγια σένα ο πατέρας σου και η μητέρα σου που έχουν έρθει για να τους εξυπηρετήσεις.
Να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου και να τον φροντίζεις γιατί είναι το πολύτιμό σου. Να αφιερώνεις χρόνο και στους οικείους σου και να λειτουργείς με συμπόνια σε όλους τους άλλους. Όλα είναι παροδικά και όλα αλλάζουν στη στιγμή.
Να γνωρίζεις ότι η άνοιξη συμβαίνει την άνοιξη και το χιόνι πέφτει το χειμώνα. Απολάμβανε το προφανές τη στιγμή που συμβαίνει και επέτρεψε στην ομορφιά της κάθε στιγμής να ανοίξει τόσο τα μάτια σου μέχρι τελικά να αποκτήσεις όμορφο βλέμμα.
Να αντιληφτείς ότι η ατέλεια που συναντάς είναι η αντανάκλαση του καθρέφτη σου, οπότε να μένεις μακριά από την επίκριση μέχρι να μπορέσεις να τον γυαλίσεις πολύ καλά! Πριν να ανοίξεις το στόμα σου, φρόντισε να είσαι αυτό που θα πεις και όχι να φαίνεσαι.
Να αναγνωρίσεις πως η σοφία όλου του σύμπαντος είναι κλεισμένη μέσα στην ταπεινότητα ενός λουλουδιού.
Να πηγαίνεις για ύπνο χωρίς να σέρνεις μαζί σου στα σκεπάσματα τη μέρα που έφυγε, αλλά ούτε και να μένεις άγρυπνος για τη μέρα που θα ξημερώσει.