Η διάσωση του αφορολόγητου ακυρώνει τα αντίμετρα – Το Μαξίμου

Κατατέθηκε χθες  Πέμπτη στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στη δημόσια υγεία, που θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, τροπολογία που καταργεί τη συμπεφωνημένη κατάργηση του αφορολόγητου.

Με την ίδια τροπολογία πάντως, καταργούνται και οι θετικές ρυθμίσεις που είχαν εισαχθεί, τα λεγόμενα αντίμετρα με σημαντικές παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς.

«Με την προτεινόμενη διάταξη καταργείται το άρθρο 10 του ν. 44722017 (Α’ 74) με το οποίο αντικαταστάθηκε η παράγραφος 1 του άρθρου 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013, Α’ 167), αναφορικά με την προβλεπόμενη μείωση φόρου εισοδήματος λόγω οικογενειακής κατάστασης με έναρξης ισχύος από την 1.1.2020 και εφεξής. Η εν λόγω κατάργηση κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να τυγχάνουν των ισχυουσών φορολογικών ελαφρύνσεων. Καταργούνται επίσης, τα αντίμετρα που είχαν θεσπιστεί με τα άρθρα 11,12,13 του ν.4472/2017, λόγω της ως άνω κατάργησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία.

Υπενθυμίζεται πως τα αντίμετρα που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση αφορούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Πιο συγκεκριμένα, καταργείται η ψηφισμένη:

– μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ

– μείωση του φορολογικού συντελεστή βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος επί του εισοδήματος ύψους από 0 έως 20.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις

-ο επαναπροσδιορισμός του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς και της κλίμακας βάσει της οποίας υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται στον προϋπολογισμό τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

1. Ετήσια απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, η οποία για το 2020 εκτιμάται στο ποσό του 1,92 δισ. ευρώ περίπου και για το 2021 και εφεξής στο ποσό των 2,058 δισ. ευρώ περίπου.

2. Αύξηση των εσόδων από την κατάργηση των φορολογικών αντίμετρων, η οποία ανέρχεται σε:

* 209 εκατ. ευρώ για το 2020 και εφεξής από την κατάργηση της μείωσης φόρου κατά 30% στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ, όταν αυτός δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 ευρώ.

* 877 εκατ. ευρώ για το 2020 και 997 εκατ. ευρώ από το 2021 και εφεξής, από την κατάργηση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στο εισόδημα από 0-20.000 ευρώ.

* 368 εκατ. ευρώ για το 2020 και 613 εκατ. ευρώ για το 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και από την κατάργηση της αναπροσαρμογής επιμέρους συντελεστών για τον υπολογισμό της εν λόγω εισφοράς επί κατηγοριών εισοδημάτων.

Απάντηση με Non Paper έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου στα όσα γράφτηκαν περί κατάργησης των αντίμετρων μαζί με την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του Μαξίμου «η μεγάλη πλειοψηφία των αντιμέτρων για το 2019 και το 2020 ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται (σταδιακή μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας – για φέτος έχει πέσει στο 28%, μείωση του ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, ενίσχυση ειδικής αγωγής και Βοήθεια στο Σπίτι μέσω μόνιμων προσλήψεων), ενώ όσα εκ των αντιμέτρων δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, έχουν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό πριν τις ευρωεκλογές και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κανονικά από 1.1.2020 εφόσον είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω, περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση ακόμα 20% στον ΕΝΦΙΑ)».