Τσίπρας: Σήμερα στις 18:30 ζητά από τον ΠτΔ την προκήρυξη Εθνικών Εκλογών

Aύριο Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019, στις 18:30, θα επισκεφθεί o πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να του ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.\

Όπως έχει γίνει γνωστό, και εάν δεν υπάρξει άλλη αλλαγή, δεν θα ορισθεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση.   Θα αντικατασταθεί, μόνον ο Υπουργός Εσωτερικών με Υπηρεσιακό Υπουργό.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει το νέο πακέτο παροχών (Δευτέρα στις 8 μ.μ) στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ρίξει το βάρος του στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης που «γονάτισε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενα 4ετια.

Ο κ. Τσίπρας λίγα 24ωρα μετά το μπαράζ ρουσφετολογικών τροπολογιών στη Βουλή και μετά την κυνική παραδοχή της Τασίας Χριστοδουλοπουλού για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η μετάταξη της κόρης της στη Βουλή, γεγονός που την οδήγησε στην απόφαση να μην κατέβει ως υποψήφια στις επικείμενες εκλογές, ετοιμάζεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Αν και τις πρώτες ημέρες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση δεν έβλεπε ή δεν ήθελε να δει τα πραγματικά αίτια της ήττας, πλέον έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι κοινωνικές ομάδες που ανήκουν στη λεγόμενη «μεσαία τάξη» τους γύρισαν την πλάτη λόγω κυρίως της υπερφορολόγησης.

Στόχος του Αλέξης Τσίπρα είναι να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα το οποίο να εμπεριέχει μέτρα ανακούφισης για κοινωνικές ομάδες που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος την εποχή των μνημονίων, να μιλήσει για νέες θέσεις εργασίας και προοπτικές ανάπτυξης μέσω επενδύσεων αλλά και να θέσει με πιο εμφατικό τρόπο το δίλημμα ενόψει τον εκλογών το οποίο θα είναι «στήριξη των αδύναμων έναντι επιστροφής στη λιτότητα».

Για τις εξαγγελίες στις οποίες θα προχωρήσει αύριο Δευτέρα ο πρωθυπουργός προϊδέασε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Προανήγγειλε νέα  στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών που ανήκουν στη μεσαία τάξη, ενώ για τη νεολαία σημείωσε πως «αυτό που προέχει είναι η δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι υπουργοί της κυβέρνησης να είχαν χάσει την επαφή με τον κόσμο και να είχαν υποτιμήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που υπήρχε λόγω της οικονομικής πολιτικής με τα υπερπλεονάσματα και την υπερφολόγηση της μεσαίας τάξης καθώς και της πολιτικής της στα εθνικά θέματα, όπως το Μακεδονικό, «βαφτίζοντας» ακροδεξιούς όσους διαμαρτύρονταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο τώρα, θέλουν να ξανακερδίσουν τους ψηφοφόρους που πλήγωσαν.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των κυβερνητικών στελεχών είναι να βγουν στους δρόμους, να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο που τους γύρισε την πλάτη στις ευρωεκλογές προκειμένου όπως λένε  να επικοινωνήσουν το πρόγραμμά τους αλλά και να φέρουν στο προσκήνιο τις διαφορές με το αντίστοιχο πρόγραμμα της ΝΔ.

Ωστόσο βλέποντας τον κόσμο να μην πείθεται από τις προεκλογικές εξαγγελίες που έγιναν, ο πρωθυπουργός προκειμένου να συγκρατήσει την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να επιτεθεί στο «κατεστημένο των Βρυξελλών»  με αφορμή και την έκθεση της Κομισιόν με την οποία ασκήθηκε κριτική για την ακατάσχετη παροχολογία.

Μπροστά στο «καμπανάκι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χαλάρωση της κυβέρνησης στην τήρηση των προαπαιτούμενων αλλά και τη δυσφορία για το μπαράζ προεκλογικών παροχών, ο πρωθυπουργός απάντησε με νέο… αντάρτικο, καταγγέλλοντας όσους έχουν επιφυλάξεις για τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση πάντως δεν φαίνεται να πείθει την κοινωνία και κυρίως μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων που την είχε  εμπιστευτεί στις εθνικές εκλογές του 2015. Η τελευταία δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές δείχνει… περίπατο της ΝΔ με διαφορά κοντά στις 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ τα τελευταία κατορθώματα βουλευτών και υπουργών με τις ρουσφετολογικές προσλήψεις, πλήγωσαν περαιτέρω την περίφημη «ηθική της αριστεράς» που επικαλούνται συχνά πυκνά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόγνωση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον φαίνεται και από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συμπεριλάβει εσχάτως στον «πρωινό καφέ» πρόσωπα όπως τον Γιάννη Ραγκούση και Νίκο Μπίστη, μία κίνηση η οποία έχει προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Εν τω μεταξύ, στις επικείμενες εκλογές – αν επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά ευρήματα – θα υπάρξει «σφαγή» κορυφαίων υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης καθώς είναι πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει ακόμη και τη μισή κοινοβουλευτική του ομάδα.

 

πηγή:skai.gr/in.gr