Τσίπρας: «Mea culpa για τις μετατάξεις» – Τι είπε για «Ρασπούτιν», Novartis και Βαρουφάκη

Στην παραδοχή ότι έκανε λάθος στο ζήτημα των μετατάξεων υπαλλήλων στη Βουλή που προκάλεσε σάλο τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Ο κ. Τσίπρας άδειασε την Τασία Χριστοδουλοπούλου για τη μισή συγγνώμη της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «εγώ δεν θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους συντρόφους και το κόμμα μου αλλά από τον ελληνικό λαό».

Επίσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, για το προεκλογικό της πρόγραμμα καθώς όπως είπε, «οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, σημαίνουν περικοπές στο κοινωνικό κράτος». Σε αυτό το πλαίσιο, έβαλε στο στόχαστρό του και τον Γιάννη Στουρνάρα για τις δηλώσεις ότι δεν πιάνεται ο στόχος για το πλεόνασμα μετά τις παροχές που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ άφησε σαφείς αιχμές και κατά των δανειστών, υπονοώντας πως άλλαξαν στάση απέναντι στη χώρα έπειτα από το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκτιμήσει το βαθμό δυσαρέσκειας των πολιτών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πέσαμε έξω».

Για την υπόθεση Novartis και τις καταγγελίες περί του υπουργού «Ρασπούτιν» που παρενέβαινε στις έρευνες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε απ΄ όσους μιλούν γι αυτό το πρόσωπο «να βγουν και να το κατονομάσουν».

Επέλεξε επίσης να μην απαντήσει με υψηλούς τόνους στην ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ η οποία εξαπέλυε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «θα μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Κοτζιά».

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, υπογραμμίζοντας: «Το ότι λέει ο ίδιος ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένη και δεν είναι χαμένη η ψήφος στη ΝΔ πραγματικά είναι κάτι για το οποίο… σηκώνω τα χέρια ψηλά»

«Πέσαμε έξω, λάβαμε το μήνυμα»

Επιχειρώντας μια αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κοντά σε αυτό των προηγουμένων ευρωεκλογών, αλλά η ΝΔ κατέγραψε μια μεγάλη διαφορά. Δεν είχαμε εκτιμήσει το βαθμό της δυσαρέσκειας που θα εκφράζονταν». «Πέσαμε έξω», παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και απαντώντας στο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε το μήνυμα της κάλπης, υποστήριξε:

«Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα των ευρωεκλογών ήταν ότι το ίδιο βράδυ βγήκα και ανακοίνωσα τη διεξαγωγή εκλογών. Και δεν υπάρχει προηγούμενο στην ΕΕ και την Ελλάδα να πηγαίνει μια χώρα σε εκλογές έπειτα από ένα άσχημο αποτέλεσμα. Σεβαστήκαμε το μήνυμα δυσφορίας των πολιτών. Λάβαμε υπόψη το μήνυμα και για τα λάθη μας και για τις παραλείψεις μας αλλά και για να θέσουμε το δίλημμα της εθνικής κάλπης: Το ποιοι θα μας κυβερνήσουν και με τι πρόγραμμα θα μας κυβερνήσουν. Εάν θα συνεχιστεί η πορεία στήριξης των λαϊκών στρωμάτων που δέχτηκαν πιέσεις όλα αυτά τα χρόνια ή εάν θα είναι ένα πισωγύρισμα».

Απέρριψε επίσης τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται στην προεκλογική εκστρατεία μετερχόμενος λογικές εκφοβισμού των ψηφοφόρων: «Μακριά από εμένα η λογική του φόβου. Δεν επιχειρηματολογούμε με βάση το φόβο, επικαλούμαστε τη λογική. Και θέλουμε οι εκλογές να είναι σύγκριση προγραμμάτων. Και γι αυτό το λόγο εδώ αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Η μία είναι η λογική του οδοστρωτήρα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Και μια άλλη αντίληψη είναι αυτή που λέει ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι καλοί μισθοί».

«Οι φοροελαφρύνσεις της ΝΔ θα είναι περικοπές στο κοινωνικό κράτος»

Απέρριψε εξάλλου τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει τα προγράμματά τους. «Έχουμε μία μεγάλη πολυτέλεια αυτή τη στιγμή. Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται με όρους ασφάλειας, δηλαδή ότι οι πολίτες θα εγκρίνουν ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί χωρίς να τελεί υπό την έγκριση της τρόικας. Εμείς πριν τις ευρωεκλογές είπαμε στον λαό ότι έβαλε πλάτη στα δύσκολα, ιδίως η μεσαία τάξη και ότι ήρθε η στιγμή να δουν τα οφέλη της εξόδου από το μνημόνιο. Και ακριβώς γιατί είχαμε ένα μαξιλάρι ρευστότητας είχαμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τα πλεονάσματα χωρίς να πειράξουμε τους στόχους. Και έτσι ανακοινώσαμε τα μέτρα ελάφρυνσης. Και έχοντας εικόνα της θετικής πορείας της οικονομίας, προσθέσαμε επιπλέον μέτρα που αφορούν το σύνολο της τετραετίας. Εμείς αυτά τα μέτρα τα έχουμε και κοστολογημένα και σε ρεαλιστικό πλαίσιο. Οι αντίπαλοί μας λένε πως έχουν τη δυνατότητα να δώσει φοροαπαλλαγές σε όλες τις επιχειρήσεις. Το ζήτημα είναι όμως να μπορεί να γίνει αυτό, χωρίς να υπάρξουν περικοπές για τα αδύναμα στρώματα. Η ΝΔ λέει για μείωση στο φόρο επιχειρήσεων στο 20%, κάτι που θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Οι φοροελαφρύνσεις της ΝΔ θα είναι περικοπές στο κοινωνικό κράτος, σε μισθούς και συντάξεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αιχμές κατά των δανειστών

Απαντώντας στις προειδοποιήσεις των δανειστών ότι τα μέτρα ελάφρυνσης φέρνουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές εναντίον κύκλων των δανειστών: «Πριν τις ευρωεκλογές σήκωσα το γάντι από τον κ. Μητσοτάκη και ζήτησα ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα που εξαγγείλαμε. Και ήρθε το αποτέλεσμα και άνοιξε η όρεξη κάποιων κύκλων στην Ευρώπη και άρχισαν οι επικρίσεις. Όλες αυτές οι αιτιάσεις ακούγονται από πού; Από συγκεκριμένους κύκλους εντός της χώρας όπως ο κ. Στουρνάρας, που έχει μια παράδοση αντί να κοιτάει τη δουλειά του, να κάνει το λαγό και να προεξοφλεί τις πολιτικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι θεσμικός ρόλος του Κεντρικού Τραπεζίτη να κάνει προβλέψεις μπακαλικής. Ο κ. Στουρνάρας προέβλεπε ότι πρέπει να πάει σε προληπτική γραμμή στήριξης. (…) Από την άλλη μεριά έχουμε ορισμένους κύκλους που επίμονα, αντιδρούν. Όπως ο κ. Βέμπερ. Και αμέσως μετά, ο έτερος, ο κ. Ρέγκλινγκ που άφησε διάφορες ενστάσεις και ερωτήματα που δεν έχουν καμία βάση. Καμία βάση δεν είχαν και οι αιτιάσεις του κ. Ρέγκλινγκ ότι το πρώτο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης κόστισε στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ. Αυτή την ώρα διακυβεύεται ένα κρίσιμο ζήτημα: Είναι απολύτως βέβαια εφόσον επικροτηθεί το πολιτικό μας σχέδιο, όλοι αυτοί θα παραμερίσουν μπροστά στην κοινή λογική και θα εφαρμοστεί το σχέδιο μας. Εάν όμως επικροτηθεί το πρόγραμμα της ΝΔ θα υπάρξουν φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στην έκθεση της Κομισιόν για πρώτη φορά από το 2015 μπήκε θέμα απολύσεων στο δημόσιο. Μετά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη περί αυτού του ζητήματος και γιατί προηγείται στις δημοσκοπήσεις στη ΝΔ».

«Πληγή και λάθος οι μετατάξεις»

Σχολιάζοντας τον σάλο που ξεσηκώθηκε με τις μετατάξεις στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός άδειασε την Τασία Χριστοδουλοπούλου, για τη μισή της συγγνώμη «από τον ΣΥΡΙΖΑ», για το ότι «αξιοποίησε ορισμένες γνωριμίες για να μεταταγεί η κόρη της». Το ζήτημα των μετατάξεων «είναι πληγή και λάθος για το πολιτικό σύστημα», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Δεν ήξερα ότι συνέβαινε αυτό. Υπάρχει μια κατεστημένη νοοτροπία στη Βουλή. Και ήταν πρόταση του κ. Τραγάκη για τις μετατάξεις. Αυτή είναι μια βαριά σκιά στο πολιτικό σύστημα. Και σε ότι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, χρωστάμε μια συγγνώμη γι αυτό όχι στα μέλη και το κόμμα μας, αλλά στον λαό. (…) Γιατί όταν έμαθα ότι συμβαίνει λάβαμε την απόφαση να παγώσουν οι μετατάξεις. Δεν αρκεί να λέμε ότι οι άλλοι έκαναν τέρατα αλλά όταν μπαίνουμε σ’αυτό το πολιτικό αλισβερίσι προνομίων δίνουμε μια εικόνα σκοτεινή. Και προς τιμήν της η κ. Χριστοδουλοπούλου πήρε την απόφαση να μην συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ».  

Απαντώντας για το μπαράζ των τροπολογιών που κατατέθηκαν την τελευταία εβδομάδα λειτουργίας της Βουλής, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε: «Ηταν εκτός σχεδιασμού οι εκλογές καλοκαιριάτικα. Ήταν αναγκαίο να διεκπεραιώσουμε ζητήματα που αφορούσαν κοινωνικές ομάδες, σημείωσε ακόμα».

Για την υπόθεση Novartis

Σχολιάζοντας την επιστολή – βόμβα του αντιεισαγγελέα Γ. Αγγελή για την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «(σ.σ. ο δικαστικός) Κάνει κάποιες εκτιμήσεις για το πώς θα ήταν ορθότερη η διαδικασία που ακολούθησε η Δικαιοσύνη, στη διερεύνηση της υπόθεσης. Φανταστείτε τι θα γινόταν όμως εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης προέβαινε σε ενέργειες κατά παραίνεση του πρωθυπουργού για να επιταχυνθεί η διερεύνηση της υπόθεσης. Θα πρέπει όμως να δείξουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη παρά το ότι της ασκούμε κριτική».

Πάντως, ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στη δικαιοσύνη για καθυστερήσεις στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης: «Εκ των πραγμάτων υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης. Αντικειμενικά δημιουργεί από τη μια μεριά την εντύπωση ότι υπάρχει ασυλία για κάποια πολιτικά πρόσωπα ή ομηρία για κάποιους άλλους που δεν έχουν ευθύνη και δεν έχουν αθωωθεί ακόμα».

Αναφερόμενος στις καταγγελίες περί «Ρασπούτιν» τόνισε ότι «κανείς από αυτούς που μιλούν για κάποιον πίσω από ένα ψευδώνυμο δεν έχει το θάρρος να βγει να πει ποιος είναι αυτός» και κάλεσε αυτούς «που μιλούν με ψευδώνυμα να τους κατονομάσουν». «Να βγουν και να μας πουν ποιος ειναι ο Ρασπούτιν».

«Είχαμε εμείς ποτέ προνομιακή μεταχείριση από την Δικαιοσύνη; Εμείς δεν έχουμε ανοιχτές υποθέσεις με την δικαιοσύνη. Ούτε θαλασσοδανείων, ούτε σκάνδαλα όπως η Siemens», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «οι δικαστές δεν είναι ούτε δικοί μας ούτε δικοί τους».

Κατά τα άλλα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αναφορικά με τη στάση του στην τοποθέτηση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου από την κυβέρνηση. «Στείλαμε το διάταγμα στον κ. Παυλόπουλο και θα κάνει αυτό που αρμόζει ο ρόλος του, έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του και θα πράξει αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι απάντησε στα πυρά Κοτζιά

Απαντώντας στα όσα καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ του Ν. Κοτζιά, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, μιλώντας με θετικά λόγια για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. «Σέβομαι την απόφαση του κ. Κοτζιά, ήταν απόφασή του να μην κατέλθει στις εκλογές. Μιλάω με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Κοτζιά και θα του πιστώνω πάντα ένα μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών. Υπήρξαν κάποιες προστριβές, το ΠΡΑΤΤΩ  πρότεινε κάποιες προσωπικότητες να μπουν στα ψηφοδέλτια, οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις απέρριψαν. Ο κ. Κοτζιάς θα είναι ένας χρήσιμος πολίτης για την Αριστερά και την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Για τον Βαρουφάκη

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ 25 είπε ότι «πρέπει να αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίζουν…Ο λαός θα αποφασίσει για το κόμμα Βαρουφάκη. Το ότι λέει ο ίδιος ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένη και δεν είναι χαμένη η ψήφος στη ΝΔ πραγματικά είναι κάτι για το οποίο… σηκώνω τα χέρια ψηλά».

«Δεν είναι ανέφικτη η αντιστροφή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως δεν είναι ανέφικτη η αντιστροφή του εκλογικού αποτελέσματος, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατανοήσει το μήνυμα των ψηφοφόρων που απείχαν από την κάλπη. «Πρόκειται για την ερώτηση του ενός δισεκατομμυρίου. Είναι μια δύσκολη συνθήκη και έχω πλήρη επίγνωση της συνθήκης αυτής. Εκτιμώ ότι είναι τελείως διαφορετική η κάλπη, το διακύβευμα και το δίλημμα. Οι αριθμοί δείχνουν όμως ότι δεν είναι ανέφικτο να γυρίσει το αποτέλεσμα. Μπορούμε να αντιστρέψουμε το αποτέλεσμα. Μπορούμε εάν κατανοήσουμε το μήνυμα των ανθρώπων που δεν μας γύρισαν την πλάτη, να δείξουμε ότι λάβαμε το μήνυμα όλων αυτών των ανθρώπων που τους δυσαρεστήσαμε», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Επίσης, απαντώντας στο ερώτημα για το μέλλον του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που χάσει το κυβερνών κόμμα τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Εγώ έχω μάθει να δίνω κρίσιμες μάχες και να τις κερδίζω. Δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτα. Είμαι ο νεότερος Έλληνας πρωθυπουργός, έχω κατακτήσει πράγματα που δεν γεννήθηκα να τα αποκτήσω. Όλη μου η παρουσία είχε ένα γνώμονα: Να είμαι χρήσιμος για τις ιδέες μου, την παράταξη μου και όταν απέκτησα θεσμικό ρόλο να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου. Γιατί είχα την τύχη να λάβω κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα μου, όπως το καλοκαίρι του 2015 ή η συμφωνία των Πρεσπών. Είναι δυνατόν να ρωτάτε έναν μαχητή τι θα κάνει να χάσει η μάχη; Το μόνο που με ενδιαφέρει αυτή την ώρα να μην υπάρξει πισωγύρισμα στη χώρα».

πηγή:newpost.gr