Στο «κόκκινο» η ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ: Ο «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση παρά την ευρω-καταδίκη

Άγκυρα.- Στα ύψη ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ισχυρίζεται ότι το γεωτρύπανο Πορθητής, ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Πάφου. Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των χωρών του Νότου της ΕΕ, έστειλαν σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα, και ζήτησαν την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, εάν δεν σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της.

Εκτός από την έναρξη των γεωτρήσεων που ανακοίνωσε μέσω της συνέντευξης στο Anadolu, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την άποψη ότι όλα θα μπουν στη θέση τους και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για Μεσόγειο, λέγοντας ότι «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Η δική τους ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς, πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν». Οπως είπε, μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει ‘αναγνώριση’ και έδωσε το παράδειγμα της Ταϊβάν την οποία όπως είπε «δεν την αναγνωρίζουν όλοι αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμα ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα», είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τ/κ έχουν ‘αδειοδοτήσει’ την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Ομόφωνη καταδίκη της Άγκυρας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου

Την πλήρη στήριξή τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου όσον αφορά την ΑΟΖ εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στο περιθώριο των εργασιών της 7ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε. που διεξάγεται στη Βαλέτα της Μάλτας.

Στη διακήρυξη της Συνόδου αναφέρεται: «Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξή μας και αλληλεγγύη στη Δημοκρατία της Κύπρου, στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά την έρευνα, την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών της πηγών εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο (…) Υπενθυμίζουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ σχετικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για πιθανές ή υπαρκτές δραστηριότητες γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ζητούμε από την ΕΕ να συνεχίσει να ασχολείται με το ζήτημα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν πάψει τις παράνομες δραστηριότητές της να εξετάσει την λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Την πλήρη συμπαράστασή της Πορτογαλίας στην Κύπρο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κατά τις κοινές δηλώσεις των 7 ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Προέταξε μάλιστα την ανάγκη υπεράσπισης των διεθνών δικαιωμάτων και του δικαίου σε όλες τις περιπτώσεις και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για την εκμετάλλευση των ίδιων της πόρων. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα υπογράμμισε επίσης ότι η αξία της αλληλεγγύης είναι θεμελιώδης στην ΕΕ και αφορά την Κύπρο και όλες τις χώρες όποτε η ακεραιότητά τους απειλείται.

«Η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλαδή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστηριότητες θεωρεί ότι είναι προς όφελος της χώρας της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε και στη συνάντηση και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο», τόνισε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία», διαμήνυσε ο Μακρόν.

Θα ήθελα να εκφράσω πλήρως την αλληλεγγύη της ισπανικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Ο οικοδεσπότης, Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ είπε ότι «το έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές ότι παρέχουμε πλήρη στήριξη μας στους Κύπριους φίλους μας για τα παρόντα θέματα και αυτή η στήριξη είναι αμέριστη».

Τσίπρας: Η ΕΕ θα λάβει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της

Την ανάγκη η ΕΕ να στηρίζει τα κράτη μέλη της απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις που έκανε μετά την 6η Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στην Βαλέτα της Μάλτας.

Στην Σύνοδο στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, έγινε συζήτηση μετά από ενημέρωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ που “κλιμακώθηκαν με πρωτοφανείς παραβιάσεις και συμπεριφορές άκρως αντίθετες σε όλες τις αρχές της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου”.

“Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που στέλνουμε σήμερα, ότι η ΕΕ θα εξετάσει και θα λάβει μέτρα αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στο Νίκο Αναστασιάδη”. Σημείωσε ότι “δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Τουρκίας και της Κύπρου, ή της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ο πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες”. Οι ηγέτες των έξι χωρών εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Νίκο Αναστασιάδη και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: “Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και στον σεβασμό της κυριαρχίας της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου”.