Reuters: Προειδοποίηση ΕΕ στην Τουρκία και όχι κυρώσεις, όπως ζητούν Κύπρος και Ελλάδα

Σε απλή προειδοποίηση προς την Άγκυρα για τις προκλητικές ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ, και όχι σε συγκεκριμένες κυρώσεις, αναμένεται να περιοριστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Την ίδια ώρα, ηΛευκωσία ζητά από την ΕΕ να «χτυπήσει» τον Ερντογάν εκεί που «πονάει», ενώ διαρροές από το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι «Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ», τονίζοντας ωστόσο ότι «διατηρούμε την αποφασιστικότητά μας».

Ειδικότερα, πηγές του Reuters αναφέρουν ότι «Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν».

Έτσι, στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή), αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Συμβουλίου προς την Άγκυρα.

Στην ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Κατά μία ευρωπαϊκή πηγή η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων, εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Το θέμα μπορεί να αφορά την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην Ένωση.

Να «χτυπήσει» τον Ερντογάν εκεί που «πονάει» ζητά η Κύπρος από την ΕΕ

Εν αναμονή του κοινού ανακοινωθέντος που θα εκδοθεί σήμερα, Τρίτη, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΥΠΕΞ) της ΕΕ, αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ζητά να σταλεί στην Άγκυρα αυστηρό μήνυμα, «χτυπώντας» την εκεί που θα «πονέσει», αλλιώς δεν αποκλείει… επέκταση των προκλήσεων.

«Οι απειλές είναι συνεχόμενες. Είναι βέβαιο ότι εφόσον γίνεται η γεώτρηση, αυτό αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας, η παραβίαση υπήρχε», δήλωσε ο κ. Προδρόμου στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μήνυμα που θα στείλει η ΕΕ στην Τουρκία πρέπει να είναι αυστηρό, να αφορά όσα «θέλει να πάρει η Άγκυρα από την ΕΕ», όπως ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τελωνειακή ένωση, θέματα που «ενδιαφέρουν πολύ την Άγκυρα και έτσι θα βρει μπροστά της ζητήματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Μίλησε ξεκάθαρα για επέμβαση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, και σχολιάζοντας την έκφραση «θαλάσσια εισβολή», που χρησιμοποίησε χθες, είπε: «Είναι μια επέμβαση. Θέλετε να το πείτε εισβολή; Πείτε το εισβολή».

Εντονες διαβουλεύσεις

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα εκδοθεί σήμερα, τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να διατυπώσουν «σοβαρές ανησυχίες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Επίσης, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι η γειτονική χώρα εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προετοιμασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης είναι πυρετώδεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr από διπλωματικές πηγές, ο Άλεξης Τσίπρας με τον Νίκο Αναστασιάδη αναμένεται να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης προκειμένου να συνεννοηθούν για τη γραμμή που θα χαράξουν μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στις 20-21 στις Βρυξέλλες οι δύο ηγέτες θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «στριμώξουν» τον Τούρκο πρόεδρο και να ζητήσουν να παρθούν οι πρώτες αποφάσεις κατά της τουρκικής επιθετικότητας για τις οποίες οι επικεφαλής της ΕΕ είχαν δεσμευτεί στο Σίμπιου της Ρουμανίας.