Η παρουσία της Μεσσηνίας στην Αδελαϊδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Μεσσηνία παρουσιάστηκε στο «13ο Διεθνές Συνέδριο Έρευνας για την Ελλάδα» στο Flinders University at Tonsley της Νότιας Αυστραλίας. Ήταν ένα συνέδριο που όλη η θεματολογία αναφερόταν στην Ελλάδα και αξίζουν συγχαρητήρια  στον Emeritus Professor κ. Michael Tsianika και τους εισηγητές από την Αυστραλία, Κύπρο και Ελλάδα που εντυπωσίασαν με την θεματολογία τους και την σύγχρονη προσέγγιση των θεμάτων στον Πολιτισμό, την Οικονομία, την Εκπαίδευση και τη Λογοτεχνία, την Μετανάστευση και τη Διασπορά, τη θρησκεία και την Ηθική και την Πολιτική.

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, είχε την ευκαιρία  ο σκηνοθέτης κ. Μπάμπης Τσόκας, που υποστηρίζεται από τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και τα Θεατρικά Σχήματα και τους Συλλόγους της Καλαμάτας, να κάνει μια ανάλυση του νέου ντοκιμαντέρ που γυρίζεται εξολοκλήρου στη Μεσσηνία «ΖΟΡΜΠΑΣ. Βίος και Πολιτεία του Πολυμήχανου Γιώργη Ζορμπά», το οποίο σχεδιάζεται να γίνει ένα ακόμα Πολιτιστικό Διπλωματικό Έργο με σκοπό να προβληθεί στο κόσμο, προβάλλοντας την Ελληνική Ψυχή, την Ελλάδα και τη Μεσσηνία.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου, ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης παρουσίασε στο Συνέδριο  το «Ιερό της Μεσσήνης και την Οργάνωση του Ιερού Χώρου» με τις άριστες αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές αρχές για τη Χοροθέτησης των Ιερών, τα οποία σχετίζονται με τις πολιτικές και κοινωνικές αξίες της εποχής τους εξασφαλίζοντας τις ανάγκες της πόλης.

Το Σάββατο βράδυ 22 Ιουνίου και την Κυριακή 23 Ιουνίου η ομάδα της αποστολής επισκέφτηκε το Μεσσηνιακό Σύλλογο «Ναυαρίνο», όπου ο Πρόεδρος κ. Παρασκευάς Σωτηρόπουλος, το Δ.Σ. και τα μέλη του συλλόγου φιλοξένησαν την ομάδα και παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ Πορτραίτο του Μπάμπη Τσόκα «Πέτρος Θέμελης. Άγγιξα…. Αγάπησα… Έσκαψα…». Εκεί ο κ. Τσόκας μίλησε για το έργο αυτό και ο κ. Θέμελης ανέφερε και πολλά άγνωστα προσωπικά στοιχεία από τη δουλειά του αποκαλύπτοντας τόσο την αγάπη του για την Αρχαία Μεσσήνη όσο και τη βαθιά φιλία που αισθάνθηκε για τους ομογενείς μας που ζουν στην Αυστραλία.