Γαλλία όπως Σαχάρα: Καταρρίφθηκε το απόλυτο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας

Με τους 46 βαθμούς Κελσίου «φλέρταρε» ο υδράργυρος στη Γαλλία την Παρασκευή, την πέμπτη ημέρα του πρωτόγνωρου κύματος καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη, προκαλώντας θύματα σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Για πρώτη φορά από την έναρξη των μετεωρολογικών καταγραφών τον 19ο αιώνα, η Météo-France κατέγραψε το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας, 45,9 βαθμούς Κελσίου στο διαμέρισμα του Γκαρ, στον γαλλικό νότο, μία από τις περιοχές που είχαν κηρυχθεί σε «κατάσταση κόκκινου συναγερμού» για τον καύσωνα, τη μέγιστη βαθμίδα.

Αυτό το ρεκόρ, που καταρρίπτει εκείνο των 44,1 βαθμών Κελσίου τον Αύγουστο του 2003 στο ίδιο διαμέρισμα, καταγράφηκε το απόγευμα (16.20 τοπική ώρα), διευκρινίζει το γαλλικό μετεωρολογικό ινστιτούτο, που συγκρίνει αυτήν τη θερμοκρασία με εκείνη «που αναμένουμε σε μια φυσιολογική ημέρα του Αυγούστου στην Κοιλάδα του Θανάτου», στην Καλιφόρνια.

Οι «45,1 βαθμοί Κελσίου στη Βιλβιέιγ στις 15:00, η πρώτη φορά που το όριο των 45 βαθμών Κελσίου ξεπερνιέται στη Γαλλία», διευκρίνισε ο μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Twitter.

Λίγο νωρίτερα, το θερμόμετρο είχε πιάσει τους 44,3 βαθμούς Κελσίου που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό διαμέρισμα του Βοκλούζ, σπάζοντας τους 44,1 βαθμούς Κελσίου που είχαν καταγραφεί στο Μονπελιέ και τη Νιμ τον Αύγουστο του 2003.

Το Βοκλούζ είναι ένα από τα τέσσερα διαμερίσματα της Γαλλίας που τέθηκαν για σήμερα σε κόκκινο συναγερμό. Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο συναγερμός καλύπτει τόσο μεγάλη περιοχή.

Σε όλη τη χώρα εκατοντάδες σχολεία έκλεισαν και άλλα ζήτησαν από τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, εάν είναι δυνατόν. Οι εξετάσεις για τα γυμνάσια αναβλήθηκαν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

 

Πηγή: skai.gr