Πρεμιέρα της πλατφόρμας για την α’ κατοικία! – Ολα τα μυστικά για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων και οι «κόφτες»

Περίπου 180.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες, ετοιμάζονται για τη «βουτιά» στο άγνωστο, καθώς ακόμα κι αν κριθούν επιλέξιμοι βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ουδείς μπορεί να προδικάσει τη ρύθμιση που θα προτείνουν κατά περίπτωση οι τράπεζες.

Ξεπερνώντας τα τεχνικά προβλήματα, που σχετίζονταν κυρίως με το πώς θα γίνει απολύτως ηλεκτρονική και αυτόματη η μεταφορά φορολογικών- τραπεζικών δεδομένων στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, πλέον οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα από σήμερα να ρυθμίσουν στεγαστικά- επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη κύριας κατοικίας και ακολούθως να την προστατέψουν από πλειστηριασμό.

Όπως γίνεται σαφές στον ειδικό Οδηγό της ΕΓΔΙΧ, η προστασία αυτή ΔΕΝ επεκτείνεται σε τυχόν άλλα περιουσιακά στοιχεία, ενώ ακόμα και στην κύρια κατοικία είναι δυνατόν ληφθούν μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων των πιστωτών. Συγκεκριμένα, η αναστολή εκτέλεσης δεν εμποδίζει την επιβολή αναγκαστικής εκτέλεσης ή ασφαλιστικών μέτρων στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, αρκεί να μην πραγματοποιηθεί πλειστηριασμός, ούτε τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης ή ασφαλιστικών μέτρων στην υπόλοιπη περιουσία του οφειλέτη, ούτε την άσκηση αγωγής ή την έκδοση διαταγής πληρωμής για τις απαιτήσεις, των οποίων ζητείται η ρύθμιση.

Η είσοδος στην πλατφόρµα πραγµατοποιείται µέσω της ιστοσελίδας της Ε.Γ.∆.Ι.Χ. (www.keyd.gov.gr) από το σύνδεσµο για την αίτηση υπαγωγής. Στην ιστοσελίδα της Ε.Γ.∆.Ι.Χ. εµφανίζονται τρεις σύνδεσµοι, όπου ο καθένας αφορά τους ρόλους «Αιτών», «Σύζυγος αιτούντα / Εξαρτώµενο µέλος». O χρήστης ανακατευθύνεται σε κατάλληλα διαµορφωµένη σελίδα, όπου καλείται να καταχωρήσει τα διαπιστευτήρια (Όνοµα χρήστη, Κωδικός) που χρησιµοποιεί για την είσοδό του στο TAXISnet.

Περισσότερα: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/premiera-tis-platformas-gia-tin-katoikia