Τουρκική NAVTEX δεσμεύει θαλάσσια περιοχή σε Ρόδο και Καστελόριζο

Ευρεία θαλάσσια περιοχή από τα νότια του Καστελόριζου έως και τα δυτικά της Ρόδου δεσμεύει η Τουρκία με Navtex που εξέδωσε για την Κυριακή 7 Ιουλίου δηλαδή ανήμερα των εθνικών εκλογών αλλά και για τις 9 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, ο υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλεια εξέδωσε την Παρασκευή την υπ′ αριθμόν υπ’ αριθμόν 763/19 NAVTEX για την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά ενώ η δέσμευση της περιοχής, εντός μάλιστα της ελληνικής υφαλοκρυπίδας θα διαρκέσει για δύο ώρες κάθε ημέρα.

Η νέα προκλητική κίνηση έρχεται μετά τις επαναλαμβανόμενες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου Προέδρου προς την Κύπρο και με τις απειλές περί νέας στρατιωτικής εισβολής λέγοντας πως αυτοί που δεν αναγνωρίζουν τα «δικαιώματα» του ψευδοκράτους στην ΑΟΖ της Κύπρου στην πραγματικότητα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να σταματήσουν τις τουρκικές ενέργειες. «Στην Ανατολική Μεσόγειο οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν, θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση, όπως στο παρελθόν».

Σε ότι αφορά δε τη δραστηριότητα «Φατίχ» και του «Γιαβούζ» ο τουρκος Υπ.Εξωτερικών δήλωσε πως η μόνη που έχει δικαίωμα να λάβει αποφάσες για το πώς θα δράσει εντός της υφαλοκρυπίδας της, είναι η Άγκυρα. «Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτριας δύναμης, να προστατεύσει τα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ. του ψευδοκράτους) και του τουρκοκυπριακού λαού».