Απεβίωσε ο Γιώργος Τσοκάνης, εμβληματική μορφή του μεταναστευτικού κινήματος της Σουηδίας

Έφυγε» από κοντά μας και μας άφησε πολλές καλές μνήμες και χρόνους ο Γιώργος Τσοκάνης.
Ο Γιώργος Τσοκάνης ήταν η εμβληματική μορφή του μεταναστευτικού κινήματος της Σουηδίας και από τους πιο αγαπητούς στην παροικία.
Έφτασε στη Σουηδία σε νεαρή ηλικία το 1960 σαν ένας απ’ τους πρώτους Έλληνες εργάτες μετανάστες που προσλήφθηκαν για δουλειά στη Scania, στη Södertälje.
Ήταν απ’ τους πρωτεργάτες στη δημιουργία του συλλόγου (κοινότητας) της Στοκχόλμης.
Στη συνέχεια η κινητήρια δύναμη για τις επαφές του ελληνισμού με συλλογικούς φορείς άλλων μειονοτήτων και με τις σουηδικές αρχές.
Ήταν αυτός που έλαβε την πρωτοβουλία για τη σύσταση μιας ομοσπονδίας Ελληνικών συλλόγων και κοινοτήτων Σουηδίας και για αρκετές περιόδους -τα χρόνια, που η οργάνωση χτιζόταν- πρόεδρός της. Επί της θητείας του έφτασε ο αριθμός ελληνικών συλλόγων και κοινοτήτων τους 52 τον αριθμό (1981).
Αριστερών πεποιθήσεων κι οργανωμένος στο ΚΚΕ στην αρχή και ΚΚΕ-εσ στη συνέχεια, ήταν αυτός που όταν άκουσε για το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα -τον Απρίλη του 1967-, που κάλεσε φίλους για να δημιουργηθεί η πρώτη παγκοσμίως Επιτροπή για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.
Τόσο μέσα απ’ την επιτροπή όσο κι απ’ την κοινότητα της Στοκχόλμης, ως σύμβουλος και πρόεδρος της, ενήργησε προσωπικά και συλλογικά ώστε η σουηδική πλευρά να καταδικάσει τη δικτατορία στην Ελλάδα.
Άνηκε στα άτομα που φρόντιζαν να στηρίχτουν οικονομικά και να επιζήσουν οι οικογένειες των πολιτικών κρατουμένων της χούντας.
Με ενέργειές του απέκτησε οντότητα το FIOS (συντονιστικό όργανο μεταναστευτικών οργανώσεων Σουηδία, αργότερα SIOS).
Όταν οι μετανάστες στη Σουηδία απέκτησαν δικαίωμα εκλέγειν κι εκλέγεσθε στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ο Γιώργος ήταν απ’ τους πρώτους Έλληνες και μετανάστες γενικότερα που εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος.
Στο δήμο Στοκχόλμης.
Το 1976 μαζί με εκπροσώπους άλλων ελληνικών ομοσπονδιών της Ευρώπης, έθεσε το θέμα της άσκησης ψήφου των μεταναστών σε εκπροσώπους όλων των κομμάτων της ελληνικής βουλής.
Επίσης πίεσε για τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) και του συντονιστικού οργάνου των ομοσπονδιών των αποδήμων που αργότερα πήρε τη μορφή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).
Στις αρχές του 1980, όταν επανεμφανίστηκαν ρατσιστικές τάσεις στη Σουηδία, τάχτηκε άμεσα ενάντια στο ρατσισμό και ήταν απ’ τους βασικούς συντελεστές κι ομιλητής στην πιο μεγαλειώδους αντιρατσιστικής διαδήλωσης που γνώρισε ποτέ η Σουηδία.
Η δραστηριότητά του στη σουηδική πολιτική με το αριστερό κόμμα (VPK) ενόχλησε πολλούς σουηδούς πολιτικούς. Απ’ το 1986 και μετά άρχισε σταδιακά να αποσύρεται με αστείρευτο το ενδιαφέρον του όμως για τα κοινά. Συμμετείχε στο SIOS, σε επιτροπές της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων, στην επιτροπή για την απλή αναλογική κ.α.
Από το Ίδρυμα Ελληνική Βιβλιοθήκη, Αρχείο και Μουσείο Σουηδίας τιμήθηκε το 1997 για την προσφορά τους στον αντιδικτατορικό αγώνα .
Με τον ενθουσιασμό του και την αστείρευτη ενέργειά του ενέπνευσε πολλούς νέους που τους στήριξε με τις έμπειρες συμβουλές του.
Ενδιαφερόταν πάντα για το μέλλον της παροικίας, όσο ελάχιστοι άλλοι.

Η παροικία είναι πιο φτωχή πια χωρίς το Γιώργο Τσοκάνη.

Image may contain: 6 people, people sitting, table and indoor