FT: Η οργή των πολιτών για το Μάτι επηρεάζει καθοριστικά τις εκλογές

Η οργή των Ελλήνων για την τραγωδία στο Μάτι γέρνει καθοριστικά την πλάστιγα στις εθνικές εκλογές, αναφέρουν οι Financial Times, σχολιάζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόσο άνετος στο να απαντά ερωτήσεις για την καταστροφική πυρκαγιά.

«Σε μία επιθετική καμπάνια για τις βουλευτικές εκλογές, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε σθεναρά κάποιες διχαστικές αποφάσεις που πήρε στα πάνω από τέσσερα χρόνια στην εξουσία: από τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τη μεταρρύθμιση των συντάξεων που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.

Αλλά ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ λιγότερο άνετος σε ένα θέμα που ενισχύει τη δυσαρέσκεια του κόσμου και την πιθανή συντριπτική ήττα της Κυριακής: την αντίδραση της κυβέρνησής του στην καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου του 2018 στο Μάτι», αναφέρουν οι Financial Times.

«Θύελλα για τις δηλώσεις Τσίπρα για το Μάτι»

Το δημοσίευμα θυμίζει τις δύο έρευνες, από εισαγγελείς και ξένους εμπειρογνώμονες, που έδειξαν μοιραία έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, όπως και το τι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του για την τραγωδία στο Μάτι. «Προκάλεσε θύελλα tweets που απαιτούσαν να απολογηθεί δημόσια για την χαοτική αντίδραση της κυβέρνησης, αφότου προσπάθησε να αποκρούσει ερωτήσεις και είπε ότι αξιωματούχοι αρχικά απέτυχαν να τον πληροφορήσουν για τον αριθμό των νεκρών», σημειώνουν οι Financial Times.

Η εφημερίδα, στην ηλεκτρονική έκδοσή της, κάνει λόγο για μπάχαλο στην επίσημη αντίδραση στο Μάτι, ενώ θυμίζει ότι κάποια στιγμή η αστυνομία λανθασμένα εξέτρεψε την κυκλοφορία προς τη φωτιά, εξαιτίας κατάρρευσης των επικοινωνιών με τους πυροσβέστες. «Δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης. Οι εισαγγελείς κατέληξαν ότι πολλοί θάνατοι μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχαν ενεργοποιηθεί τα μέτρα πολιτικής προστασίας για να ειδοποιηθούν οι πολίτες για την απειλή της φωτιάς», συνεχίζει τη δημοσίευμα.

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει το Μάτι στην κάλπη»

«Ζούσαμε με τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, αλλά όταν ήρθε κανένας δεν ήταν εκεί να μας προστατεύσει», λέει στους Financial Times ο Αλέξης Μανουηλίδης, που μετακόμισε από το Μάτι μετά τη φονική πυρκαγιά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το πληρώσει αυτό στην κάλπη», συμπληρώνει.

Οι αναμνήσεις της πυρκαγιάς έχουν μεγάλο βάρος και για εκείνους σε παρόμοιες κοινότητες γύρω από την Αθήνα, όπου εξοχικά είναι χτισμένα σε πλαγιές με πεύκα πάνω από τη θάλασσα, σημειώνουν οι Financial Times. «Η φωτιά και οι συνέπειες αναφέρονται συνεχώς όπου κι αν πας κατά μήκος της ακτής», λέει η Στέλλα Ρώσση. «Είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε», συμπληρώνει.

Εχει μείνει πίσω το σχέδιο για το Μάτι

Η κυβέρνηση διέθεσε 150 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και την ανακατασκευή 3.000 σπιτιών, θυμίζει το δημοσίευμα. Αλλά ο καθαρισμός και η ανοικοδόμηση έχει μείνει μήνες πίσω, ενώ το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή, σημειώνουν οι Financial Times.

«Στον δρόμο προς το Μάτι, μια μεγάλη ποσότητα κλαδιών και κομμένων κορμών δέντρων, ελλοχεύουν ως νέος κίνδυνος πυρκαγιάς. Θα πάρει τουλάχιστον άλλους 6 μήνες για ένα συμβόλαιο με εταιρεία για την απομάκρυνση, λένε ντόπιοι. “Ανησυχούμε εξαιρετικά. Αυτός ο τεράστιος σωρός κλαδιών είναι η βασική ανησυχία μας εξαιτίας της απειλής κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών”, λέει η Εμυ Κροκίδη, επικεφαλής του συντονιστικού των κατοίκων στο Μάτι», καταλήγει το δημοσίευμα.