Δεν τους έδωσαν επιστολική ψήφο, ήρθαν στην Ελλάδα να ψηφίσουν!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Από την Αμερική, αλλά και από χώρες όπως η Σουηδία, η Αγγλία, η Γερμανία και  η Δανία, ταξίδεψε στην Ελλάδα απροσδιόριστος αριθμός ομογενών, για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Δεν ήταν πολλοί, αλλά η παρουσία τους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έγινε αντιληπτή από κάποια τηλεοπτικά συνεργεία.

«Αφού η πατρίδα δεν μ’ αφήνει να ψηφίσω από εκεί που ζω, ήρθα εδώ για να ασκήσω το δικαίωμά μου» τόνισε στην τηλεόραση του Ant-1 ομογενής από τις ΗΠΑ. Άλλος ομογενής από τη Σουηδία δήλωσε σε άλλο κανάλι, ότι έρχεται σε όλες τις εκλογές των τελευταίων 10 χρόνων που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται πως  παρά τα όσα από το βήμα της Βουλής είχε πει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ακόμα και σχετικά πρόσφατα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσχημα τη σύσταση ειδικής Επιτροπής στο Υπουργείο Εσωτερικών,  χρονοτρίβησε και δεν κατέθεσε  τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός Επικράτειας. Αυτό παρά το ότι ήδη από τον περασμένο Απρίλη, η επιτροπή, είχε παραδώσει την εισήγησή της στον αρμόδιο υπουργό Αλέξη Χαρίτση ο οποίος, αντί διαβουλεύσεων με τα κόμματα, την παράχωσε στα συρτάρια του γραφείου του!

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας κ. Κώστας Δημητρίου, με δηλώσεις του, εξέφρασε την απογοήτευση των ομογενών για το γεγονός αυτό. «45 χρόνια μετά την μεταπολίτευση και δυστυχώς οι Έλληνες απόδημοι της Γερμανίας περιμένουμε ακόμη την υλοποίηση των υποσχέσεων των πολιτικών μας για καθιέρωση της ψήφου στον τόπο διαμονής μας. Δυστυχώς άλλη μια ευκαιρία χάθηκε από την τωρινή αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις παραμείναμε μόνο στα λόγια. Οι Έλληνες στη Γερμανία προσμένουμε πλέον στην εξαγγελία του αρχηγού της ΝΔ κ. Μητσοτάκη ο οποίος δεσμεύτηκε ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει θα είναι και η υλοποίηση αυτού του διαχρονικού αιτήματός μας. Από αυτό ακριβώς θα κριθεί από εμάς τους Έλληνες της Γερμανίας. Ευχόμαστε να τηρήσει την υπόσχεσή του στο ακέραιο και περιμένουμε να γίνει πράξη επιτέλους η ψήφος των Αποδήμων».

Πράγματι, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη από το 2016 έχει καταθέσει σχετικό Σχέδιο Νόμου στην Βουλή –χωρίς ποτέ ο πρόεδρος της Βουλής  κ. Νίκος Βούτσης να το προωθήσει στην αρμόδια Επιτροπή- δεσμεύτηκε ότι, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, η ψήφος των Αποδήμων θα είναι μια από τις άμεσες προτεραιότητές του.

Δεδομένου, όμως, ότι ο σχετικός εκτελεστικός νόμος θα πρέπει να αποσπάσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή (200 ψήφοι), όπως ορίζει το σύνταγμα, θα απαιτηθεί η σύμπλευση και άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle,  ότι η στάση του ΚΙΝΑΛ θα εξαρτηθεί από την τελική μορφή που θα έχει το νομοσχέδιο. Οι ίδιοι παραπέμπουν όμως σε μια ουσιαστική διαφωνία που υπάρχει με τη ΝΔ στο ζήτημα. Το ΚΙΝΑΛ προκρίνει το μοντέλο της επιστολικής ψήφου. Επιπλέον, το Κίνημα Αλλαγής ζητά την άμεση εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Κοινοβούλιο αλλά και τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών εξωτερικού. Αυτές, άλλωστε, οι διαφωνίες, που έρχονατι από παλιά, είχαν οδηγήσει και στο ναυάγιο του 2009, όταν η τότε κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή είχε καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο όμως καταψήφισε η τότε αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.α.).

Εκλογή τριών Βουλευτών ομογένειας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρότεινε και η Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με στοιχεία από: Deutsche Welle, Η Καθημερινή