Συλλογή υπογραφών για την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων από το εξωτερικό

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.-Το θέμα της δυνατότητας άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από το εξωτερικό διεκδικεί η “Ομάδα του BrainGain” διοργανώνοντας διεθνή εκστρατεία, μέσω του Internet,  για τη συλλογή υπογραφών από ομογενείς.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους την οποία διακινούν μέσω του Facebook, η ομάδα και οι υποστηρικτές τους, ζητούν τη συλλογή υπογραφών  καθώς, όπως τονίζουν “η Βουλή των Ελλήνων θα συζητήσει τις επόμενες ημέρες νομοσχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου” και, για μία ακόμη φορά το νομοσχέδιο που ορίζει το Σύνταγμα της Ελλάδος για τη ρύθμιση των αφορών στην ψηφοφορία των Ελλήνων ψηφοφόρων από το εξωτερικό “βρίσκεται στο περιθώριο”.

Με την υπόμνηση ότι “αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία” η “Ομάδα του BrainGain” θέτει  ως στόχο τη συγκέντρωση τις 20.000 υπογραφών, προτού το ελληνικό κοινοβούλιο αποφασίσει για αυτό το σημαντικό θέμα.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προεκλογική περίοδο έχει υποσχεθεί ότι “ένα από τα πρώτα νομοσχέδια”, που θα καταθέσει η Κυβέρνηση θα αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται ότι και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει σχετικό Σχέδιο Νόμου στη Βουλή (2016) αλλά και δύο Τροποποιητικές διατάξεις που δεν συζητήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε τελικά στη Βουλή νομοσχέδιο που να ανοίγει το δρόμο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για τους εκλογείς εκτός Επικράτειας. Και αυτό παρότι ολοκληρώθηκε ήδη προ μηνών το έργο της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία είχε συγκροτηθεί γι΄ αυτόν ακριβώς το σκοπό στα τέλη της περασμένης χρονιάς υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, που είναι και το αρμόδιο Υπουργείο για τον εκλογικό νόμο.

Η ανακοίνωση της Ομάδας, έχει ως ακολούθως:

<<Βοηθήστε μας να δώσουμε φωνή στους Έλληνες που ζούνε στο εξωτερικό με την υιοθέτηση της ψήφου του απόδημου Ελληνισμού ακολουθώντας το παράδειγμα 25 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Η Βουλή των Ελλήνων θα συζητήσει τις επόμενες ημέρες νομοσχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου στο και για άλλη μια φορά το ζήτημα του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων στο εξωτερικό είναι στο περιθώριο.

Το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 51 § 4) προβλέπει, ότι οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκτός Επικράτειας μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικό τους δικαίωμα, αρκεί το Κοινοβούλιο να υιοθετήσει σχετικό εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο με αυξημένη πλειοψηφία. Κατά τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες εγκατέλειψαν τη χώρα για να εργαστούν στο εξωτερικό, κυρίως λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Όμως η παράλειψη του Έλληνα νομοθέτη να ορίσει τα αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούνται ώστε να επιτρέπεται η ψήφος και στους διαμένοντας εκτός Ελλάδος Έλληνες πολίτες και να προσδιορίσει τη σχετική διαδικασία ψηφοφορίας μας φιμώνει και μας στερεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι τα όποια πρακτικά εμπόδια μπορούν εύκολα να ξεπερασθούν αν υπάρχει πολιτική βούληση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μεγαλώνει το έλλειμμα δημοκρατίας χρόνο με το χρόνο και Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διατηρούν άμεσους και αντικειμενικούς δεσμούς με την πατρίδα να στερούνται βασικών τους δικαιωμάτων.

Η άμεση και καθολική συμμετοχή των Ελλήνων στις δημοκρατικές διαδικασίες για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της χώρας μας είναι ζήτημα δημοκρατίας αλλά και ζωτικής σημασίας για την επανασύνδεση της γενιάς του brain drain με την Ελλάδα.

Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της δημοκρατίας στη χώρα μας.Έχουμε θέσει ως στόχο τις 20.000 υπογραφές προτού το ελληνικό κοινοβούλιο αποφασίσει για αυτό το σημαντικό θέμα. Ας ενώσουμε τις φωνές μας για να συμπεριληφθεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο νομοσχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Με την δική σου στήριξη, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

– Η ομάδα του BrainGain>>