Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε τρεις δόσεις – «Ανάσα» για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι μειώσεις που θα ισχύσουν από εφέτος θα συνοδευτούν με τρία ακόμα μέτρα που θα στηρίξουν την οικοδομή και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το σχέδιο της σταδιακής μείωσης του ΕΝΦΙΑ ενεργοποιείται από τα τέλη Αυγούστου με μείωση του φόρου 10% μεσοσταθμικά, η οποία θα αγγίξει περισσότερο τους έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία.

Το 2020 ο φόρος ακινήτων, ο οποίος λύγισε κυρίως τη μεσαία τάξη θα μειωθεί κατά 20%, μείωση η οποία θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξάρτητα από το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους. Αλλη μια μείωση της τάξης του 10% θα ξεκλειδώσει το 2021. Και την ελάφρυνση αυτή θα δουν όλοι οι ιδιοκτήτες.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της ερχόμενης διετίας που υποσχέθηκε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο θα έρθει στη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου.

Η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, θα συνοδευτεί με τρία ακόμα μέτρα που θα στηρίξουν την οικοδομή και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία:

  • Πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων.
  • Αναστολή για μια ακόμη τριετία του φόρου υπεραξία στις αγοραπωλησίες ακίνητων.
  • Εκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Τα φετινά εκκαθαριστικά

Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία θα δουν στα τέλη Αυγούστου τον λογαριασμό του φετινού φόρου. Μέχρι τις 30 Αυγούστου θα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2019.

Το ραβασάκι θα είναι ελαφρύτερο και συγκεκριμένα κατά 30% για τους έχοντες πολύ μικρή ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ και κατά 10% μεσοσταθμικά για όσους διαθέτουν ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καθώς για φέτος δεν προβλέπεται καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σε ατομικό επίπεδο κανείς δεν μπορεί να κερδίσει πάνω από 100 ευρώ ενώ για την πλειονότητα των μικροϊδιοκτητών ακινήτων το όφελος θα είναι της τάξης των 50 – 70 ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ του 2019 ο οποίος θα είναι μειωμένος κατά 265 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον φόρο του 2018 θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020.

Ξεφουσκώνει το 2020

Οι ιδιοκτήτες ακίνητων θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να αρχίσει να ξεφουσκώνει σημαντικά από το 2020. Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, ο φόρος ακινήτων τον επόμενο έτος θα μειωθεί κατά 20% και το 2021 κατά 10%. Αυτό για έναν φορολογούμενο ο οποίος σήμερα πληρώνει για τα ακίνητά του 1.000 ευρώ, το 2020 θα δει τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται στα 800 ευρώ και το 2020 στα 720 ευρώ.

Οι αντικειμενικές

Βέβαια, ρόλο κλειδί στη διαμόρφωση της τελικής φορολογικής ελάφρυνσης για τα 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποτελέσουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αφήσει την καυτή πατάτα της νέας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη προκειμένου να μη χρεωθεί η ίδια το πολιτικό κόστος από μια αύξηση των τιμών των ακινήτων στις λαϊκές συνοικίες, που θα έβαζαν φωτιά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Ομως η Κομισιόν έχει ήδη δείξει κίτρινη κάρτα για την καθυστέρηση στην ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα με τις εμπορικές.

Πέρυσι υλοποιήθηκε η πρώτη φάση της ευθυγράμμισης και, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η δεύτερη φάση θα έπρεπε να γίνει μέχρι τα μέσα του 2019 έτσι ώστε το 2020 να υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές. Ετσι, μέσα στο επόμενο διάστημα, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στις τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα προκειμένου αυτές να προσεγγίζουν τις εμπορικές. Οι αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις τιμές πώλησης των κατοικιών κυρίως λόγω του φαινομένου Airbnb και της Golden Visa αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές ζώνης. Το νέο κύμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς θα χτυπήσει περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως το Παγκράτι, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα, οι Αμπελόκηποι, σε λαϊκές γειτονιές της Νίκαιας, του Κερατσινίου και του Κορυδαλλού, στο παραλιακό μέτωπο του Λεκανοπεδίου αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και στα νησιά των Κυκλάδων.

Διπλό όφελος

Περισσότερο κερδισμένοι με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ θα είναι οι φορολογούμενοι που διαθέτουν μικρή ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας και παράλληλα έχουν χαμηλά εισοδήματα. Εκτός από τη μείωση του φόρου θα κερδίζουν και έξτρα έκπτωση 50%, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν προβλέπονται αλλαγές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που ισχύουν σήμερα στον φόρο. Σημειώνεται ότι η έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

1 Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

2 Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα και

3 φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.