Είναι επίσημο: Εκτός προγράμματος για τα F-35 η Τουρκία

Το πρώτο σκληρό χτύπημα των ΗΠΑ σε βάρος της Άγκυρας για την αγορά από τη Ρωσία του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 είναι γεγονός: Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε με τον πιο επίσημο τρόπο την αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα παραγωγής των εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η αμερικανική απόφαση, έρχεται την ώρα που εντείνεται η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, αλλά και η κλιμάκωση της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, θα αποσταλεί ακόμη ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ πήραν το όπλο τους

Έπειτα από πληθώρα απειλών όλο το τελευταίο διάστημα και αφού η Τουρκία όχι μόνο δεν άλλαξε στάση, αλλά επέμεινε στη ρητορική της περί παραλαβής των S-400 αλλά και των F-35, οι ΗΠΑ πήραν το… όπλο τους. Σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει τις οργισμένες αντιδράσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχουν βάλει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά που είπα, δουλεύουμε μέσα σε αυτή την κατάσταση. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν είναι πραγματικά δίκαιο. Και λέμε τώρα στην Τουρκία… δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Είχε προηγηθεί η αντίστοιχη προειδοποίηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ, ο οποίος μάλιστα είχε απειλήσει την Άγκυρα με τα εξής λόγια: «Η Τουρκία είναι ένας παλιός και σημαντικός σύμμαχος, ωστόσο η επιδίωξη της να αποκτήσει τους S-400 υπονομεύει την ασφάλεια της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ».

Η απάντηση των ΗΠΑ μπορεί να ήταν σκληρή, αλλά δεν περιορίζεται μόνο στη διακοπή συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35: Σύμφωνα με διαρροές σε διεθνή ΜΜΕ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταλήξει στο πακέτο κυρώσεων που θα επιβληθεί στην Τουρκία, δίχως ωστόσο οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση για να προχωρήσει, χρειάζεται την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, το πακέτο κυρώσεων αποφασίστηκε μέσω του νόμου Περί Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόθεση της Ουάσινκγτον είναι τα τιμωρητικά μέτρα εις βάρος της Άγκυρας να ανακοινωθούν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Το σχέδιο των κυρώσεων συγκροτήθηκε έπειτα από μέρες συζητήσεων μεταξύ αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του υπουργείου Άμυνας και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας. Αυτό απαιτεί την έγκριση του Τραμπ και των ανώτατων συμβούλων του, σύμφωνα με τις πηγές, που δέχθηκαν να μιλήσουν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία παρέλαβε την Παρασκευή τρία πρώτα φορτία με εξοπλισμό των S-400,αψηφώντας τις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ ένα νέο φορτίο του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος έφτασε χθες Σάββατο στην Τουρκία.

Επιμένει η Άγκυρα στις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις, η θέση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο καθίσταται ιδιαίτερα επισφαλής. Η απόφαση των ΗΠΑ συνδέεται εμμέσως και με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Και αυτό γιατί, η τούρκοι αξιωματούχοι άφηναν να εννοηθεί πως το προηγμένο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα θα τοποθετούνταν σε σημεία ώστε να ενισχυθούν οι θέσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, η εν λόγω κίνηση των ΗΠΑ έρχεται καθώς εντείνεται συνολικά η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας στην περιοχή. Χτες, Δευτέρα, αποφασίστηκαν οι πολυδιαφημισμένες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας για το περιεχόμενο των οποίων υπήρξε πλήθος διαρροών όλο το τελευταίο διάστημα. Ανάμεσα σε άλλα αποφασίστηκαν η αναστολή διαπραγματεύσεων για την συνολική συμφωνία αερομεταφορών, ο περιορισμός της προενταξιακής βοήθειας που δίνεται στην Τουρκία για το 2020 αλλά και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ωστόσο, η Άγκυρα, όπως αναμενόταν, απαξίωσε τις αποφάσεις με την  ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, να δίνει τον τόνο και να προαναγγέλλει μάλιστα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή: «Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο και θα τις αυξήσει»«Οι αποφάσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας δεν θα επηρεάσουν τις δραστηριότητές μας», υπογράμμιζε το τουρκικό ΥΠΕΞ και πρόσθετε  ότι προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν κατά την τρίτη επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Λίγη ώρα αργότερα, δια στόματος του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι προθέσεις της Άγκυρας κατέστησαν ακόμη πιο σαφείς: Θα σταλεί σύντομα και τέταρτο πλοίο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξειδικεύοντας τη δήλωση Νταβούτογλου, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε πως το τέταρτο πλοίο που θα κατευθυνθεί στην περιοχή είναι το ερευνητικό Ορούκ Ρέις, το οποίο αυτή τη στιγμή διεξάγει έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πηγή:newpost.gr