ΑΠΟΨΕΙΣ: Τι ακριβώς ήθελε να πει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αίσθηση προκάλεσε (και 55 like) το πρόσφατο σχόλιό μας με τίτλο: «Η νέα Κυβέρνηση, ο Απόδημος Ελληνισμός και ο κ. Ελπιδοφόρος» και, ειδικότερα, η αναφορά στις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Αντώνη Διαματάρη.

Αναγνώστες μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τηλεφώνησαν στην Panhellenic Post προκειμένου να την συγχαρούν για το σχόλιο, που αφορούσε στην επισήμανση περί του “περίεργου” όρου «ομογένεια εξωτερικού» που χρησιμοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος στο τηλεγράφημά του. Κάποιοι άλλοι, για να ζητήσουν περισσότερες εξηγήσεις για το τι ακριβώς εκτιμούμε ότι συμβαίνει επί του προκειμένου.

Και ως προς το τελευταίο, όπως και στους συνομιλητές μας εξηγήσαμε, κανείς δεν μπορεί να είναι μέσα στο μυαλό του σεβασμιότατου ώστε να γνωρίζει με βεβαιότητα τι ακριβώς ήθελε να πει σημειώνοντας τον ασυνήθιστο όρο: «ομογένεια εξωτερικού».

Έτσι, όπως στο άρθρο μας εκείνο καταλήγαμε («και θα επανέλθουμε,  προσεχώς»), συμπληρώνουμε σήμερα κάποιες σκέψεις μας γύρω από το συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Εκείνο που πρέπει να θεωρήσουμε βέβαιο, είναι ότι το εν λόγω τηλεγράφημα, όπως και όλα εν γένει τα φέροντα την υπογραφή του σεβασμιότατου έγγραφα, υποβάλλονται σε οπτικό, τουλάχιστον, επανέλεγχο. Επομένως, ο όρος «ομογένεια εξωτερικού» δεν διέλαθε της προσοχής του.  Εξάλλου,  θα μπορούσε κάποιος –καλοπίστως-  να υποστηρίξει ότι ο κ. Ελπιδοφόρος χρησιμοποίησε τον όρο «ομογένεια εξωτερικού» από …συνήθεια. Δηλαδή ότι συνήθως έτσι αποκαλεί τους Απόδημους. Ως «Ομογένεια εξωτερικού». Ο όρος, όμως, εκτός από “περίεργος” είναι και αδόκιμος. Διότι “ομογένεια εξωτερικού” είναι κάθε εθνική ομογένεια έξω από τα φυσικά όρια της κάθε χώρας. Επομένως, δεν μπορούσε να εννοεί κάτι τέτοιο ο Αρχιεπίσκοπος. Ο όρος ομογένεια, αφορούσε στην  “ελληνική ομογένεια”.

Άρα, η απάντηση είναι πως, όχι. Όπως όλοι, και ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται στους Απόδημους με συμβατούς διευκρινιστικούς όρους. Όπως π.χ. έκανε ο σεβασμιότατος και στην συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε, την ίδια μέρα, στον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια. Όπου, κατέληγε: «Οι προσευχές μου θα σας συνοδεύουν πάντοτε και η ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι στο πλευρό σας!».

Ώστε, ο Αρχιεπίσκοπος στον Υπουργό Εξωτερικών έγραψε: «η ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών». Απολύτως ορθό και σαφές.  Άρα, δικαιούται κάθε καλόπιστος  να προβληματίζεται τι ακριβώς ήθελε να επισημάνει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος στο τηλεγράφημά του προς τον  κ. Διαματάρη όταν σημείωνε: «και μία ένδειξη ότι η νέα κυβέρνηση, της οποίας αποτελείτε εξέχον μέλος, θα ασχοληθεί με τη δέουσα προσοχή με τα προβλήματα των ομογενών του εξωτερικού και θα συνεργασθεί με την εδώ εκκλησία»…

Δηλαδή, κατά την έκφραση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο κ. Διαματάρης ως «εξέχον μέλος της κυβέρνησης», και ως αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό υφυπουργός, προσπαθώντας να ασχοληθεί με τα προβλήματα της «ομογένειας εξωτερικού», (δηλαδή των ομογενών μας που ζουν εκτός Ελλάδος, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου) θα συνεργασθεί με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής…

Αυτή δεν είναι μια αυθαίρετη ερμηνεία. Είναι μία λογική ερμηνεία. Διότι -θα διαφωνούσαμε και πάλι, αλλά, εν πάση περιπτώσει-  θα κατανοούσαμε μία διατύπωση εκ μέρους του σεβασμιότατου του τύπου: «…θα συνεργασθεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο». Αλλά «με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής”; Δηλαδή σε τι και πως θα συνεργασθεί ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, προσπαθώντας π.χ. να επιλύσει  το πρόβλημα με το ελληνικό Σχολείο Μονάχου; Φαινομενικά δεν υπάρχει απολύτως καμία διασύνδεση και, συνακόλουθα, κανένας απολύτως λόγος συνεργασίας τους…

Επειδή πολύ «μελάνι» ήδη ξοδεύτηκε,  το ερώτημα είναι ένα: Πρόκειται για «λεκτικό λάθος» του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, και αβλεψία των γραμματέων του,  ή – όπως και στο προαναφερθέν άρθρο μας σημειώναμε-  πρόκειται για: «…μία απόφαση του κ. Ελπιδοφόρου, να υπάρξει, πέραν από αρχιεπίσκοπος Αμερικής,  και κάτι παραπάνω, μεταφέροντας, ίσως, μύχιους  σχετικούς πόθους  ή και προβληματισμούς, του Οικουμενικού Πατριαρχείου», όπως κάποιοι ομογενείς από την ευρύτερη περιοχή της  Νέας Υόρκης υποστηρίζουν;

Θα είχε, το δίχως άλλο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια διευκρινιστική δήλωση του σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.  Ακόμη και εάν πρόκειται,για μία, θα επαναλάβουμε, από μέρους μας, ευφάνταστη «υπόθεση εργασίας».