Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Αθήνα.-Με την ορκωμοσία των βουλευτών, η οποία ολοκληρώθηκε στις 11:40, ξεκίνησε επίσημα σήμερα Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, η νέα κοινοβουλευτική περίοδος. 112 νέοι βουλευτές εισέρχονται στο Κοινοβούλιο.

Στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η Ελληνική Λύση με 10 έδρες, το Μέρα 25 με 9 έδρες. Το Mέρα25 και η Ελληνική Λύση εισέρχονται για πρώτη φορά στην εθνική αντιπροσωπεία, «αντικαθιστώντας» την Ενωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή, που μένει εκτός για πρώτη φορά από το 2012.

Την Πέμπτη στις 10:30 το πρωϊ θα ξεκινήσει η συνεδρίαση με αντικείμενο την ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο, με τον προτεινόμενο από τη ΝΔ Κώστα Τασούλα, να αντικαθιστά τον Νίκο Βούτση, έχοντας στήριξη και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το απόγευμα του Σαββάτου εκκινεί η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης και ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της ΝΔ.

Tην εναρκτήρια συνεδρίαση, έως και την εκλογή τoυ προέδρου της Boυλής, θα διευθύνει o προσωρινός πρόεδρoς, πoυ σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κανονισμό θα είναι ο Β΄αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, δεδομένου ότι «καθήκοντα προσωρινού προέδρου ασκεί ένας από τoυς αντιπρoέδρoυς της Boυλής της πρoηγoύμενης βoυλευτικής περιόδoυ, κατά την τάξη της εκλoγής τoυς». Ο προσωρινός πρόεδρος θα επικουρείται από τέσσερις γραμματείς και, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, τα καθήκoντα των γραμματέων θα ασκήσουν oι νεότερoι στην ηλικία Boυλευτές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων.

Μιλώντας στο περιστύλιο της Βουλής, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι «σήμερα έχουμε μια μικρή ευκαιρία να γιορτάσουμε τη λαϊκή κυριαρχία, αμέσως μετά θα αρχίσει ένας σκληρός αγώνας εναντίον ενός νέου σκληρού κεφαλαίου της χρεοδουλοπαροικίας, της φυλακής χρέους που είναι αυτή η χώρα… Βρισκόμαστε σε μια τετραπλή πτώχευση, κράτους, τραπεζών, οικογενειών, επιχειρήσεων, τα παιδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό, εδώ δεν ήρθαμε για να πάρουμε θέσεις άλλα για να παλέψουμε να μην φύγουν τα παιδιά μας».

Πηγή: skai.gr