Τσίπρας: Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους – Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας;

Τα βέλη του κατά της κυβέρνησης έστρεψε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων, καταλογίζοντας στη Νέα Δημοκρατία ότι δίνει “λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους”, αναφορικά με την εξαγγελθείσα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα για το αν η κυβέρνηση θα ακυρώσει τα νομοθετήματα και τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και εάν θα φέρει νέα μέτρα λιτότητας το 2020.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και την εξαγγελία του Πρωθυπουργού περί μείωσής του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως “η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί τη δική μας πρόταση για μείωση ως 30% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες”, αλλά “επιβαρύνετε επιπλέον τον προϋπολογισμό με 300 εκατ. για να δώσετε μεγάλες ελαφρύνσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες. 77 ευρώ έκπτωση για ένα σπίτι στο Κερατσίνι, 700 ευρώ έκπτωση για την Εκάλη. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους”, είπε χαρακτηριστικά.

Έφερε, δε, συγκεκριμένα, παραδείγματα: “Για ένα σπίτι 60 τ.μ., αξίας 60.000 ευρώ στο Κερατσίνι με βάση το σχέδιο της παρούσας κυβέρνησης, θα πληρώσει από 224 ευρώ, 157 ευρώ φέτος.77 ευρώ έκπτωση. Ποια είναι όμως η καινοτομία;, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει: “Ένα σπίτι 250 τ.μ. στην Εκάλη, που αξίζει κοντά στο 1 εκατομμύριο και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε προβλέψει να έχει έκπτωση, με το παρόν σχέδιο ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει από 6950 ευρώ, 6250 ευρώ. Δηλαδή 700 ευρώ λιγότερα”. Και συμπέρανε: “77 ευρώ στο Κερατσίνι, 700 στην Εκάλη”.

“Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε;”

Στη συνέχεια, απηύθυνε ένα ερώτημα με τρία σκέλη στον Πρωθυπουργό: “Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020; Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για το 2020;”, είπε ο κ. Τσίπρας. Όπως σημείωσε, το κενό αυτό προκύπτει από την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το σχέδιο που είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ “το απορρίψατε πριν το συζητήσετε με τους εταίρους. Έχετε, λέτε, ένα άλλο σχέδιο που δεν το δημοσιοποιείτε. Θα υπάρξει κάποια άλλη στιγμή -διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας- μετά από 1-2 χρόνια, που θα έχετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη από ό,τι τώρα, με νωπή εκλογική εντολή και την αντιπολίτευση να σας στηρίζει;”. Και συνέχισε λέγοντας, “εκτός αν λέτε λόγια του αέρα και μας κοροϊδεύετε, αλλά εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο”, παραπέμποντας στην κατάθεση του προϋπολογισμού αλλά και του Μεσοπρόθεσμου. “Θα υπάρχει Δώρο Πάσχα; Θα υπάρχει αφορολόγητο; Τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις;”, συνέχισε.

“Αν δεν αξιοποιήσετε το σχέδιό μας, οι ισοδύναμες επιβαρύνσεις είναι 2,5-3 δισ.”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, απάντησε: “Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, μάλλον δεν θα γελάτε το φθινόπωρο, όταν θα ψηφίζετε επιβαρύνσεις σε ένα λαό που έχει ταλαιπωρηθεί οκτώ χρόνια”.

Παραθέτοντας τα θετικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την έξοδο από τα μνημόνια και μετά, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για 7 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δισ. εφάπαξ. 7 δισ. μόνιμα μέτρα από το Σεπτέμβρη του ‘18 εως και το 2020, από τα οποία 5,2 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο ‘18 και ‘19. Συν 1,7 εφάπαξ στο τέλος του ’18, πρόσθεσε. “Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων”, σημείωσε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, αφού τους κατηγόρησε ότι ποτέ δεν αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια, συμπλήρωσε: “Πώς τα βαφτίσατε όλα αυτά; Παροχολογία φυσικά”.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον όρο “διεύρυνση της φορολογικής βάσης”, σημειώνοντας πως για τον κ. Ρέγκλινγκ, το ΔΝΤ και ορισμένους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, “αυτό σημαίνει μείωση του αφορολογήτου”. Κάτι που, αν συμβεί, πρόσθεσε, θα είναι πολύ μεγάλο πισωγύρισμα, δεν θα περάσει έτσι, θα το καταλάβει ο ελληνικός λαός”.

“Γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αντικρούσει τη μομφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο ίδιος (σσ. Τσίπρας) είναι λαϊκιστής και με αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο CNN και τη φράση του ότι “νικήθηκε ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά”, ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Για την ακροδεξιά, θα το πάρω μόνο ως κακόγουστο αστείο με τόσα στελέχη του πρώην Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού δίπλα σας. Για το λαϊκισμό ωστόσο, αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω (…) και κάθε φορά που δίναμε κρίσιμες μάχες στο εξωτερικό και κλείναμε μια αξιολόγηση, προεξοφλούσατε ότι θα αποτύχουμε. Γυρνάγατε δεξιά και αριστερά και λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία και ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια, ενώ γνωρίζατε καλά ότι βάζαμε σε ράγες μια εκτροχιασμένη οικονομία”.

Συμπλήρωσε στη συνέχεια πως “και ενώ το γνωρίζατε ότι θα πετύχουμε τους στόχους διαμηνύατε και προβλέπατε συνεχώς ότι θα έρθουν δεινά, ότι δε θα βγουν πλεονάσματα, ότι θα εφαρμοστεί ο δημοσιονομικός κόφτης και άλλα πολλά. Ο οποίος κόφτης -συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας- δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά εσείς τον προτείνατε να γίνει θεσμός απαράβατος στο Σύνταγμα της χώρας. Αργότερα όταν καταλάβατε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, αρχίσατε τη θεωρία ότι όχι μόνο δε βγαίνουμε αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο. Ποντάροντας ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Και όταν ούτε αυτό σας βγήκε, αρχίσατε τη θεωρία ότι ποτέ δε θα βγούμε στις αγορές. Για όλα αυτά αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε την αυτοκριτική σας;”.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε “επί τέσσερα χρόνια ψεύτες μας ανεβάζατε ψεύτες μας κατεβάζατε. Παραβλέποντας σκόπιμα ότι είμασταν η μόνη κυβέρνηση σε περίοδο μνημονίων που έθεσε τον εαυτό της στη κρίση του λαού, το Σεπτέμβρη του ‘15, με τη Συμφωνία πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι. Μας κατηγορήσατε ακόμη για τη τραγωδία στο Μάτι. Φτάσατε στο πιο ακραίο σημείο τυμβωρυχίας. Αλλά μετά δεν είχατε κανένα πρόβλημα να πάρετε στη κυβέρνησή σας τον αρχηγό της αστυνομίας που χειρίστηκε τη τραγωδία. Και το χειρότερο όλων: Αγκαλιάσατε τον εθνολαϊκισμό, γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας και υιοθετήσατε απόψεις που προφανώς δεν πιστεύατε”.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, συνέχισε: “το αποδεικνύετε τώρα. Όλα τα κάνατε για ψηφοθηρικούς λόγους. Δώσατε κάλυψη στον εθνικισμό, το μίσος, το διχασμό. Τα κάνατε όλα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Δεν αφήσατε τίποτα να μην κάνετε” και πρόσθεσε: “Και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι νικήσατε και το λαϊκισμό; Εντάξει πάει πολύ. Εσείς λοιπόν δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη της πολιτικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή σας θα σας ακολουθεί”.

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας σχολίασε το ήπιο, όπως είπε, κλίμα που κυριάρχησε, λέγοντας πως του έκανε εντύπωση η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. “Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο”, είπε ο Αλ. Τσίπρας και, επικαλούμενος τη στενή συνεργασία που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επικαλέστηκε μια βρετανική παροιμία: “You can’t teach an old dog, new tricks”, δηλαδή δεν μπορείς να διδάξεις σε έναν ηλικιωμένο σκύλο, νέα κόλπα.

enikos.gr