Θρίλερ στην Κύπρο : Στο λιμάνι της Λεμεσού υποστηρικτά πλοία του Γιαβούζ

Θρίλερ στην Κύπρο με ολλανδικά σκάφη, υποστηρικτικά των τουρκικών γεωτρύπανων που επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ , τα οποία εντοπίστηκαν αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Λεμεσού ενώ βρίσκονται σε ισχύ τα εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό πλοίων που υποστηρίζουν τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τρέχουν τα εντάλματα σύλληψης

Οπως μεταδίδει το sigmalive, πρόκειται για το πλοίο που ο τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει ότι αποτελεί ένα από τα δύο υποστηρικτικά του Γιαβούζ στην παράνομη γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει στην κατεχόμενη Καρπασία.

Το πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι από το περασμένο Σάββατο, την ώρα που τρέχουν τα εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό πλοίων που υποστηρίζουν τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Δύο ήταν τα πλοία τα οποία είχαν βρεθεί ανοικτά του λιμανιού της Μερσίνας και τα οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ενέργειας, θα υποστήριζαν το Γιαβούζ στις παράνομες γεωτρήσεις που θα διενεργούσε εντός της κυπριακή ΑΟΖ.

Ενα από αυτά τα δυο πλοία ήταν και το VOS PRIME, με σημαία Γιβραλτάρ, το οποίο τον Φεβρουάριο του 2018 συνέδραμε το γεωτρύπανο Saipem 12 000 της ENI για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι δύο εκδοχές

Το συγκεκριμένο πλοίο φέρεται να ξεκίνησε την πορεία του στις 14 Ιουλίου από λιμάνι της Αιγύπτου για να φτάσει στη Λεμεσό στις 19 του μήνα.

Από εκείνη τη χρονική στιγμή ξεκινάει το θρίλερ. Οι απόψεις των αρμόδιων Τμημάτων είναι δύο.

Η μια υποστηρίζει ότι υπήρξε πολύ μεγάλη ολιγωρία μέχρι οι Αρχές να αντιληφθούν ότι το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο βρίσκεται στη Λεμεσό, είναι το υποστηρικτικό πλοίο του «Γιαβούζ».

Αποτέλεσμα τούτου ήταν να κινητοποιηθούν με καθυστέρηση οι υπηρεσίες για να προχωρήσουν στις κατάλληλες ενέργειες, την ώρα μάλιστα που τρέχουν τα διεθνή εντάλματα συλλήψεως του προσωπικού για υποστήριξη των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως όταν έγινε αντιληπτό το γεγονός ζητήθηκαν πολιτικές παρεμβάσεις για το πώς πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν δόθηκε εντολή να γίνει ο οποιασδήποτε έλεγχος στο προσωπικό του πλοίου.

H δεύτερη εκδοχή, η οποία προέρχεται από άλλη πηγή, υπογραμμίζει ότι οι υπηρεσίες κινήθηκαν άμεσα και σήμανε συναγερμός στις Αρχές.
Και ακριβώς επειδή έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ενημερώθηκε η εταιρεία στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο πλοίο ότι τελικώς δεν θα είναι υποστηρικτικό της τουρκικής γεώτρησης.
Το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λεμεσού.

Τέσσερα σκάφη στον κόλπο Ακρωτηρίου

Νωρίτερα, το tothemaonline.com είχε μεταδώσει ότι τέσσερα σκάφη της ολλανδικής εταιρείας που είχε συνάψει συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO), για τις επιχειρήσεις του YAVUZ στα ανοιχτά της Καρπασίας, βρίσκονται στον κόλπο Ακρωτηρίου.

Οι θέσεις που είχαν το πρωί της Δευτέρας (22/07) τα τέσσερα πλοία της ολλανδικής εταιρείας (από tothemaonline.com)

Πρόκειται για τα σκάφη VOS Prime, VOS PRINCIPLE, VOS Prince και VOS Tethys, που βρίσκονται στον στόλο της ολλανδικής εταιρείας «Vroon Offshore Services».

Τα VOS PRIME και VOS PRINCE είναι τα δυο σκάφη που επρόκειτο να έχουν υποστηρικτικό ρόλο κατά τις παράνομες δραστηριότητες του πλοίου/γεωτρύπανου των Τούρκων, YAVUZ, στα ανοιχτά της Καρπασίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τοποθέτηση αξιωματούχου της ολλανδικής εταιρείας στον «Φιλελεύθερο» (08/07), αποφασίστηκε να αναθεωρηθεί η συμφωνία με την κρατική εταιρεία των Τούρκων.

«Δεν θα ακολουθήσουν το Yavuz»

«Γνωρίζουμε τις πολιτικές ευαισθησίες μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου σε σχέση με την τοποθεσία γεώτρησης του Yavuz και γι’ αυτό τα πλοία μας δεν θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του Yavuz σε κυπριακά ύδατα», ήταν η απάντηση που είχε δοθεί στο ερώτημα της ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας.

Ο εκπρόσωπος της «Vroon Offshore Services» είχε αναφέρει ότι τα πλοία της βρίσκονταν στο λιμάνι της Σελεύκειας, αλλά δεν επρόκειτο να ακολουθήσουν το Yavuz.

Τα VOS Prime και VOS Principle βρίσκονται εντός του λιμανιού, ενώ το VOS Prince και το VOS Tethys ήταν αγκυροβολημένα στον κόλπο ακρωτηρίου.

Δυο εξ αυτών έπλεαν προηγουμένως στα ανοιχτά της Αιγύπτου.
Πάντως, δεν επιβεβαιώνεται συμμετοχή τους αυτήν τη στιγμή σε παράνομες δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι προφανές ότι οι Ολλανδοί έκαναν πίσω μετά και τα μέτρα που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία σε βάρος πληρωμάτων σκαφών που συμμετείχαν στις παράνομες ενέργειες του Fatih στα δυτικά της Κύπρου.

Περί τα μέσα Ιουνίου είχε εκδοθεί διψήφιος αριθμός διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για μέλη πληρωμάτων που συμμετείχαν στις παράνομες δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου/γεωτρύπανου.

πηγή:in.gr