Διεύρυνση ΣΥΡΙΖΑ: Την βλέπει αλλιώς ο Νίκος Παππάς, αλλιώς ο Σκουρλέτης

Αθήνα.- Σε άτυπο ντιμπέιτ μεταξύ κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται το εγχείρημα του μετασχηματισμού του κόμματος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας ερμήνευσε ως εντολή ανασύστασης.

Ο Νίκος Παππάς, στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος υποστήριξε στο ΑΠΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στη διεύρυνσή του όταν από το 2012 γιγαντώθηκαν τα ποσοστά του ξεπερνώντας την εκπροσώπηση του στενού πυρήνα των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος. «Αργήσαμε 7 χρόνια να ανοίξουμε τις πόρτες του κόμματος για τον κόσμο. Πρέπει να λύσουμε το ιστορικό παράδοξο: Ενα κόμμα που παίρνει περί τις 2 εκατομμύρια ψήφους να αριθμεί περί τα 30.000 μέλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός ψηφιακής πολιτικής που ανήκει στην ομάδα στελεχών που επιδιώκουν την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα όμως, ο Νίκος Παππάς, μοιάζει να ανταλλάσσει επιχειρήματα με τον Γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος απαντώντας στο ζήτημα της διεύρυνσης λέει κι αυτός «ναι μεν, αλλά». Με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις ο Πάνος Σκουρλέτης περιγράφει και τι δεν πρέπει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τον «μετασχηματισμό» του. Για τον γραμματέα του κόμματος, η μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια ουδέτερη, ούτε ποσοτική διαδικασία αλλά κυρίως μια βαθύτατα πολιτική παράμετρος.

«Δεν θα πρέπει λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, σ’ αυτή τη διαδικασία ούτε να αλλάξει τις βασικές αρχές της ταυτότητάς του (ο ΣΥΡΙΖΑ) επισημαίνει στο δημόσιο ραδιόφωνο ο Π.Σκουρλέτης εκτιμώντας ότι όλοι στην Κουμουνδούρου καταλαβαίνουν ότι «δεν είναι ελκτική η προοπτική της σοσιαλδημοκρατικοποίησής του, ούτε, προφανώς, κάτω από τις ανάγκες μιας αντιπολιτευτικής τακτικής να γυρίσει σε μια στείρα, ισοπεδωτική, αντιπολιτευτική ρητορική που απλά και μόνο θα προσπαθεί να χαϊδεύει τα αυτιά του κόσμου».
Αντιπολίτευση με το «καλημέρα σας», ανά περίπτωση

Την ίδια ώρα και οι δύο πρώην υπουργοί επιτίθενται στη ΝΔ προειδοποιώντας ότι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και θεσμικά θα απαντά στο κοινοβούλιο, άλλα και κινηματικά.

«Τεκμηριωμένη, δυναμική, προγραμματική αντιπολίτευση» θα είναι κατά τον Π. Σκουρλέτη η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όμως –σύμφωνα με το γραμματέα του – «προφανώς ανάλογα με το τι βρίσκει απέναντί του, να διαμορφώνει τα επιχειρήματά του αλλά, και την ένταση της διαφωνίας του. Μία παρέμβαση η οποία δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών θεσμών, θα πρέπει να αφορά και το κοινωνικό πεδίο, το πεδίο των κοινωνικών αγώνων».

Την ίδια ώρα ο Νίκος Παππάς χρησιμοποιεί σκωπτικό ύφος καλώντας τα στελέχη της κυβέρνησης «να σταματήσουν να κάνουν τους «μάγους Χουντίνι» και να πουν «πώς ο περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος θα δώσει δυνατότητα να προχωρήσουν χωρίς περικοπές» καθώς κατά τον πρώην υπουργό είναι επικοινωνιακό προπέτασμα καπνού η «υπόσχεση για μείωση των πλεονασμάτων» επειδή κρύβει πίσω της την επιβολή “κύματος μεταρρυθμίσεων”».
Πηγή: iefimerida.gr