Δύσκολη η συνεννόηση Τσίπρα – Γεννηματά – Οι προϋποθέσεις για το προσκλητήριο

Ο δρόμος είναι στρωμένος με «αγκάθια», ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό πεδίο μέχρι το φθινόπωρο.

Η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, τα «αλληθωρίσματα» στελεχών του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η κουβέντα για την μεγάλη κεντροαριστερά και η εκλογική επίδοση του κόμματος έχουν φουντώσει τη συζήτηση, αλλά και τα σενάρια για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας από το φθινόπωρο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται στη λογική της Προοδευτικής Συμμαχίας και για τα βήματα που θα κάνει δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του αναμένοντας και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σεπτεμβρίου.

Όσοι στην Κουμουνδούρου ήλπιζαν πως με το τετραπλάσιο ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ στις 7 Ιουλίου θα άνοιγε ο δρόμος για έναν διάλογο ανάμεσα στα δυο κόμματα φαίνεται πως κάνουν ήδη δεύτερες σκέψεις. Έχει κάποιον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας να καλέσει τη Φώφη Γεννηματά προκειμένου να βρούν τρόπο για να ανασυγκροτηθεί η μεγάλη προοδευτική παράταξη; Θα μπορούσε αυτό να γίνει μέσω κάποιας επιστολής σε πρόσωπα τα οποία θα ήθελε να προσεγγίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την επανίδρυση του κόμματος; Σε αυτά τα ερωτήματα καμία απάντηση δεν μπορεί να δοθεί ακόμα.

Αρκετά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής κρατούν αποστάσεις από τη Φώφη Γεννηματά καθιστώντας σαφές πως ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί είναι διαφορετικός από τη ΝΔ. Πηγαίνοντας αρκετά βήματα πιο πέρα εκτιμούν πως αν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ συνεργάζονταν εκλογικά, θα αποτρεπόταν η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού το ποσοστό που θα έπαιρναν στις εκλογές θα υπερέβαινε εκείνο της ΝΔ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αυτή την περίοδο φαίνεται να κρατούν «μικρό καλάθι» βλέποντας το ΚΙΝΑΛ να εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση και να χαράσσει την δική του αντιπολιτευτική γραμμή κόντρα σε βασικές επιλογές της τετραετίας που πέρασε. Στη Χαριλάου Τρικούπη τάχθηκαν υπέρ της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη μαζί με τη ΝΔ, η απλή αναλογική δεν ήταν ποτέ μέσα στα πλάνα της Φώφης Γεννηματά, ενώ και για την κατάργηση του ασύλου το Κίνημα Αλλαγής δεν φαίνεται να συντάσσεται με την αξιωματική αντιπολίτευση. Όσοι βλέπουν πως όλο το παιχνίδι θα εξελιχθεί μέσα στη Βουλή έχουν απόλυτο δίκιο αφού οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ θα κληθούν να δηλώσουν με τις τοποθετήσεις και την ψήφο τους, που συμφωνούν με την νέα κυβέρνηση και που διαφωνούν με τις επιλογές που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να παραβλεθεί πως και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη που παθαίνουν “αλλεργία” και μόνο στη σκέψη συμπόρευσης με το ΚΙΝΑΛ θεωρώντας δεδομένη, σε μια τέτοια περίπτωση, την Πασοκοποίηση του κόμματος.

Η γενική εντύπωση που έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και διατυπώνεται σε όλες τις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται είναι πως το ΚΙΝΑΛ παραμένει δορυφόρος της ΝΔ και ότι δεν υπάρχει διάθεση ενός στρατηγικού αναπροσδιορισμού της στάσης του. Το γεγονός πως αποτελεί όμορο χώρο πρέπει να φανεί στην πράξη και όχι στα λόγια, τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ο δρόμος είναι στρωμένος με «αγκάθια», ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό πεδίο μέχρι το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση μια πρωτοβουλία διαλόγου προς το ΚΙΝΑΛ, εκτιμούν ορισμένα στελέχη, θα προκαλούσε σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη εξαιτίας των δυο διαφορετικών στρατοπέδων που έχουν συγκροτηθεί στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά.