Κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων: Έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου εξακολουθεί να σχεδιάζει η Άγκυρα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, σύμφωνα με πληροφορίες η κρατική εταιρεία πετρελαίων της γειτονικής χώρας ΤΡΑΟ, έθεσε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού  για να διεξάγει σεισμικές έρευνες μετά τις 15 Αυγούστου, σε περιοχή που ξεκινάει από τα νότια της Ρόδου και φτάνει πέρα από το Καστελόριζο, πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στον 28ο και 29ο μεσημβρινό.

Την ίδια περίοδο λήγει και η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέι» στη Θάλασσα του Μαρμαρά και ουσιαστικά ανοίγει παράθυρο αξιοποίησής του στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως άλλωστε έχει προαναγγελθεί από την Άγκυρα, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί στενά η Αθήνα, η οποία, μέσω όλων των υφιστάμενων διαύλων, έχει κοινοποιήσει προς την τουρκική πλευρά τις κόκκινες γραμμές της.

Σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να υπάρχουν εκτιμήσεις στην Αθήνα ότι τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει εντολή για να αναπτυχθεί και το τέταρτο τουρκικό πλοίο εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), προκειμένου να ολοκληρώσει αυτό τον ιδιότυπο θαλάσσιο στραγγαλισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή:skai.gr/news