Παραδοσιακός ο εορτασμός της Αγ. Παρασκευής στο Μέτσοβο

Ρεπορτάζ: Νίκος  Σουτόπουλος

Φωτό: Πολυδεύκης Ασωνίτης

ΜΕΤΣΟΒΟ: Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος γιορτάστηκε με επισημότητα, λαμπρότητα, θρησκευτική κατάνυξη, συμμετοχή πλήθους κόσμου και μέσα στα παραδοσιακά πλαίσια στο Μέτσοβο η μνήμη της Αγίας Παρασκευής, την Παρασκευή στις 26 Ιουλίου 2019, κατά την οποία γιορτάζει ο ιστορικός καθεδρικός ναός της κωμοπόλεως, που διετέλεσε παλιότερα εξαρχικός (1659-1924) και μητροπολιτικός (1924-1928).

Την παραμονή της γιορτής ψάλθηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός, συμμετέχοντος του Μητροπολίτου  Ιωαννίνων κ. Μαξίμου με τη συμμετοχή πλήθους ιερέων. Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας της Αγίας διαμέσου των κεντρικών δρόμων της πόλεως με κατάληξη στον αύλειο χώρο της Αγίας Παρασκευής, όπου τελέστηκε αρτοκλασία.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και οι τοπικές αρχές παρακολουθούν τα χορευτικά δρώμενα στο κουλτούκι Μετσόβου

Το πρωί της γιορτής της Αγίας Παρασκευής τελέστηκε στον ίδιο πανηγυρίζοντα ναό αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου  Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, ενώ ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων π. Θωμάς Ανδρέου κήρυξε το θείο λόγο και αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο της Αγίας, κάνοντας χρήσιμες επίκαιρες επισημάνσεις.

Ακολούθως έγινε η περιφορά της εικόνας  από καβαλάρηδες που στόλισαν τα άλογά τους με μεράκι και φόρεσαν τις παραδοσιακές στολές τους. Στη συνέχεια στον ευρύτερο αύλειο χώρο της Αγίας Παρασκευής «Κουλτούκι» έλαβαν χώρα οι παραδοσιακοί χοροί των γυναικών, ο «διπλός» χορός και  ο «συγκαθιστός» και κληρώθηκε η ζώνη της Αγίας Παρασκευής για τις γυναίκες («πλότσα» στα βλάχικα) αλλά και των ανδρών («σουστέκι»).

Την ευθύνη οργάνωσης όλων αυτών των εκδηλώσεων είχε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμ. Σεραφείμ Καχριμάνης. Τότε καθιέρωσε και την απονομή μιας πλουμιστής ζώνης σε μια νεαρή με την παραδοσιακή στολή, ένα κίνητρο για τις νέες γενιές να συνεχίσουν την παράδοση των γονιών τους φορώντας την πλούσια και μοναδική μετσοβίτικη ενδυμασία. Και κρίνοντας από τη συμμετοχή των ντόπιων η εκδήλωση πέτυχε απόλυτα και καθιερώθηκε ως ετήσιος παραδοσιακός θεσμός. Κορίτσια και γυναίκες σχηματίζοντας κύκλους στον προαύλιο χώρο του ναού της Αγίας Παρασκευής, χορεύουν και τραγουδούν τον έρωτα, την ξενιτιά, τη χαρά, τη λύπη, την προσμονή.

Η Αγία Παρασκευή είναι ανέκαθεν η προστάτιδα των Βλάχων που την ονομάζουν “Saint Veneri” και την ταυτίζουν με την αρχαία θεά Αφροδίτη (Venus-Veneris στη λατινική).

Τις απογευματινές ώρες στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου έγινε ο μεγαλοπρεπής τρανός χορός με την ευθύνη και οργάνωση του Δήμου Μετσόβου, αλλά και τη συμμετοχή χορευτικών παραδοσιακών συγκροτημάτων και πολιτιστικών συλλόγων από τα Γιάννενα, τη Βέροια και τη Δράμα.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν η Βουλευτής Ν.Δ. του Ν. Ιωαννίνων Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, οι τοπικές αρχές των Ιωαννίνων και του Μετσόβου εκπροσωπούμενες από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, το Δήμαρχο Μετσόβου Τζαφέα Κώστα, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και πλήθος λαού, ντόπιων και ξένων τουριστών.

Γυναίκες και παιδιά με παραδοσιακές στολές Μετσόβου, με το Πρωτοσύγκελλο Ιωαννίνων π. Θωμά Ανδρέου

Αναμνηστική φωτογραφία γυναικών στην πλατεία του Μετσόβου

Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής εν μέσω ομάδας ανδρών, γυναικών και παιδιών με παραδοσιακές στολές στην πλατεία Μετσόβου

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Καβαλάρηδες με παραδοσιακές στολές συμμετέχουν στο πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής.