Ο Τραμπ απειλεί τη Βενεζουέλα με εμπάργκο και ο Μαδούρο απειλεί να τον καταγγείλει στον ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε χθες Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του θα καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτήν που χαρακτήρισε «παράνομη απειλή» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άφησε να γίνει σαφές πως μπορεί να επιβάλλει εμπάργκο στη λατινοαμερικάνικη χώρα σε κρίση.

«Κανένας δεν επιβάλλει αποκλεισμό στη Βενεζουέλα!», είπε ο σοσιαλιστής πολιτικός κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο και την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο Τραμπ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως ομόλογό του, αναφέρθηκε προχθές Πέμπτη πολύ συνοπτικά στο ενδεχόμενο να επιβάλλει εμπάργκο στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια μιας σειράς ερωταπαντήσεων με δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο, χωρίς να δώσει πάντως λεπτομέρειες.

«Έδωσα οδηγίες στον αντιπρόσωπο της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ Σαμουέλ Μονκάδα να καταγγείλει (…) ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την παράνομη και εγκληματική απειλή του Ντόναλντ Τραμπ: τον ναυτικό αποκλεισμό και την απομόνωση της Βενεζουέλας», αντέτεινε ο Μαδούρο.

«Οι θάλασσες της Βενεζουέλας θα παραμείνουν ελεύθερες, κυρίαρχες και ανεξάρτητες, θα τις διαπλέουμε όπως θέλουμε», συνέχισε.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον Απρίλιο εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Βενεζουέλα για να κλιμακώσει την πίεση στον Νικολάς Μαδούρο και να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακολουθούμενη από εκείνες περίπου πενήντα χωρών, ήταν η πρώτη που αναγνώρισε στην αρχή της χρονιάς ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της λατινοαμερικάνικης χώρας σε κρίση, τον Χουάν Γκουαϊδό.

Ο διάλογος μεταξύ αντιπροσώπων του προέδρου Μαδούρο και του προέδρου της εθνοσυνέλευσης Γκουαϊδό συνεχίζεται. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να αναζητήσουν μια «συνταγματική» λύση στην κρίση, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η κυβέρνηση της Νορβηγίας, η οποία έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβήτριας, έπειτα από έναν νέο γύρο συζητήσεων στα νησιά Μπαρμπάντος.

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα θεωρεί ότι ο σοσιαλιστής πρόεδρος, που άρχισε τον Ιανουάριο τη νέα του θητεία, δεν διαθέτει νομιμοποίηση ούτε λαϊκή εντολή, καθώς χαρακτηρίζει έκνομο το αποτέλεσμα των περυσινών εκλογών, από τις οποίες απείχε. Οι εκλογές σημαδεύτηκαν, κατ’ αυτή, από νοθεία.

Ο Μαδούρο από την δική του πλευρά αρνείται κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι αποπειράθηκε πραξικόπημα. Έπειτα από έξι μήνες που διαρκεί η τρέχουσα φάση της κρίσης, ο σοσιαλιστής πολιτικός, που διατηρεί την υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων, της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων συμμάχων του, παραμένει στην προεδρία της Βενεζουέλας ενώ η αντιπολίτευση μοιάζει να αδυνατεί να συνεχίσει τις μαζικές κινητοποιήσεις της παρά τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές δυσχέρειες τις οποίες βιώνει η χώρα.