Εκρηκτικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν: Προειδοποιήσεις Ροχανί για «μητέρα όλων των πολέμων»

Με αφορμή την ανακοίνωση Βρετανίας και ΗΠΑ να στείλουν διεθνή ναυτική αποστολή για την προστασία των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο ότι ένας πόλεμος με το Ιράν θα είναι η μητέρα όλων των πολέμων.

Σε ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στην κρατική τηλεόραση την Τρίτη, ο πρόεδρος του Ιράν τόνισε επίσης ότι εάν οι ΗΠΑ θέλουν να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με τη χώρα του, θα πρέπει να καταργήσουν όλες τις κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η δήλωση του προέδρου του Ιράν έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε διάταγμα στις 24 Ιουνίου, επιτρέποντας κυρώσεις σε αξιωματούχους που συνδέονται με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχουν διαπραγματεύσεις με το Ιράν τότε θα πρέπει να άρουν όλες τις κυρώσεις» τόνισε ο Ροχανί, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να εξάγει πετρέλαιο».

Αναφορικά με τα Στενά του Ορμούζ, ο ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι «ένα στενό είναι ένα στενό», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «δεν γίνεται τα Στενά του Ορμούζ να είναι ελεύθερα για εσάς αλλά τα Στενά του Γιβραλτάρ να μην είναι ελεύθερο για εμάς».

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν κλιμακώνονται επικίνδυνα μετά την μονομερή αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την συμφωνία του 2015 και την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, το οποίο η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή και ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Από τον Μάιο, δολιοφθορές και επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο -που αποδίδονται από τις ΗΠΑ στην Τεχεράνη, η οποία διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη-, η σύλληψη ξένων πετρελαιοφόρων, όπως και η καταστροφή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν, έχουν προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση των πιέσεων.

ΗΠΑ και Βρετανία στέλνουν το Πολεμικό Ναυτικό

Τη Δευτέρα, η Βρετανία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στη «νέα διεθνή ναυτική αποστολή ασφάλειας της ναυσιπλοΐας» μαζί με τις ΗΠΑ, για την προστασία των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, σε αυτή τη στρατηγική σημασίας περιοχή που βρίσκεται στον πυρήνα των εντάσεων με το Ιράν.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας ναυτικής αποστολής που σκοπό θα έχει να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και να αντιμετωπίσει την «ιρανική επιθετικότητα».

«Προσμένουμε στη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και με άλλους για την εξεύρεση μιας διεθνούς λύσης στα προβλήματα που επικρατούν στα Στενά του Χορμούζ» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας.

«Όχι» της Γερμανίας

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η Γερμανία δεν θα λάβει μέρος στην ναυτική αποστολή υπό τις ΗΠΑ στο Στενό του Χορμούζ, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ μια ευρωπαϊκής αποστολής, αλλά προειδοποίησε ότι είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει πρόοδος σε αυτό.

«Αυτή στιγμή οι Βρετανοί θα προτιμούσαν να συμμετάσχουν σε μια αποστολή. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό» δήλωσε ο Μάας σε δημοσιογράφους.

«Θέλουμε μια ευρωπαϊκή αποστολή» δήλωσε, προσθέτοντας ότι το θέμα δεν έχει βγει από την ατζέντα, αλλά θα χρειαστεί καιρός για να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να πραγματοποιήσει μια τέτοια αποστολή.