Συναντήσεις του ΥΦΥΠΕΞ με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Την διαβεβαίωση ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Εκκλησίας, “στηρίζοντας εμπράκτως την ανθρωπιστική και ποιμαντική της δράση”, παρείχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Αντώνης Διαματάρης, προς τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο, τον οποίο υποδέχθηκε στο γραφείο του, στο Υπουργείο των Εξωτερικών.
Κατά τη συνάντησή τους, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο του Πατριαρχείου, που έχει υπό την εποπτεία του 2.000 σχολεία και 3.500 ιατρικά κέντρα, τα οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν.
Ο Πατριάρχης, προσκάλεσε τον κ. Διαμαατάρη να επικεφθεί την Αλεξάνδρεια, τον ενημέρωσε για την ανακαίνιση της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης με χορηγεία του Ιδρύματος Αναστασίου Λεβέντη, ενώ ανέπτυξε στον Υφυπουργό το σχέδιο της δημιουργίας Ακαδημίας Ελληνισμού «Μέγας Αλέξανδρος» στο Αβερώφειο Ίδρυμα της Αλεξάνδρειας, με στόχο την προσφορά σεμιναριακών κύκλων για τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας στη νεότερη γενιά Ελλήνων και Αιγυπτίων.


Εξάλλου, ο κ. Διαματάρης, δέχθηκε στο γραφείο του και τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη, προς τον οποίο παρείχε την διαβεβαιώση ότι η ελληνική Πολιτεία “θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη του ελληνισμού σε ολόκληρη την Αυστραλία”.
Όπως είπε ο κ.Διαματάρης, “η ομογένεια αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης” και ζήτησε να ενημερωθεί για τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς της Μελβούρνης, κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών από την Ελλάδα, η ενεργοποίηση προγραμμάτων φιλοξενίας μαθητών στην Ελλάδα, τα σχολικά εγχειρίδια και η εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα, (δεύτερη αρχαιότερη του Απόδημου Ελληνισμού), με 300.000 ελληνικής καταγωγής κατοίκους, θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη ελληνόφωνη πόλη στον κόσμο, μετά την Αθήνα και τη Θεσ/νίκη. Από το 2014, μάλιστα, στεγάζεται σε νέο, 15ώροφο κοινοτικό κτίριο, στο κέντρο της Μελβούρνης
Η Κοινότητα Μελβούρνης έχει σημαντικό έργο, κυρίως στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Β. Παπαστεργιάδης (αριστερά) και Α. Διαματάρης.

Λειτουργεί Σχολεία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού σε διάφορα προάστια της Μελβούρνης και το Κολλέγιο Alphington Grammar, με περισσότερους από 2.500 μαθητές συνολικά, ενώ υποστηρίζει άμεσα και πέντε ελληνορθόδοξες εκκλησίες. Η κοινότητα διοργανώνει, επίσης, ορισμένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Αυστραλία, όπως το Ελληνικό Φεστιβάλ της Λόνστεϊλ στο κέντρο της Μελβούρνης, που προσελκύει περισσότερους από 120.000 επισκέπτες και το ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.
\