Αναγνωρίζεται η πρόοδος των Ελλήνων της Αυστραλίας

Την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο και την επιτυχημένη πορεία των ομογενών της Αυστραλίας τα τελευταία χρόνια είχε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή το απόγευμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα, στο πλαίσιο μιας σειράς επισκέψεων που πραγματοποίησε  κατά την παραμονή του στην Ελλάδα.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος και συγκινημένος γιατί κατά την διάρκεια της συνάντησης μας, ο πρωθυπουργός, αφιέρωσε χρόνο για να κατανοήσει την ιστορία της παροικίας μας και μάλιστα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες του εξωτερικού εκφράζοντας το σεβασμό αλλά και τον θαυμασμό του απέναντι στην πρόοδο και τα επιτεύγματα των ομογενών της Αυστραλίας ενώ εξέφρασε την επιθυμία να ανοίξουν ακόμα περισσότεροι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Παπαστεργιάδης ο οποίος κατά την διάρκεια των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία της Ελληνικής Κοινότητας στην Μελβούρνη, στα ελληνικά σχολεία και τα σχολεία των νεοφερμένων που λειτουργούν υπό την αιγίδα της Κοινότητας, τα υπάρχοντα πανεπιστημιακά προγράμματα και τα μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας και αρχαίων ελληνικών, την ελληνική βιβλιοθήκη, τους κύκλους διαλέξεων και φυσικά το αγαπημένο Ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale Streetπου ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορούσε να πιστέψει πως κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 120,000 επισκέπτες στην καρδιά της Μελβούρνης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της Κοινότητας έθεσε στον  επίσης στον κ. Μητσοτάκη σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια.
«Μου δόθηκε η ευκαιρία να εμβαθύνω σε θέματα που αφορούν την ψήφο των ομογενών και την πρακτική λειτουργία της τουριστικής βίζας  με δικαίωμα εργασίας  για τους νέους, που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών πρόσφατα και ομολογώ πως ο κ. Μητσοτάκης με εξέπληξε ευχάριστα αφού ήταν άκρως ενημερωμένος και ανοικτός να ακούσει και να καταλάβει τους προβληματισμούς μας, εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία να καταστήσει σαφές πως η κυβέρνηση του επιθυμεί διακαώς και έχει ως προτεραιότητα την έγκριση του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών αφού όπως ο ίδιος δήλωσε θεωρεί πως οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν σημαντικό πυρήνα και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ευημερία και την πρόοδο της Ελλάδας», είπε ο κ. Παπαστεργιάδης, ο οποίος με την σειρά του ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πως οι ομογενείς ενδιαφέρονται η ψήφος τους να έχει βαρύτητα στην πατρίδα που γέννησε τους ίδιους και την δημοκρατία σημειώνοντας επίσης πως η έγκριση του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών θα αποτελέσει  ζωντανή απόδειξη για το πώς τελικά βλέπει η Ελλάδα την διασπορά και τους ανθρώπους αυτούς που ενώ έφυγαν τις περασμένες δεκαετίες εξακολουθούν να αγαπούν την πατρίδα τους, να πληρώνουν φόρους και να μας κάνουν όλους υπερήφανους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού Αντώνης Διαματάρης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος,  τους οποίους είχε συναντήσει νωρίτερα ο κ. Παπαστεργιάδης αλλά έκριναν σκόπιμο να παραστούν και πάλι για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας πρότεινε στην κυβέρνηση την δημιουργία ενός γραφείου του ΕΟΤ (Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού) και ενός ακόμα γραφείου για τον επιχειρηματικό οργανισμό EnterpriseGreeceστην Μελβούρνη, τα οποία θα στεγάζονται δωρεάν στα γραφεία του Κέντρου της Ελληνικής Κοινότητας και θα επανδρωθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα θετικός απέναντι στις προτάσεις του κ. Παπαστεργιάδη και μάλιστα εξέφρασε και ο ίδιος την άποψη πως τα οφέλη της συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων της διασποράς και της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι τεράστια.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επίσημη πρόσκληση που έτεινε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του την Μελβούρνη ώστε να γνωρίσουν από κοντά τους Έλληνες της Αυστραλίας που τόσα χρόνια εργάζονται σκληρά και κάνουν περήφανη την Ελλάδα στο εξωτερικό.
«Έχουμε καταλάβει την δυνατότητα των ομογενών και μας έχει εκπλήξει η δύναμη και η επιρροή που έχει η παροικία στην Αυστραλία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η ελληνική κυβέρνηση και οι υπουργοί με τους οποίους είχα επαφές σε αυτό το ταξίδι μας τίμησαν με το χρόνο και το ενδιαφέρον τους, έδειξαν πως πραγματικά επιθυμούν να αναπτύξουν και να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο την σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας και προσβλέπω σε ακόμα μεγαλύτερες συνεργασίες.

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που είμαι μέλος της ομογένειας αυτής που μας κάνει τόσο υπερήφανους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα καλύτερα έρχονται», κατέληξε ο κ. Παπαστεργιάδης, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο με τον οποίο είχε εγκάρδια και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συνομιλία.