Συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ

Συγκρούσεις ανάμεσα σε ισραηλινούς αστυνομικούς και σε πιστούς στην πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ προκάλεσαν δεκάδες τραυματίες μεταξύ των Παλαιστινίων την Κυριακή, ημέρα σημαντικών γιορτών τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους.

Για τους μουσουλμάνους είναι η πρώτη ημέρα της γιορτής Έιντ αλ-Άντχα και μετά την προσευχή στο τζαμί Αλ-Άκσα, που βρίσκεται στη μέση της πλατείας, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι άρχισαν να φωνάζουν στα αραβικά «Με την ψυχή μας, με το αίμα μας, θυσιαζόμαστε για σένα, Αλ-Άκσα».

Ξέσπασαν συγκρούσεις και οι δυνάμεις της τάξης, που ελέγχουν την πρόσβαση στην πλατεία, έκαναν χρήση βομβίδων κρότου για να επιχειρήσουν να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι πετούσαν εναντίον τους αντικείμενα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν επί τόπου.

«Είναι το τζαμί μας, είναι η Έιντ μας, όμως ο στρατός έφθασε και άρχισε να χτυπάει και να ρίχνει βομβίδες κρότου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άσια Αμπού Σνινέχ, 32 ετών.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για 61 τραυματίες, 15 από τους οποίους χρειάσθηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως τραυματίσθηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Αντιμέτωπη με τις εντάσεις, η αστυνομία αρχικά εμπόδισε την πρόσβαση στον χώρο των Εβραίων, οι οποίοι γιορτάζουν επίσης μια σημαντική θρησκευτική γιορτή, την Τισσά Μπεάβ. Όμως, έπειτα από επικρίσεις, άνοιξε και πάλι την μοναδική θύρα εισόδου που μπορούν να χρησιμοποιούν οι Εβραίοι για να έχουν πρόσβαση στον χώρο.

Οι Εβραίοι επιτρέπεται να μεταβαίνουν σε συγκεκριμένες ώρες στην πλατεία, αλλά όχι και να προσεύχονται εκεί ώστε να μην υποδαυλίζονται οι εντάσεις. Εντούτοις ένταση επικράτησε όταν εκατοντάδες Εβραίοι μπόρεσαν να διεισδύσουν στην περίμετρο της πλατείας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)