Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια, στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων αν και οι πυροσβέστες έχουν καταφέρει να προστατεύσουν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός σημείωσε στον σταθμό μας ότι υπάρχουν τρία κύρια μέτωπα, στο χωριό Μακρυμάλλη, ανάμεσα στο χωριό Κοντοδεσπότι και στην πόλη των Ψαχνών και δυτικότερα στον οικισμό Πλατάνα, όπου έχει καταγραφεί νυχτερινή αναζωπύρωση.

Η περίμετρος της φωτιάς υπερβαίνει τα 11,5 χιλιόμετρα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τα τρία χωριά, όπως και η κοινότητα Σταυρός, έχουν εκκενωθεί. Περίπου 400 κάτοικοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα Ψαχνά.

Παρά το μέγεθος της φωτιάς, που πλησίασε σπίτια σε απόσταση λίγων μέτρων, οι υλικές ζημιές είναι περιορισμένες έως τώρα. Ελαφρές εξωτερικές φθορές έχουν υποστεί λιγοστά κτήρια στο χωριό Μακρυμάλλη, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ενώ τρία αυτοκίνητα κάηκαν στην κοντινή μονή.


Οι επίγειες δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες δίχως τα εναέρια μέσα, που έχουν αποσυρθεί λόγω σκότους. Το νυχτερινό σχέδιο της Πυροσβεστικής βασίζεται σε προσομοιώσεις που έχει κάνει η υπηρεσία με ειδικό λογισμικό ώστε να εκτιμηθεί η πορεία της πυρκαγιάς.

Στην περιοχή επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανοκίνητες δυνάμεις, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στο έργο της πυρόσβεσης συμμετέχουν δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων κι ένα ερπυστριοφόρο του Ελληνικού Στρατού, συν οκτώ μηχανήματα έργου και δέκα υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Οι άνεμοι έχουν κοπάσει σε έναν βαθμό και προβλέπεται πως θα είναι έντασης 3 έως 4 μποφόρ κατά την διάρκεια της νύχτας.

Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του Στρατού, των Δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ δημιουργούν χώρο προληπτικής προστασίας πριν την πόλη των Ψαχνών. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ πως τα Ψαχνά δεν απειλούνται αλλά τα έργα προστασίας διατάχθηκε αμιγώς για προληπτικούς λόγους εάν ο αέρας αλλάξει φορά και ενισχυθεί.

Ο Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στα Ψαχνά και ο Κώστας Μπακογιάννης

Το σχέδιο νυχτερινής δράσης της Πυροσβεστικής για την φωτιά στην Εύβοια

Σχέδιο που αποσκοπεί στη αποδυνάμωση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια κατά την διάρκεια της νύχτας, παρά την απουσία εναέριων μέσων, ενεργοποιούν η Πυροσβεστική και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, που λαμβάνει υπόψη δεδομένα όπως η ένταση των ανέμων και το ανάγλυφο του εδάφους, οι Αρχές έχουν εκπονήσει προσομοίωση με τις πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει η φωτιά μετά την δύση του Ηλίου.

Με βάση την ηλεκτρονική πρόγνωση για την πορεία της φωτιάς οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρήσουν «δυναμική πυρόσβεση» ώστε να περιοριστούν τα τρία κύρια μέτωπα που παραμένουν σε εξέλιξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Σύμμαχος στο έργο των πυροσβεστών είναι οι καιρικές συνθήκες, καθότι οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν νωρίτερα έχουν κοπάσει.

Σύμφωνα με την πρόγνωση μετεωρολόγων του ΣΚΑΪ κατά την διάρκεια της νύχτας προβλέπεται πως ο άνεμος θα πέσει στα 3 έως 4 μποφόρ, σε αντίθεση με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, όπου ριπές έφταναν τα 8 μποφόρ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όταν θα ανατείλει ο Ήλιος και θα απογειωθούν εκ νέου τα εναέρια μέσα θα είναι δυνατό να δοθεί η «χαριστική» βολή στην φωτιά, αν και οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν ελαφρά το πρωί.

Χάρη στην μεγάλη προσπάθεια
 των πυροσβεστικών δυνάμεων έως τώρα δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές. Λιγοστά κτήρια έχουν υποστεί ελαφρές εξωτερικές ζημιές στο χωριό Μακρυμάλλης, που νωρίτερα περικυκλώθηκε από τις φλόγες, ενώ στο κοντινό μοναστήρι καταστράφηκαν τρία αυτοκίνητα.

Το Μακρυμάλλης και τρία άλλα χωριά έχουν εκκενωθεί.

Skai.gr

Print Friendly, PDF & Email