Αναζωπυρώσεις στη φωτιά στην Εύβοια-Σε χαράδρα το κύριο μέτωπο

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Σήμερα το πρωί υπήρξε νέα μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη.

Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε χαράδρα κοντά στο χωριό Πλατάνα, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι καθώς η φωτιά βρίσκεται στη χαράδρα δημιουργεί πολύ έντονο καπνό που δεν επιτρέπει στα καναντέρ να κάνουν στοχευμένες ρίψεις. Ωστόσο εκεί επιχειρούν αποτελεσματικά τα ελικόπτερα.

Ο κ. Ψαθάς εξήγησε ότι η φωτιά σήμερα κινείται προς τα βόρεια, σε σημείο που είχε ήδη κάψει τις προηγούμενες μέρες. Επανέλαβε ότι έχει υπόνοιες πώς πρόκειται για εμπρησμό και  επικαλέστηκε τη μαρτυρία ενός μοναχού από το μοναστήρι που βρίσκεται στο χωριό Μακρυμάλλη, ότι λίγο πριν την έναρξη της φωτιάς πέρασε από την περιοχή ένα αυτοκίνητο με σβησμένα φώτα.

Ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων είπε ότι λίγες μέρες πριν τη μεγάλη πυρκαγιά, την Παρασκευή, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων, είχε ξεσπάσει και πάλι πυρκαγιά στις 3 το πρωί, φωτιά σε κοντινό σημείο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, έχουν κινητοποιηθεί 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, 5 αεροσκάφη της πυροσβεστικής, 3 αεροσκάφη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU), 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».Αναλυτικότερα, η δύναμη που επιχειρεί στην Εύβοια είναι 198 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 22 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 172 πυροσβέστες.

Στην επιχείρηση της κατάσβεσης συνδράμουν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του στρατού, 10 υδροφόρες και 8 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Ολυνύχτια μάχη με τις φλόγες

Άλλη μια νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των περιοχών Μακρυμάλλη και Πλατανιά στην Εύβοια, εξαιτίας των αναζωπυρώσεων των μετώπων της φωτιάς.

Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής μέσα στη νύχτα και η άπνοια επέτρεψαν η φωτιά να περιοριστεί σε μια χαράδρα, πριν από το χωριό Πλατανιά.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν πριν από τα μεσάνυχτα και ως το ξημέρωμα κατέβαλαν προσπάθειες να οριοθετήσουν πλευρικά μέτωπα.

Δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη με χωματουργικά μηχανήματα γύρω από το χωριό.

Οι πρώτες πτήσεις των ελικοπτέρων λίγο πριν από τις 6.30 το πρωί βρήκε τις φλόγες σε ένταση αλλά την πυρκαγιά περιορισμένη στην χαράδρα.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάση Καρακάντζα, «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες», ενώ «δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα».

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν σε δύσβατα σημεία τη νύχτα για να περιορίσουν τα μέτωπα.

Χθες βράδυ η πυροσβεστική προχώρησε σε ενίσχυση και ανασύνταξη των δυνάμεων της. Από το πρωί φθάνουν οχήματα και προσωπικό από σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr