Η Τουρκία κατέρριψε με δικό της όπλο λέιζερ κινεζικό drone στη Λιβύη – Τι σηματοδοτεί η εξέλιξη

Λέιζερ μάχης από όχημα καταστρέφει για πρώτη φορά στόχο επί του πεδίου, στη Λιβύη, και πίσω από αυτό το «σπουδαίο επίτευγμα» βρίσκεται η στρατιωτική τεχνολογία της Τουρκίας, η οποία έχει καταφέρει εκπληκτικές προόδους, σημειώνει η ιστοσελίδα Army Recognition.

«Θα εκπλήξει τον πλανήτη»

«Η Τουρκία δεν αναγνωρίζεται επαρκώς ανάμεσα στις χώρες που πρωτοπορούν σε στρατιωτικά θέματα», γράφει ο Αλεξάντερ Τιμόχιν στην στρατιωτική ιστοσελίδα Army Recognition, προβλέποντας πως αυτόν τον αιώνα «θα εκπλήξει τον πλανήτη».

Στη σύγκρουση της Λιβύης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και είναι γνωστή για τους δεσμούς της με ισλαμικές ομάδες, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Από την άλλη πλευρά, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και… λεκτικά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Χάφταρ κερδίζει αργά αλλά σίγουρα», επισημαίνει ο Τιμόχιν και προσθέτει ότι η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη βαριά όπλα, συμβούλους και εκπαιδευτές και πρόσφατα άρχισε να μεταφέρει στρατιώτες από τη Συρία καθώς και προηγμένα όπλα υψηλής τεχνολογίας.

Η κατάρριψη του κινεζικού drone

Στις αρχές του μήνα, οπλισμένο drone από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατασκευασμένο στην Κίνα, το Wing Loong II, πραγματοποιούσε αναγνώριση στην περιοχή της Μισουράτα για τον στρατό του Χάφταρ και αναζητούσε στόχους για τους αντιαρματικούς πυραύλους του.

Ξαφνικά, καταρρίφθηκε και έπεσε στην έρημο. Τουρκικό λέιζερ είχε χτυπήσει το UAV κατά την πτήση του, και σύμφωνα με την Army Recognition ήταν τοποθετημένο σε τεθωρακισμένο αυτοκίνητο 4χ4, εξοπλισμένο με οπτικό-ηλεκτρονικό σύστημα καθοδήγησης που έχει κατασκευαστεί στην Τουρκία.

Η φωτογραφία του κατεστραμμένου- μισοκαμμένου Wing Loong II έκανε τον γύρο του κόσμου.

«Το σύστημα επιτρέπει τον ακριβή έλεγχο του στόχου πριν την εκτόξευση, την επιλογή ευπαθούς σημείου και τη διατήρηση του δείκτη λέιζερ σε αυτό το σημείο μέχρι ο στόχος να καταστραφεί εντελώς», γράφει ο Τιμόχιν.

«Δεν είναι πλέον πειραματικό»

Αυτό δεν συνιστά πλέον πειραματική τεχνολογία, προσθέτει ο ίδιος, αλλά πλήρως λειτουργικό όχημα μάχης εξοπλισμένο με λέιζερ, δοκιμασμένο σε πραγματικές συνθήκες μάχης ενάντια σε προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία και όχι εναντίον εμπορικού drone που αγοράστηκε από το ebay.

«Τέτοιο όπλο θα μπορούσε να καταρρίψει μη οπλισμένο ελικόπτερο πολύ εύκολα. Και η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει τέτοια όπλα σε μεγάλες ποσότητες χωρίς πρόβλημα, εκτιμά ο συγγραφέας του άρθρου.

Η Τουρκία «επιδιώκει την επίτευξη στρατιωτικής υπεροχής στην περιοχή, καθώς και την απόκτηση ποιοτικών πλεονεκτημάτων σε σχέση με την Ελλάδα, τη Ρωσία και το Ισραήλ και έχει επενδύσει σοβαρά σε καινοτόμα οπλικά συστήματα», επισημαίνει η Army Recognition.

Σε συνεργασία με το κρατικό ερευνητικό ίδρυμα Tubikat, η τουρκική εταιρεία Savtag παρουσίασε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 πειραματικά λέιζερ από 1, 25 KW έως 50 KW και μέχρι το 2025 εκτιμάται ότι η Τουρκία θα πετύχει τον «κρυφό» στόχο της κατασκευής όπλων λέιζερ.

Δαπάνησε 450 εκατομμύρια δολάρια

Μόνο αυτό το έτος δαπάνησε 450 εκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση του προγράμματος.

«Για μια χώρα που έχει πρόσβαση σε όλες τις δυτικές τεχνολογίες και που δαπανά πολλά χρήματα για Ερευνα και Ανάπτυξη, αυτό είναι πολύ σημαντικό ποσό», υπογραμμίζει ο Τιμόχιν.

Η Aselsan Holding, η μεγαλύτερη τουρκική αμυντική βιομηχανία, ανέλαβε το πρόγραμμα όπλων λέιζερ και τον Ιούλιο του 2018 ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή λέιζερ μάχης ικανού να καταστρέψει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από απόσταση 500 μέτρων και συσκευές με εκρηκτικά από απόσταση 200 μέτρων.

Το όπλο λέιζερ εγκαταστάθηκε στο τουρκικό τεθωρακισμένο αυτοκίνητο Otokar Cobra. Η ισχύς του δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα πυρομαχικό. Είναι ασήμαντη.

Τί πέτυχαν οι ειδικοί

Με τη θέρμανση, ωστόσο, ενός μόνο σημείου του στόχου μπορεί το λέιζερ να τον καταστρέψει. Αυτό πέτυχαν οι ειδικοί στα οπτικοηλεκτρονικά συστήματα της Aselsan.

Η δέσμη του όπλου της μπορούσε να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένο σημείο του στόχου και να το θερμάνει μέχρι να το καταστρέψει. Το ίδιο επιτυχές θα ήταν το αποτέλεσμα και για κινούμενο στόχο.

Η εταιρεία ανέφερε πρόσφατα σε παρουσίασή της ότι ήταν σε θέση να επιτύχει αξιόπιστη παρακολούθηση στόχων, συνεχή λειτουργία λέιζερ και εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήσης.

Και είχε παρουσιάσει φωτογραφία συσκευής εξοπλισμένης με λέιζερ καθώς και βίντεο στο οποίο καταγράφονταν τα αποτελέσματα πυροδότησής της εναντίον μεταλλικών πλακών.

Ο πόλεμος στη Λιβύη δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις επιθυμίες του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς οι Ισλαμιστές που υποστηρίζει, χάνουν, υποστηρίζει η Army Recognition.

Ο Ερντογάν, το… κουτσό άλογο και οι δοκιμές

Η Τουρκία αντιτίθεται εδώ και καιρό στον στρατό του Χαλίφα Χάφταρ. Ο Ερντογάν ξανά, όπως αλλού, «στοιχημάτισε σε λάθος άλογο», συμπληρώνει η στρατιωτική ιστοσελίδα.

Και προσθέτει: «Στη Συρία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, οι δυνάμεις που υποστηρίζει η Τουρκία απέτυχαν».

Φαίνεται, ωστόσο, ότι το πεδίο μάχης στη Λιβύη είναι ιδανικό για να δοκιμάσουν οι Τούρκοι τα νέα οπλικά τους συστήματα.

Βομβαρδίζουν με τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη τους και τώρα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και καταδεικνύεται από το οπτικό υλικό, δοκιμάζουν όπλο λέιζερ.

πηγή:in.gr