Πλήθος δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών και πάλι στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να διαδηλώνουν το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) στο Χονγκ Κονγκ σε μια «ειρηνική» διαδήλωση προκειμένου να αποδείξουν ότι το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας εξακολουθεί να έχει τη λαϊκή αποδοχή παρά τη βία και τις απειλές για επέμβαση του Πεκίνου.

Η εικόνα των κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν τον Ιούνιο και δεν έχουν προηγούμενο στην πρώην βρετανική αποικία, αμαυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από σκηνές βίας έπειτα από πενθήμερη καθιστική διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο.

Στην προσπάθεια να απορριφθούν οι καηγορίες για «τρομοκρατία» που εξακόντισε η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας, η έκκληση για μια «συνετή και μη βίαιη» διαμαρτυρία αυτή την Κυριακή, προήλθε από το Μέτωπο Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια μη βίαιη οργάνωση που διοργάνωσε τις τεράστιες διαδηλώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Τις πρώτες απογευματινές ώρες, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν υπό καταρρακτώδη βροχή αρχικά στο Βικτόρια Παρκ, στην καρδιά του νησιού του Χονγκ Κονγκ, προσφέροντας από αέρος εικόνες μιας θάλασσας από πολύχρωμες ομπρέλες.

Ένα πλήθος διαδηλωτών πορεύθηκε στη συνέχεια προς τη συνοικία Αντμάιραλτι, δυτικότερα, αψηφώντας την απαγόρευση της αστυνομίας που είχε επιτρέψει μόνο μια στατική διαδήλωση στο πάρκο.
Τις πρώτες βραδινές ώρες, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν ακόμα στους δρόμους σε μια ειρηνική πορεία ενώ η βροχή εξακολουθούσε να πέφτει κατά διαστήματα.

Πολλοί ακτιβιστές εξακολουθούν να έχουν ως σύνθημα την καταδίκη της αστυνομικής βίας.

«Ο τρόπος με τον οποίο η αστυνομία διαχειρίστηκε την κατάσταση είναι εντελώς εκτός τόπου» δηλώνει ένας διαδηλωτής, ο Τζέιμς Λέουνγκ. «Μπορείτε να κρίνετε και μόνοι σας.»

Άλλοι αναγνώριζαν ότι υπάρχει μια αύξηση της βίας στις τάξεις των διαδηλωτών, με τις διαδηλώσεις να καταλήγουν όλο και πιο συχνά σε συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και ριζοσπάστες που δεν διστάζουν πλέον να εκσφενδονίσουν πέτρες ή κοκτέιλ μολότοφ και να χρησιμοποιήσουν σφεντόνες.

«Ορισμένοι έχουν έναν ακραίο τρόπο να εκφράζουν τις απόψεις τους», παραδέχεται ο Ρέι Τσενγκ, 30 ετών.
«Είμαι κατά της βίας», εξηγεί δίπλα του μία γυναίκα ονόματι Γουόνγκ, 54 ετών. «Όμως είναι οργισμένοι.»

«Και ακόμη κι αυτοί δεν κάνουν κάτι άλλο πέρα από το να σπάνε βιτρίνες, δεν τραυματίζουν, ενώ η αστυνομία τραυματίζει ανθρώπους», λέει δείχνοντας τη φωτογραφία μιας γυναίκας που έχει χτυπηθεί στο μάτι από βλήμα, που εκτόξευσε προφανώς η αστυνομία.

«Θέλουμε να παραιτηθεί η Κάρι Λαμ (η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας στο Χονγκ Κονγκ), αλλά θέλουμε επίσης να παραιτηθεί και ο αρχηγός της αστυνομίας (Στίβεν Λο)», υπογραμμίζει.

Η ημιαυτόνομη περιφέρεια διέρχεται από τις αρχές Ιουνίου τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της μετά την επαναφορά της στην Κίνα το 1997, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και δράσεις που διεκδικούν κυρίως το δικαίωμα ψήφου για όλους.

Δέκα εβδομάδες μετά την πρώτη διαδήλωση της 9ης Ιουνίου, το κίνημα δεν είχε εξασφαλίσει σχεδόν τίποτα από τη φιλοκινεζική εκτελεστική εξουσία του Χονγκ Κονγκ.

Αυτή η έλλειψη προόδου ώθησε το κίνημα προς τη ριζοσπαστικοποίηση, όπως έδειξε η περασμένη εβδομάδα με τον αποκλεισμό του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ όπου εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν.

Η εικόνα της κινητοποίησης που μέχρι τότε απολάμβανε τη λαϊκή υποστήριξη, αμαυρώθηκε επίσης από την επίθεση στο αεροδρόμιο δύο ατόμων που φέρεται να ήταν κατάσκοποι υπέρ του Πεκίνου.
Εξ ου και οι προειδοποιήσεις, όλο και πιο έντονες, της κεντρικής κινεζικής εξουσίας, που χαρακτήρισε τους διαδηλωτές “τρομοκράτες” και απείλησε να επέμβει στην περιφέρεια.

Η κινεζική προπαγάνδα χρησιμοποίησε κατά κόρον τις εικόνες στο αεροδρόμιο, με την ελπίδα να δυσφημίσει την κινητοποίηση. Τα κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν επίσης εικόνες Κινέζων στρατιωτών και μαζικής μεταφοράς αρμάτων μάχης από την άλλη πλευρά των συνόρων, στη Σενζέν.

Η σημερινή διαδήλωση αποτελεί με αυτή την έννοια ένα τεστ στης αποφασιστικότητας των ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας και της λαϊκής απήχησης του κινήματός τους.

Πηγή: skai.gr