Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στην επίθεση κατά της ΝΔ

Το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ, η Δικαιοσύνη και τα εργασιακά – ένα θέμα κατεξοχήν πρόσφορο για ιδεολογική αντιπαράθεση –μπαίνουν στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τελειώνουν οι θερινές διακοπές. Οι αφορμές είναι ο σχεδόν 10ήμερος αποκλεισμός της Σαμοθράκης, η εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και η εγκύκλιος Βρούτση με την οποία επιτρέπονται οι αυθαίρετες και αναιτιολόγητες απολύσεις. Παράλληλα τέλος της εβδομάδας εκτιμάται ότι μπορεί να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά την Σαμοθράκη στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση όφειλε να έχει ζητήσει την συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού από την πρώτη στιγμή για να μεταφέρει τρόφιμα και να απεγκλωβίσει τους τουρίστες από το νησί έως ότου βρεθεί πλοίο που θα αποκαθιστούσε την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Μάλιστα οι Νεκτάριος Σαντορινιός και Δώρα Αυγέρη, που παρακολουθούν τις εξελίξεις, υπενθυμίζουν ότι αυτό έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε προκύψει ανάλογο πρόβλημα λίγο πριν την Πρωτοχρονιά.

Αναιτιολόγητες απολύσεις και Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης

Για την εγκύκλιο Βρούτση που καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί τις απολύσεις από την πλευρά της τομεάρχου Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου επισημαίνεται ότι ο βάσιμος λόγος απόλυσης είναι αρχή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και ότι η κατάργηση της ρύθμισης ήταν απαίτηση του ΣΕΒ. Επίσης σημειώνεται ότι η κυβέρνηση χειρίζεται επικοινωνιακά το ζήτημα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να ισχυρίζεται ότι αφαιρεί από την δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ στοιχεία τα οποία όμως ποτέ δεν ζητούνταν! Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την ρύθμιση που προέβλεπε ότι η απόλυση δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη αλλά θα έπρεπε να δικαιολογείται από βάσιμο λόγο, αλλιώς η απόλυση θα ήταν άκυρη. Στο κυβερνητικό επιχείρημα για «φακέλωμα» του εργαζόμενου ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάσσει ότι ο βάσιμος λόγος απόλυσης είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δικαιώματα και προστασία του από πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσουν και την στάση τους στην διαδικασία εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με δεδομένο ότι η κυβέρνηση εκκινεί την διαδικασία από την αρχή μη αποδεχόμενη την διαδικασία που είχε ακολουθηθεί τον Μάιο στη Βουλή. Έτσι την Πέμπτη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα συγκληθεί για την ακρόαση των προεπιλεγέντων από υπουργικό συμβούλιο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, οι οποίοι προτείνονται για τη θέση του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου. Και την Παρασκευή η Διάσκεψη θα ακροαστεί τους προεπιλεγέντες αντεισαγγελείς για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πηγή:huffingtonpost.gr