Μικρότερα των αναμενομένων ήταν τα καθαρά έσοδα του ενθρονιστηρίου γεύματος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου τα οποία προορίζονταν για το ταμείο της ανέγερσης του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής μέσω μιας ανακοίνωσης τύπου διεκυρίνισε ότι τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα $260.000 και ότι κατατέθηκαν ήδη στον λογαριασμό του Αγίου Νικολάου.

To ενθρονιστήριο γεύμα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα το απόγευμα Σαββάτου, 22 Ιουνίου 2019 στο ξενοδοχείο Χίλτον του Μανχάταν και βάσει ενός πρόχειρου λογαριασμού που έγινε στηριζόμενοι στις χορηγίες και στα εισιτήρια της τάξεως των $250 που κατέβαλε κάθε συνδαιτυμόνας τα έσοδα υπολογίζονταν να αγγίξουν το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Οι χορηγίες όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» μέχρι και την 17η Ιουνίου 2019 ανέρχονταν στις 170. Πρόκειται για ομογενείς, εταιρείες και οργανισμούς, οι οποίοι προσέφεραν από $5.000 εώς και τις $100.000 εκάστου.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής δεν αναφέρεται στα έξοδα του γεύματος, καθώς επίσης και των άλλων εκδηλώσεων πριν και κατά τη διάρκεια της ενθρονίσεως του κ. Ελπιδοφόρου και τονίζει ότι «μια πλήρης οικονομική έκθεση σχετικά με την ενθρόνιση και τις εκδηλώσεις που σχετίζονται με αυτή, συμπεριλαμβανομένου και του δείπνου, θα συμπεριληφθεί στην οικονομική έκθεση του δευτέρου τριμήνου της Ι.  Αρχιεπισκοπής».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: «Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ενημερώνει πως έγινε δωρεά της τάξεως των διακοσίων εξήντα χιλιάδων δολαρίων ($260,000) προς τον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Το παραπάνω ποσό είναι τα έσοδα του ενθρονιστηρίου γεύματος προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου.

“Συγκινήθηκα ιδιαιτέρως από τον αριθμό των πιστών που ταξίδεψαν από κοντά και από μακριά για να συμμετάσχουν στην ενθρόνισή μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την γενναιοδωρία τους: τις ενορίες, τις οργανώσεις και τούς πιστούς που συμμετείχαν στο ενθρονιστήριο δείπνο και με την παρουσία τους έκαναν τόσο ιδιαίτερη την ημέρα αυτή. Εξέφρασα εξ αρχής προς τους συνεργάτες μου την επιθυμία τα έσοδα εκ του δείπνου να διατεθούν αυστηρά υπέρ του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και είμαι ιδιαιτέρως ευχαριστημένος με την εκπληκτική αυτή δωρεά”.

Το ποσό αυτό είναι το καθαρό έσοδο από το δείπνο, το οποίο διατέθηκε από πληθώρα γενναιόδωρων πιστών, συμπεριλαμβανομένων και ενοριών, οργανώσεων και ιδιωτών, οι οποίοι παρακάθησαν στο δείπνο και ξεπέρασαν τα χίλια επτακόσια άτομα (1700). Η συγκεκριμένη δωρεά θα συμβάλει στην ανεύρεση πόρων για την επανεκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών.

«Μια πλήρης οικονομική έκθεση σχετικά με την ενθρόνιση και τις εκδηλώσεις που σχετίζονται με αυτή, συμπεριλαμβανομένου και του δείπνου, θα συμπεριληφθεί στην οικονομική έκθεση του δευτέρου τριμήνου της Ι.  Αρχιεπισκοπής και θα δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο της αμέσως μόλις ολοκληρωθεί», καταλήγει η ανακοίνωση τύπου.

Πηγή: anamniseis.net

ΣΧΟΛΙΟ PANHELLENIC POST: Με ιδιαίτερη ανυπομονησία, και εύλογη περιέργεια, θα περιμένουμε να δούμε  την “πλήρη οικονομική έκθεση σχετικά με την ενθρόνιση και τις εκδηλώσεις που σχετίζονται με αυτή, συμπεριλαμβανομένου και του δείπνου” στο δεύτερο τρίμηνο της Ι. Αρχιεπισκοπής.  (σ.σ. ειδικά για το Δείπνο θα περιμέναμε νωρίτερα την οικονομική έκθεση).

Η περιέργεια εστιάζεται στο ότι σύμφωνα με τις “anamniseis.net” <<βάσει ενός πρόχειρου λογαριασμού που έγινε στηριζόμενοι στις χορηγίες και στα εισιτήρια της τάξεως των $250 που κατέβαλε κάθε συνδαιτυμόνας τα έσοδα υπολογίζονταν να αγγίξουν το ένα εκατομμύριο δολάρια>>.

Αν ο υπολογισμός αυτός αποδειχθεί ακριβής, θα πρέπει να εξηγηθεί που ξοδεύτηκαν 740.000 δολάρια και απέμειναν “καθαρά” 260.000 που πήγαν υπέρ του Αγίου Νικολάου.

Δυσκολευόμαστε να δεχθούμε ότι οργανώνεις εκδήλωση (γεύμνα) για να έχεις έξοδα το 74%  των εσόδων και καθαρά κέρδη μόνον το 26%…

Print Friendly, PDF & Email