«Πάγος» στις προσδοκίες από τη Moody’s

Για ακόμη μία φορά ο οίκος Moody’s επέλεξε να μην πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη για τα ξημερώματα του Σαββάτου αξιολόγηση για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Είχε άλλωστε φροντίσει λίγες ώρες νωρίτερα να στείλει μήνυμα πως τα επίμονα αγκάθια της ελληνικής οικονομίας, από τις χαμηλές επενδύσεις και τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις έως τους κινδύνους του τραπεζικού τομέα και το υπέρογκο χρέος δεν αφήνουν προς το παρόν περιθώρια για σημαντικές αλλαγές στο αξιόχρεο.

Στην αγορά επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδιοξία και προσδοκίες όχι για μία υψηλότερη «βαθμολογία», αλλά για αναβάθμιση των προοπτικών (outlook), χάρη και σε πρόσφατη σχετική έκθεση της Citi. Ακόμη και αυτές οι ελπίδες ωστόσο διαψεύστηκαν αφού ο οίκος προτίμησε να τηρήσει σιγήν ιχθύος.

Η Moody’s είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας κατά δύο κλιμακες, στο Β1 τον περασμένο Μάρτιο, με σταθερή προοπτική (outlook). H αξιολόγηση είναι αντίστοιχη εκείνης του οίκου S&P, που όμως δίνει θετική προοπτική και μία βαθμίδα χαμηλότερη από εκείνη της Fitch (BB- με σταθερό outlook).

Στην περιοδική έκθεση για την Ελλάδα,που δημοσιεύθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Moody’s τόνιζε ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας στηρίζεται από την «μέτρια» δυναμική της ανάπτυξης, τα υψηλότερα επίπεδα πλούτου σε σχέση με άλλες χώρες παρόμοιας αξιολόγησης, αλλά και την «αισθητή αβεβαιότητα» για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης.

Έδινε έμφαση στις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα τόσο των επενδύσεων όσο και των αποταμιεύσεων, ενώ έκανε λόγο για αδύναμες επιδόσεις στο Κράτος Δικαίου και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Χτυπούσε δε καμπανάκι για τα επίμονα προβλήματα του τραπεζικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι και τον Σεπτέμβριο του 2018 η Moody’s είχε αναβάλλει προγραμματισμένη αξιολόγηση για τη χώρα μας.

naftemporiki.gr