Το 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς

Λευκωσία.- “Ο απόδημος Ελληνισμός ποτέ δεν υπέστειλε την σημαία του αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου, ακόμα και όταν στο εσωτερικό της Κύπρου και της Ελλάδας η καθημερινότητα, κατά περιόδους, επηρέαζε το αγωνιστικό φρόνημα“, είπε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Αντώνης Διαματάρης, στην ομιλία του από του βήματος του 20ου Παγκόσμιου Συνέδριου Κυπρίων Διασποράς (sic) που διεξάγεται στη Λευκωσία.  Ο κ. Διαματάρης εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητά του ότι ο απόδημος Ελληνισμός ποτέ δεν θα υποστείλει την σημαία του αγώνα «μέχρι την τελική δικαίωση».

Εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στην εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου, ο κ. Διαματάρης είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πονάει πολύ την εθνική υπόθεση της Κύπρου» και «γνωρίζει καλά ότι ο Ελληνισμός δεν έχει άλλα περιθώρια για υποχωρήσεις ή απώλειες».

Αναφερόμενος στις σχέσεις αποδήμων με τις μητέρες πατρίδες  ο ΥΦΥΠΕΞ υποστήριξε ότι εισέρχονται σε εποχή «άνοιξης», τονίζοντας ότι όπως οι Κυβερνήσεις στην Κύπρο, έτσι και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη “θα αγωνιστεί να φέρει πιο κοντά την Ελλάδα και την ομογένεια».

«Και ναι, κατέληξε, θα μας δώσει το δικαίωμα ψήφου από τις πόλεις στις οποίες ζούμε» συμπλήρωσε.

Οι Εργασίες του Συνεδρίου

Την ίδια διαβεβαίωση, ότι δεν θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα και πως θα συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να συμβάλουν στον στόχο της επανένωσης της Κύπρου και της απαλλαγής της από την τουρκική κατοχή έδωσαν οι Κύπριοι απόδημοι κατά την έναρξη των εργασιών του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, το βράδυ της Τρίτης στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και άλλων επισήμων.

Στις προσπάθειες και στις δράσεις των οργανώσεων των Κυπρίων της διασποράς σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αλλά και για να κρατήσουν ζωντανές τις παροικίες των αποδήμων στις διάφορες χώρες αναφέρθηκαν σε προσφωνήσεις τους κατά την εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ και ο  Πρόεδρος της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) Χρίστος Τούτον.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ στην προσφώνησή του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη σημασία του Συνεταιρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο (Eastern Mediterranean Partnership), αναφέροντας πως αυτός είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Για πρώτη φορά «χάριν στις δικές μας προσπάθειες και σε ένα βαθμό λόγω του κ. Ερντογάν έχουμε ένα νέο κλίμα και έχουμε μια νέα ευκαιρία που ονομάζεται Συνεταιρισμός στην Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε.

Η περαιτέρω αναβάθμιση της στενής συνεργασίας με την Ελλάδα, καθώς και η ενίσχυση των τριμερών συνεργασιών σε θέματα Διασποράς με άλλες χώρες, έχουν εξέχουσα θέση στο πλαίσιο των δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διασπορά, ανέφερε ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε συνάντηση, μετά την έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, στο συνεδριακό κέντρο “Φιλοξενία”, στη Λευκωσία, με τον Ισαάκ Χέρτζογκ, Πρόεδρο της οργάνωσης Jewish Agency for Israel.

Η τελετή έναρξης των εργασιών θα μεταδίδεται ζωντανά, με τη συμβολή και τη συνεργασία της CYTA, επίσημου παροχέα τηλεπικοινωνιών του Συνεδρίου Αποδήμων, μέσω της υπηρεσίας live streaming της Cytanet, με πρόσβαση από την ιστοσελίδα του Γραφείου του Προεδρικού Επιτρόπου www.commissionertothepresidency.gov.cy, καθώς και τηλεοπτικά από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Χ.Μ./Με στοιχεία από ΓΓΑΕ-ΚΥΠΕ