Ομογενείς Νέοι από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ σε Κοινό πρόγραμμα επισκέψεων «πολιτισμικής γνωριμίας»

Δωδεκαμελής αντιπροσωπεία ομογενών Νέων – πέντε Ισραηλινοί, δύο Έλληνες και πέντε Κύπριοι,- από τις Διασπορές των τριών χωρών στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα από 24/08/2019 μέχρι 27/08/2019 στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που εκπονήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Πρόκειται για δράση που προτάθηκε στη Διάσκεψη της Ιερουσαλήμ το 2019 μεταξύ των Υφυπουργών για θέματα Αποδήμων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, σε συνέχεια των Διακηρύξεων Κορυφής των τριών χωρών που είχαν προηγηθεί το 2017 στην Θεσσαλονίκη και το 2018 στην Beersheba.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε και στις τρεις χώρες με επισκέψεις από 21/08/2019 μέχρι 24/08/2019 στο Ισραήλ και από 27/08/2019 μέχρι τις 30/08/2019 στην Κύπρο.

Με έμφαση στην συνεργασία των Ομογενών της Διασποράς της κάθε χώρας, στόχοι της δράσης ήταν η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τους στο εξωτερικό, η εμπέδωση της συνεργασίας σε βάθος χρόνου, η ενδυνάμωση της Τριμερούς Συνεργασίας και η μεγιστοποίηση του στρατηγικού οφέλους από τη δυνατότητα προώθησης κοινών ηθικών αξιών σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων σε τρίτα κράτη.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Αντώνης Διαματάρης μαζί με το Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Γιάννη Χρυσουλάκη και τους κ.κ. Διπλωμάτες οι οποίοι προΐστανται στις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, υποδέχθηκαν την αντιπροσωπεία των δώδεκα Νέων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν από την Ισραηλινή Πρεσβεία στην Αθήνα, η Επιτετραμμένη κα Sawson Hasson και από την Πρεσβεία της Κύπρου ο Πρόξενος κ. Ιωάννης Αδάμου.

Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις δυσκολίες αφομοίωσης διαφορετικών κοινωνικών αντιλήψεων που αντιμετωπίζει η κάθε κοινότητα εκτός πατρίδας, καθώς και η αφοσίωση σε δύο πατρίδες παράλληλα, οι μικτοί γάμοι κ.α.

Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας στην Αθήνα, επισκέφθηκαν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, την Ελληνική Βουλή, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών, και ξεναγήθηκαν στους Δελφούς, την Αρχαία Αγορά, την Ακρόπολη και την Αρχαία Συναγωγή, το Εβραϊκό Μουσείο και άλλα αξιοθέατα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού προσβλέπουν στην επέκταση του εγχειρήματος, σε συνεργασία και με άλλες χώρες.

Πηγή:Τμήμα Ενημέρωσης
Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού