ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την  προστασία και τη διάδοση της  Ελληνικής Γλώσσας, παράλληλα με την ενίσχυση των ελληνικών Σχολείων της ομογένειας και την διευθέτηση των εν γένει εκπαιδευτικών θεμάτων που προκύπτουν στις Παροικίες μας, αλλά και την ψήφο των Ελλήνων Ψηφοφόρων από το εξωτερικό, έθεσε ως προτεραιότητες ο νέο-  εκλεγείς Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης, στην εναρκτήρια Προγραμματική Συνάντηση των Μελών της Μόνιμης Επιτροπής,  που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη (29/8/2019) στην ελληνική Βουλή.

Το παρών στην πανηγυρική Συνεδρίαση των Μελών της Επιτροπής έδωσε ο νέος Γενικός Γραμματέας της  αναβαθμισμένης σε Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (από Γενική Διεύθυνση) Γ.Γ.Α.Ε.   κ. Γιάννης Χρυσουλάκης ο οποίος, στο χαιρετισμό του, δεσμεύτηκε ότι θα διευκολύνει τις αποφάσεις της Επιτροπής. Παρόντες, επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Αμανατίδης του ΣΥΡΙΖΑ πρώην Υπουργοί και  ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Αν και διακομματική η Επιτροπή –γενικά κινήθηκε σε συναινετικό κλίμα- οι τόνοι ανέβηκαν δύο φορές. Η πρώτη όταν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Αμανατίδης θέλησε να αντικρούσει την αναφορά του Προέδρου κ. Αναστασιάδη, ότι επί προηγούμενης Προεδρίας Τριανταφυλλίδη η Επιτροπή  έθετε χρονικούς και άλλους περιορισμούς στα Μέλη της. Και η δεύτερη φορά,  όταν συζητείτο το θέμα της ψήφου των Ελλήνων Ψηφοφόρων που διαμένουν στο εξωτερικό. Ένα ζήτημα αυτό στο οποίο φάνηκε και στην χθεσινή Συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, ότι  παρότι έχει πολυσυζητηθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τα κόμματα.

Για να επανέλθουμε στις προγραμματικές δηλώσεις και στην ατζέντα όπως την προσδιόρισε, ο Πρόεδρος κ. Σάββας Αναστασιάδης, στην εισήγησή του επεσήμανε, μεταξύ άλλων,  ότι η Βουλή, «ως κοιτίδα της Δημοκρατίας και του έθνους, ενδιαφέρεται για τον Ελληνισμό του εξωτερικού.  Σύμφωνα και με την συνταγματική επιταγή, συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεών του με την μητέρα -πατρίδα.  Παρακολουθεί την πρόοδό του. Μεριμνά για την διατήρηση της ελληνικότητάς του. Και συνδράμει στην επίλυση των όποιων τοπικών προβλημάτων του».

Κατά συνέπεια, τόνισε, «η κοινοβουλευτική δραστηριότητα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής, για τον Απόδημο Ελληνισμό, της οποίας έχω σήμερα την τιμή να προεδρεύω, επικεντρώνεται στους στόχους αυτούς,  τους οποίους υπηρετεί με μία σειρά πρωτοβουλιών, με τις οποίες επιδιώκεται  να ενισχυθούν έτι περαιτέρω επ’  αμοιβαία ωφέλεια οι δεσμοί  των αποδήμων με την Ελλάδα».

Ιεραρχώντας τους στόχους αυτούς ο κ. Αναστασιάδης συνόψισε:

1.Να διατηρηθεί και να διαδοθεί η  ελληνική Γλώσσα καθώς, όπως είπε, Γλώσσα-Θρησκεία  προσδιορίζουν την εθνική Ταυτότητα. Με δεδομένο, μάλιστα ότι οι νέοι Έλληνες μετανάστες (brain drain) που εξαπλώνονται κυρίως στην Ευρώπη, δεν οργανώνονται σε Κοινότητες, Σωματεία κλπ. και είναι ευκολότερο να αφομοιωθούν.

2.Η ψήφιση του Νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού.

3.Να εξετασθεί ο ρόλος και να ενισχυθεί το έργο των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού.

4.Να αναδειχθεί και να υποστηριχθεί ο ρόλος της Θρησκείας στην αναγνώριση της ελληνικής Ταυτότητας.

5.Το ΣΑΕ, αν και τα πρώτα χρόνια είχε έργο στη Μαύρη Θάλασσα, τελικά  δεν πέτυχε τα αναμενόμενα κατά την δεύτερη περίοδο λειτουργίας του. Εκείνο που χρειάζεται, παράλληλα με τη διερεύνηση του ζητήματος του ΣΑΕ, είναι η δημιουργία  μιας παγκόσμιας Εκπροσώπησης τής Ομογένειας.

6.Οι “ante portas” εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821) προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργίας ενός νέου διεθνούς Κινήματος Φιλελληνισμού που από κοινού με την Ομογένεια και την Εκκλησία θα δημιουργήσουν εορταστικές εκδηλώσεις για το 1821, σε όλο τον κόσμο.

7.Στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδος πρέπει να οργανωθούν εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Ελληνικών Γραμμάτων. Παράλληλα, πρέπει να μεθοδευτεί η αποστολή αιτήματος στην ΟΥΝΕΣΚΟ για την καθιέρωση της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας σε Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Κάτι που δεν έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Οι προτάσεις αυτές, είπε ο κ. Αναστασιάδης, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης ώστε να υιοθετηθούν συναινετικά από την Επιτροπή.  Λόγω του πανηγυρικού χαρακτήρα της Συνεδρίασης, η οποία θα πραγματοποιείται δύο φορές το μήνα σε αίθουσα του Κοινοβουλίου, τα κόμματα θα καταθέσουν σε επόμενη Συνεδρίαση τυχόν ενστάσεις καθώς και δικές τους προτάσεις, πάνω στην εισήγηση του Προέδρου για το αντικείμενο εργασιών της Διακομματικής.

Όπως τεκμαίρεται όμως από τις πρώτες χαιρετιστήριες τοποθετήσεις των κομμάτων,  τη φορά αυτή η συναίνεση δεν θα είναι δεδομένη, τουλάχιστον στο θέμα της ψήφου των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων.

Από τις σύντομες αναφορές που έγιναν από διάφορα μέλη της Επιτροπής, πάνω στο ζήτημα της ψήφου, ο κ. Παναγιώτης Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ)  τόνισε πως «περιμένουμε τη θέση της Κυβέρνησης στο θέμα της ψήφου» καθώς, όπως υποστήριξε “ακούγονται διαφορετικές απόψεις από κυβερνητικά στελέχη”.

Εξ άλλου, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ)  άφησε να εννοηθεί ότι θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως βάση συζήτησης για την ψήφο των Αποδήμων “πρέπει να είναι το Πόρισμα της Επιτροπής-Χαρίτση”.

Το Μέλος του ΚΚΕ κ. Γιάννης Γκιόκας ζήτησε από την πλευρά του να υπάρξει επίσημη ενημέρωση των κομμάτων από την Κυβέρνηση πάνω στο θέμα της ψήφου επισημαίνοντας τους «κινδύνους», όπως είπε, που προκύπτουν από το δεδομένο ότι «στην Ελλάδα ισχύει ο δεσμός αίματος».

Ο κ. Μανούσος Βολουδάκης (ΝΔ) τόνισε ότι η ψήφος «θα σηματοδοτήσει μία ιστορική στιγμή που θα αλλάξει τη σχέση των Αποδήμων με το εθνικό κέντρο».

Ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου (ΚΙΝΑΛ) στην τοποθέτησή του έθεσε το ερώτημα: Θέλουμε οι ομογενείς να ψηφίζουν κόμματα ή να εκπροσωπούνται οι ίδιοι στη Βουλή, όπως γίνεται σε άλλες χώρες;

Ακόμη, από τους λοιπούς ομιλητές, σημειώσαμε:

*Ο πρώην υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης έθεσε τρεις άξονες: Δημιουργία δικτύου Ελλήνων του εξωτερικού, αξιοποίηση των Αποδήμων ως άξιων διπλωματικών μας εκπροσώπων και τη δημιουργία φιλελληνικού ρεύματος.

*Ο βουλευτής Ιωάννης Αντωνιάδης ζήτησε τις προτεραιότητες για το έργο της Επιτροπής «να τις θέσουν οι Έλληνες της διασποράς” (sic) καθώς και “την οργάνωση Ελληνικού λόμπι στο εξωτερικό».

Print Friendly, PDF & Email