Στη Βρετανία μόλις βρήκαν ένα εκπληκτικού κάλλους ρωμαϊκό μωσαϊκό, 16 αιώνων, που απεικονίζει Ελληνίδα πριγκίπισσα

Ένα ρωμαϊκό μωσαϊκό που αναπαριστά μια μυθική αρματοδρομία με έπαθλο το χέρι μιας αρχαίας Ελληνίδας πριγκίπισσας έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη νότια Αγγλία.

Ηλικίας 16 αιώνων το υπέροχο μωσαϊκό είχε εντοπιστεί κοντά στο χωριό Μπόξφορντ του Μπέρκσαϊρ προ διετίας -την ίδια χρονιά που βρέθηκε ένα άθικτο μωσαϊκό 1.500 χρόνων με ελληνική επιγραφή στην Ιερουσαλήμ -, αλλά μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε πλήρως. Είναι μόλις το ένα από τα τρία του είδους του και το πρώτο που βλέπει το φως στη Βρετανία, λένε ειδικοί.
Το υπέροχο μωσαϊκό ηλικίας 16 αιώνων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη προ διετίας.
Το υπέροχο μωσαϊκό ηλικίας 16 αιώνων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη προ διετίας / Φωτογραφίες: Boxford History Project
Η «σημαντικότερη ανακάλυψη του είδους» την τελευταία 50ετία στη Βρετανία


Φωτογραφία: AΠΕ-ΜΠΕ
Δάπεδο αρχαίου γυμναστηρίου αποκάλυψαν οι οικοδομικές εργασίες Τούρκου στη Μ. Ασία [εικόνες]

Φωτογραφίες: Ισραηλινή αρχή αρχαιοτήτων
Βρέθηκε άθικτο μωσαϊκό 1.500 χρόνων με ελληνική επιγραφή στην Ιερουσαλήμ [εικόνες]

Το μωσαϊκό αναπαριστά μια αρματοδρομία, στην οποία ο Πέλοπας -βασιλιάς, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία, αρχικά στην Αχαϊα και έπειτα στην Πίσα, ο οποίος θεωρείται κατά πολλούς ο ιδρυτής και θεμελιωτής των Ολυμπιακών Αγώνων- διαγωνίζεται με τον Οινόμαο για το χέρι της πανέμορφης κόρης του, της πριγκίπισσας Ιπποδάμειας. Ο Οινόμαος είχε πιστέψει σε χρησμό που προέβλεπε τον θάνατό του από τον γαμπρό του και διακήρυττε ότι θα έδινε την Ιπποδάμεια σε όποιον τον νικούσε σε αρματοδρομία, ποντάροντας στη θεϊκή δύναμη των αλόγων του, που ήταν δώρο του πατέρα του, Άρη, ενώ θα έκοβε το κεφάλι του ηττημένου.
Εθελοντές έπλυναν το μωσαϊκό για πρώτη φορά μετά από 17 αιώνες.
Εθελοντές έπλυναν το μωσαϊκό για πρώτη φορά μετά από 17 αιώνες / Φωτογραφία: Boxford History Project

Είχε ήδη κρεμάσει τα κεφάλια 12 αντιπάλων του σε πασάλους γύρω από το ανάκτορό του, όταν εμφανίστηκε ο Πέλοπας και διεκδίκησε το χέρι της Ιπποδάμειας. Σύμφωνα με μία εκδοχή του μύθου όταν ξεκίνησε ο αγώνας το τέθριππο του Οινόμαου ανατράπηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, ενώ μια άλλη εκδοχή λέει ότι ο Πέλοπας νίκησε χάρη σε άλογα που του είχε χαρίσει ο Ποσειδώνας και στη συνέχεια σκότωσε ο ίδιος τον Οινόμαο. ‘
«Μωσαϊκό απαράμιλλης ομορφιάς»

Ο αρχαιολόγος Ματ Νίκολ, που μετείχε στην ανασκαφή, είπε ότι η εικονογραφία του μήκους έξι μέτρων μωσαϊκού είναι απαράμιλλης ομορφιάς. «Έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον, που δεν έχω ξαναδεί σε άλλο πρότζεκτ στο οποίο έχω εργαστεί», δήλωσε.
Στο πρότζεκτ αποκάλυψης του μωσαϊκού μετείχαν κυρίως εθελοντές του Boxford History Project.
Στο πρότζεκτ αποκάλυψης του μωσαϊκού μετείχαν κυρίως εθελοντές του Boxford History Project

Στο πρότζεκτ μετείχαν ως επί το πλείστον εθελοντές του Boxford History Project. Το υπέροχο μωσαϊκό βρέθηκε σε χωράφι κοντά στο χωριό προ διετίας και καλύφθηκε για να μπορέσουν οι γεωργοί να συνεχίσουν την καλλιέργειά του. Πρόσφατα, όμως, το σημείο καθαρίστηκε και το Σάββατο οι υπεύθυνοι των ανασκαφών το παρουσίασαν στο κοινό, προσελκύοντας τεράστιο ενδιαφέρον. «Εμφανίστηκαν γύρω στα 3.000 άτομα. Πρέπει να ήρθαν από μακριά, από διάφορα μέρη της χώρας», είπε η επικεφαλής της ομάδας, Τζόι Έιπλετον.

Το μωσαϊκό θα καλυφθεί και πάλι για να προστατευθεί και να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν τις δουλειές τους, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να μεταφερθεί σε μουσείο λόγω του μεγέθους του και του κόστους του. «Η ντόπια κοινότητα θέλει να το κρατήσει εδώ», είπε η Έιπλετον.
Πηγή: iefimerida.gr